Uefin igrač sezone: Mesi, Ronaldo ili Van Dajk?

Vreme čitanja: 2min | čet. 15.08.19. | 17:25

Čini se da se sve crta Holanđaninu?

Da su najbolji – najbolji su. I tako već 10 godina, na stranu Zlatna lopta za Luku Modrića prošle sezone. Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo su dimenzija iznad ostalih. I baš zato se očekuje da njihove ekipe uvek budu na krovu Evrope. Čim to nije slučaj – neuspeh. Ma koliko i ostatak ekipe delio odgovornost, javnost će krivicu svaliti za Mesija i Ronalda. I zato se čini da se ovog leta sve crta Virdžilu van Dajku. Jer upravo je ovaj trojac uspeo da se probije na uži spisak od tri kandidata za Uefinu nagradu za najboljeg igrača sezone.

Čisto da ne bude zabune, Uefa ne deli Zlatnu loptu – to radi magazin Frans fudbal i nagradu dodeljuje za kalendarsku godinu. Uefa se drži sezone. A priznanje uručuje žiri od 135 članova, među kojima je 80 trenera učesnika Lige šampiona i Lige Evrope za prošlu sezonu, kao i 55 novinara, iz svake zemlje članice po jedan.

Izabrane vesti

Svi oni daju pet bodova najboljem, tri drugoplasiranom i jedan bod trećem na svojoj maloj listi. Onda se bodovi sabiraju i dobijamo pobednika čije ćemo ime saznati na gala svečanosti u Monaku u četvrtak, 29. avgusta. Dan kasnije biće izabran i najbolji igrač Lige Evrope za prošlu sezonu, a u najužoj konkurenciji od tri igrača tu je i srpski reprezentativac Luka Jović.

Kako bilo, Uefa je danas objabila da su Virdžil van Dajk, prvak Evrope sa Liverpulom i najbolji igrač finala protiv Totenhema, pa Leo Mesi, najbolji strelac Lige šampiona i evropska Zlatna kopačka, takođe i osvajač La Lige, i na kraju Kristijano Ronaldo, osvajač premijernog izdanja Lige nacije sa Portugalijom i prvak Serije A sa Juventusom, ušli u TOP 3.

Ispod njih su ostali...

Alison Beker (Liverpul/Brazil) – 57 bodova
Sadio Mane (Liverpul/Senegal) – 51
Mohamed Salah (Liverpul/Egipat) – 49
Ede Azar (Čelsi/sad Real Madrid/Belgija) – 38
Matijs de Liht (Ajaks/sad Juventus/Holandija) – 27
Frenki de Jong (Ajaks/sad Barselona/Holandija) – 27
Rahim Sterling (Mančester Siti/Engleska) - 12

Na spisku kandidata za ostale nagrade su:
Golman sezone: Alison Beker, Ugo Loris, Mark Andre ter Štegen
Defanzivac sezone: Trener Aleksander-Arnold, Matijs de Liht, Virdžil van Dajk
Vezista sezone: Frenki de Jong, Kristijan Eriksen, Džordan Henderson
Napadač sezone: Sadio Mane, Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo
Najbolja fudbalerka sezone: Lusi Bronz, Ada Hergerberg, Amandin Anri
Najbolji fudbaler Lige Evrope: Eden Azar, Olivije Žiru, Luka Jović

(FOTO: uefa.com)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara