Venecuelanska violina svira za staru kajlu

Vreme čitanja: 3min | sub. 15.06.19. | 09:24

Sudar ozbiljnih napadača na drugom meču Grupe A Kopa Amerike, Salomon Rondon će se nadmetati protiv Paola Gerera

Najstarije fudbalsko kontinentalno takmičenje na planeti počelo je u ranim jutarnjim časovima. Domaćin Brazil je savladao Boliviju sa ubedljivih i glatkih 3:0 (0:0) na otvaranju šampionata, dok u drugom meču Grupe A Venecuela večeras dočekuje Peru (21.00, TV Arena sport).

Osim deset južnoameričkih reprezentacija na turniru Kopa Amerike nastupiće i Katar kao pobednik i Japan kao finalista Azijskog kupa. Gostovanje reprezentacija s drugih kontinenata nije novost, pošto je Kosta Rika učestvovala tri puta, Meksiko šest, SAD i Japan po dva i Honduras jedanput.

Izabrane vesti

Najviše titula prvaka ima Urugvaj, čak 15, zatim sledi Argentina 14, Brazil sa osam, Paragvaj, Peru i Čile po dva, odnosno Kolumbija i Bolivija po jedan. Prethodni trofej najboljem u Južnoj Americi pripao je Čileu 2016. godine.

Venecuela je sastav koji bi kvalitetom, uz Brazil trebalo da prođe dalje u ovoj grupi. Prvi put su Vinotinti participirali na Kopa Amerika 1967. godine i završili peti. Najbolji im je rezultat iz 2011. godine, kad su igrali polufinale protiv Paragvaja i ispali posle jedanaesteraca, da bi ih u utakmici za treće mesto porazio upravo Peru rezultatom 4:1. Današnja selekcija predvođena je Tomasom Rinkonom, veznjakom Torina, koji je do sad skupio 96 nastupa za svoju zemlju i glavnom zvezdom Salomonom Rondonom, napadačem Vest Bromviča. Veliki problem izabranicima selektora Rafaela Dudamela može da predstavlja loša politička situacija u zemlji, ali to im može biti i dodatna motivacija, da bar na neki način razvesele i ujedine naciju.

Venecuela ima svoju računicu na ovom izdanju prventva i želja joj je da izbori nokaut fazu. Nije momke u bordo dresovima bilo ni na prošlogodišnjem Mundijalu u Rusiji, ali rezultati i igre u prijateljskim mečevima od početka ove godine mogu da pruže optimizam. Uspeli su da pobede veliku Argentinu, remizirali su sa Ekvadorom, a za kraj priprema su savladali i Sjedinjene Američke Države sa 3:0. Izgubili su samo od Meksika.

Peru je dva puta osvojio Kopa Amerika, ali poslednji put davne 1976. godine. Bili crveno-beli učesnici prošlog Svetskog prvenstva, gde se i nisu nešto proslavili. Reprezentaciju predvodi 35-godišnji Paolo Gerero, koji je za Inke odigrao 89 utakmica i postigao 35 golova.

Peru takođe želi na ovom takmičenju da barem prođe grupnu fazu, a momcima selektora Rikarda Gareke od pomoći će sigurno da bude i iskustvo sa minulog Svetskog prvenstva. Peru je čak pobrao i brojne simpatije zbog svoje igre, ali u prijateljskim utakmicama posle toga su rezultati ipak bili prilično slabi. Izgubili su crveno-beli dosta mečeva i za neke poraze imaju opravdanje u snazi protivnika. Izgubili su i poslednju proveru od Kolumbije sa ubedljivih 3:0 na svom terenu.  

KOPA AMERIKA - 1. KOLO GRUPNE FAZE

GRUPA A

Subota
Brazil - Bolivija 3:0 (0:0)
/Kurinjo 50pen, 53, Everton 85/

21.00: (2,95) Venecuela (3,00) Peru (2,60)  /TV Arena sport/

GRUPA B

Subota
23.55: (2,30) Argentina (3,10) Kolumbija (3,35)  /TV Arena sport/

Nedelja
21.00: (1,75) Paragvaj (3,45) Katar (5,20)  /TV Arena sport/

GRUPA C

Nedelja
23.55: (1,80) Urugvaj (3,40) Ekvador (5,00)  /TV Arena sport/

Ponedeljak
21.00: (8,00) Japan (4,20) Čile (1,45)  /TV Arena sport/

*** kvote su podložne promenama

KVOTE ZA PRVAKA

FotoReuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara