Vuletićev odgovor Disciplinskoj komisiji FSS: Bulatovića razumem, nije pravnik, vas ne shvatam

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.01.19. | 14:19

Čelnik crno-belih traži da bude pozvan na narednu sednicu

Ne prestaju trzavice na relaciji Terazije – Humska. Traju više od mesec dana, sve povodom odigravanja utakmice poslednjeg kola jesenjeg dela šampionata, Partizan – Mačva, po snežnom kijametu. Eho tog meča i dalje odjekuje, ovoga puta u formi prijave koju je Disciplinska komisija FSS podnela protiv potpredsednika crno-belih, Vladimira Vuletića, zbog „vređanja čelnika fudbalske organizacije, tj. predsednika Zajednice Super i Prve lige Srbije (Dragomira Lazovića, op. au) u sredstvima javnog informisanja“.

Odgovor je stigao u predviđenom roku. U njemu, između ostalog, profesor Rimskog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu potvrđuje da je primio prijavu koju je potpisala Maja Marković, sekretar Disciplinske komisije, i konstatuje...
„Zbunjen i prilično iznenađen, ustanovio sam da Komisija i to posle  sednice od 25. decembra, na osnovu svog zaključka, očekuje od mene izjašenje na nepoznat prekršaj disciplinske norme. U svom kratkom pismenu, Komisija nigde ne navodi koji sam član ili disciplinsku normu, sadržanu u Disciplinskom pravilniku FSS, povredio.

Izabrane vesti

Okolnost da Vladimir Bulatović (direktor lige, op. au) u prijavi nigde ne navodi koja je norma iz Disciplinskog pravilnika povređena može se i razumeti, budući da nije pravnik i ne poznaje niti Disciplinski pravilnik, niti pravo opšte uzev.

Međutim, ponašanje Komisije je začuđujuće i navodi na samo dva zaključka:

A) Komisija je, budući da dobro poznaje sadržaj Disciplinskog pravilnika a po neoborivoj pretpostavci (praesumtio iuris et de iure) da sud poznaje pravo (iura novit curia), potpuno svesna da ne postoji biće inkriminisanog dela sadržanog u Disciplinskom pravilniku FSS, sledstveno tome, prema načelu nullum crimen, nulla poena sine lege  - nema ni dela, a ni kazne ukoliko ne postoji predviđenost u zakonu – nije ni u prilici da nastavi dalji postupak.

Budući da niti u prijavi V. Bulatovića niti u dopisu M. Marković ne postoji pravni osnov sadržan u članovima Disciplinskog pravilnika FSS na koji se pozivaju niti podnosilac prijave, niti članovi Komisije koje potpisuje sekretar Komisije, predlažem da, shodno čl. 140. st. 1. Disciplinskog pravilnika FSS, Komisija obustavi dalje vođenje postupka protiv mene, a po prijavi V. Bulatovića.

B) Komisija drži da postoji prekršaj neke norme Disciplinskog pravilnika FSS, međutim, neprofesionalno, brzopleto, aljkavo i nesavesno postupa, pokrećući Disciplinski postupak protiv mene i zahtevajući da se i u pisanoj formi izjasnim, pri tom mi ne saopštavajući ni pravni osnov koji je poslužio za pokretanje Disciplinskog postupka.

Ovakvim postupanjem Komisija krši načelo legaliteta i načelo favor defensionis, ozbiljno ugrožava načelo pravne sigurnosti i moja prava kao optuženog u ovom, po svojim početnim obeležjima, kafkijanskom procesu.

Sledstveno gore navedenom, u ovom slučaju, očekujem od Komisije da svoje pismeno uredi i navede mi pravni osnov inkriminacije za koji očekuje da se izjasnim. Opreza radi, ukoliko Komisija stane na stanovište da postupak protiv mene namerava da nastavi, ne osvrćući se na ove moje navode, ovo pismeno tada predstavlja moje pisano izjašenje na osnovu zahteva Komisije“, ističe prof. dr Vladimir Vuletić i traži da bude pozvan na sednicu Disciplinske komisije kako bi „bio u prilici da detaljnije obrazloži sadržaj odbran“, ali moli Komisiju da, prilikom određivanja datuma sednice, uzme u obzir službeno odsustvo u periodu od 25. januara do 8. februara budući da će tad predvoditi delegaciju Partizana na pripremama u Turskoj.

FOTO: Star sport


tagovi

Vladimir VuletićFK PartizanDisciplinska komisija FSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara