Za istoriju! Presudila japanska disciplina

Vreme čitanja: 2min | čet. 28.06.18. | 17:49

Uprkos porazu Japan prošao dalje jer je sakupio manje žutih kartona od Senegala

Otkad je sveta i veka, Japanci su poznati po disciplini, a danas im se to, kao nikada pre, isplatilo i u fudbalu. Japan je u Volgogradu izgubio od Poljske sa 1:0 u poslednjem kolu H grupe Mundijala, ali je prošao dalje zahvaljujući manjem broju žutih kartona u odnosu na direktnog konkurenta Senegal.

Obe reprezentacije takmičenje u grupi završile su sa po četiri boda, ali su Senegalci ukupno sakupili šest, a Japan četiri žuta kartona! Prvi put u istoriji da je putnik u osminu finala odlučen na osnovu ovog kriterijuma.

Izabrane vesti

Jedini pogodak na utakmici postigao je Jan Bednarek u 60. minutu, ali kada se pogleda kako je Japan igrao u dosadašnjem toku Mundijala, može se reći da su zaslužili da prođu dalje.

Kada su i jedni i drugi saznali situaciji na drugom meču u grupi, a to je bilo u samoj završnici, Japanci i Poljaci su se samo dodavali na sredini terena. Niko nije išao napred, a to je izazvalo i zvižduke na stadionu.

Prvi je zapretio Japan u 12. minutu preko Šinđija Okazakija, ali je njegov pokušaj glavom završio pored gola. A onda je u 32. minutu  i japanski golman Eiđi Kavašima još jednom pokazao da ima odlične reflekse. Šutirao je glavom Kamil Grosicki, a protivnički čuvar mreže je paradom bukvalno izvadio loptu iz gola. Naknadno gledanje usporenog snimka pokazao je da je lopta prešla gol liniju, ali ne celim obimom.

A u drugom poluvremenu, prvu pravu priliku Poljaci su pretvorili u vodeći pogodak. Prethodno se povredio Okazaki već na početku pomenutog dela meča, pa je selektor Japana morao da pravi prinudnu izmenu. Bilo kako bilo, u 60. minutu je na semaforu pisalo 1:0 za Poljsku.

Rafal Kužava je lepo centrirao iz slobodnog udarca, lopta je došla do Jana Bednareka, a ovaj neometan na petarcu volej udarcem zatresao mrežu i doveo u pitanje prolaz Japana u osminu finala.

Krenuli su napred Japanci posle primljenog gola, svesni da im nad glavom visi mač eliminacije. Poljska umalo da to nije  iskoristila u 74. minutu kada je Robert Levandovski dobio loptu na petercu, ali je, šutirao preko neobjašnjivo visoko iznad prečke.

Dok su na terenu igrači Japana pokušavali da dođu do izjednačenje, navijači azijske reprezentacije na tribinama su pratili šta se dešava na stadionu u Samari u duelu Senegala i Kolumbije.

JAPAN - POLJSKA 0:1 (0:0)
/Bednarek 60/

Stadion: Volgograd Arena
Kapacitet: 43.713
Sudija: Dženi Sikazve (Zambija)

JAPAN (4-2-3-1): Kavašima - Sakai, Jošida, Makino, Nagatomo - Jamaguči, Šibasaki - Sakai, Okazaki (od 47. Osako), Usami (od 65. Inui) - Muto (od 82 Hasebe) .

POLJSKA (3-4-3): Fabijanski - Berešinski, Glik, Bednarek - Kurzava (od 79. Pišček), Krihovjak, Goralski, Jedrežčuk - Zjelinski (od 79. Teodorčik), Levandovski, Grosicki.

Foto: Action images


tagovi

Rusija2018JapanSenegalPoljskaKolumbijaRobert Levandovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara