Saša Zdjelar
Saša Zdjelar

Zdjelar otvoreno: O golu „a la Ibra“, cevanici na Brdu, Zvezdi, Grobarima, Bešiktašu...

Vreme čitanja: 5min | pet. 16.11.18. | 13:32

„Pogađa me podela navijača“, možda je i najjači utisak razgovora Partizanovog veziste sa novinarima

Taman se Parni valjak zaleti, kad eto pauze i problema. Beše tako krajem avgusta i početkom oktobra, kad su se sa reprezentativnih vraćali crno-beli prvenstvenim obavezama, sledili su kiksevi i(li) igre lošije od očekivanih. Potvrda teze su izdanja u Novom Sadu protiv Proletera i u Kuli na gostovanju Spartaku, što se prenelo i na skromne rezultate u okršajima sa Napretkom i Čukaričkim, međutim, u „Zemunelu“ su uvereni da ih treći jesenji predah neće izbaciti iz pobedničkog koloseka na koji su se ukrcali trijumfima nad Vojvodinom i Radnikom.

Dovoljnim samo za smirivanje tenzije, ne i za priključak sa vodećim ekipama Superlige, jer je zaostatak u odnosu na niški Radnički četiri, a na Crvenu zvezdu čak 13 bodova.
Nije došla pauza u odgovarajućem trenutku. Taman smo odigrali dobre utakmice, ali ćemo nastaviti istim ritmom. Prethodna dva puta smo imali pehove, nismo igrali kod kuće, a nije lako kad gostujete van Beograda. Tereni nisu najbolji, mada, kako nama, tako i drugima“, pomirljivo će Saša Zdjelar.

Izabrane vesti

Teško je objasniti kako Partizan, kao klub ustremljen ka trofejima, dozvoljeva sebi kikseve, ne „zaključava“ utakmice kad vodi, što je postao hroničan i, čini se, ne samo sportski, već i psihološki problem.
„To je bio samo nedostatak sreće“, uverava zlatni Orlić sa Novog Zelanda. „Ako pogledate utakmice i protiv Čukaričkog, Napretka ili Radnika, stvorili smo dovoljno prilika da svaku da rešimo ranije. Ne osećam strah da ćemo primiti gol, ali desi se. Recimo, na Banovom brdu udari loptu čovek cevanicom, to je za mene čista sreća. Ono protiv Napretka... Ibrahimović daje jedan takav u tri godine, a on (Aleksa Vukanović, op. au) baš nama“.

Apostrofirao je trener Zoran Mirković problem realizacije, dok je na suprotnom kraju terena u prethodih mesec dana bio uočljiv jedan drugi segment, da rival koristi prvu šansu.
Kad igrate za Partizan, protivnici ostaju u situacijama „jedan na jedan“ na velikom prostoru. Ne bi trebalo o tome da pričamo. Moramo da se odbranimo, stojimo na protivničkoj polovini i znamo šta nas čeka kad loptu izgubimo. Jeste čudno što smo iz pomenutih situacija odmah primili golove, ali je bilo i do sreće, odnosno, nedostatka iste. Protiv Čukaričkog dvaput pogodimo prečku, pa primimo gol, mogli smo i da izgubimo. Shvatili smo da ne možemo da stanemo 90 minuta, znamo koliko je bitno da u završnicama budemo čvrsti, kako ne bismo ispaštali. Zbog toga u poslednje dve utakmice nismo dozvolili protivničkim ekipama da naprave ništa. Ljudi nisu napravili ni jednu izglednu situaciju, osim prečke protiv Vojvodine, što nije je posledica slobodnog udarca sa 30 metara“.

ZVEZDO, ČESTITAM, ALI IMALA SI I SREĆE

Sa prijateljem iz Olimpijakosa, Markom Marinom

Kiksevi protiv Spartaka, Napretka i Čukaričkog uticali su da se zaostatak između dve reprezentativne pauze poveća sa sedam na 13 bodova.
Da, ali... Trebalo bi da sledimo njih, budemo isti, gledamo kako oni dobijaju i slavimo i mi do kraja. Posle osnovnog dela prvenstva bodovi će se deliti, imaćemo još dva derbija, što je šansa za nas da opet pokažemo svima ko smo i šta smo. Svesni smo svi u kom vremenu živimo, ne moram da pričamo o tome“.

Opšti je utisak da je Partizan najkvalitetniju utakmicu sezone odigrao baš u 158. većčitom dferbiju, što njegovim prvotimcima daje za pravo da se nadaju preokretu na tabeli.
„Ako pogledate derbi, Zvezda nam nije stvorila nijednu situaciju. Sad je možda malo glupo kazati, ali crveno-beli nisu imali ništa osim udarca glavom iz koga su, da kažemo, postigli pogodak. Opet, ne znaš šta će se desiti u tim situacijama, da li neka individualna greška, a one su nas papreno koštale. Derbi bi svima u Partizanu i upravi trebalo da bude podstrek da smo svi isti, nema boljih i lošijih. Ne potcenjujem nikoga, govorim da nam to bude zamajac da verujemo kako je sve moguće“.

Da ne ispadne kako večitog rivala kudi, Zdjelar je pokazao pohvalnim rečima na učinak sastava Vladana Milojevića u Ligi šampiona. Posebno na domaćem terenu.
„Imam dosta prijatelja tamo, dobro je za srpski fudbal, sve nas, što je Zvezda dobila Liverpul. Sigurno je to napravila uz mnogo sreće, jer Englezi nisu bili na uobičajenom nivou, a Zvezda je odigrala najbolju utakmicu u poslednjih ne znam koliko godina. Čestitam joj na tome, dobra je to stvar. Ne gledam loše na Zvezdu, da bi trebalo sad da gubi ne znam ni ja koliko razlike. To nikad ne bih radio, jer smo, kao što rekoh, svi isti. Rivali smo: kad igramo protiv njih, normalno - najgori su, ali kad su u Evropi - nemam  problem“.

KOLIKO BEŠIKTAŠU ZNAČI LIGA EVROPE?

Protiv Ozjakupa u Istanbulu

Kad smo već kod Evrope, Partizan je ne igra ove jeseni, jer je zastao na poslednjoj stepenici kvalifikacionog puta. Bešiktaš je bio bolji u dvomeču (1:1, 3:0), ostavivši crno-bele samo u domaćim takmičenjima, što je bolno saznanje i za igrače.
„Bilo bi lakše da smo učesnici Lige Evrope, onda bismo prvenstvo igrali rasterećenije. Ovako, i kad vodite 1:0 nije dovoljno, jer se desi nešto nepredviđeno, stvori se pritisak, moram da pomenem da imamo mnogo mladih igrača koji stasavaju. Znali smo da Bešiktašu nije u interesu da igra Ligu Evrope, jer ima dosta zvezda, svetskih asova, skupih igrača, učesnika polufinala ili finala Lige šampiona... Koliko njima znači Liga Evrope? Znalo se da neće daleko dogurati. Prošli su nas, jer su kvalitetan tim, bilo je teško igrati pred njihovim navijačima...“

A kad je o publici reč, u otvorenom razgovoru sa novinarima Saša Zdjelar je možda i prvi fudbaler crno-belih koji je javno priznao da mu smeta podela Grobara na frakcije.
To me baš pogađa. Nije ni nama lako kad izađemo na teren i vidimo navijače na tri strane. Mi smo jedno, pokušavamo da budemo tim, a opet vidimo da oko nas nije tako. Nije ni lako kad moramo posle utakmica da pozdravimo tri strane. Zašto nisu zajedno? Ne mogu da odlučujem o tome, ali mislim da bi funkcionisali bolje kad bi bili ujedinjeni“, poželeo je vezsita Partizana.

FOTO: Star sport


tagovi

Saša Zdjelar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara