Zlatni kavez i u njemu Nejmar, Pogba, Kutinjo i Bejl

Vreme čitanja: 6min | sre. 07.08.19. | 16:08

Džep pun, a ostalo prazno

Aktuelni prelazni rok će se zatvoriti u Engleskoj već sutra, a i ostale velike lige imaju manje od mesec dana "fore". A situacija sa Nejmarom, Filipeom Kutinjom, Geretom Bejlom i Polom Pogbom deluje više nego komplikovano i zaista se ne nazire kraj njihovim mukama.

Madridska Marka piše o njima kao o igračima koji se nalaze u Zlatnom kavezu. Iako je slučaj svakog od pomenutih igrača drugačiji, njihova sudbina ima isti oblik - neizvesna je, a danja je sve manje i manje. A manje je i opcija za druge klubove da dođu do prava na njih tako što će zadovoljiti želje i klubova u kojima igraju, ali i samih igrača.

Izabrane vesti

U sva četiri slučaja, trenutni klubovi - Pari Sen Žermen, Barselona, Real Madrid i Mančester Junajted odbijaju da puste svoje igrače po svaku cenu.

NEJMAR

Posle sezone za zaborav brazilska zvezda iz Pari Sen Žermena obeležena je vansportskim problemima i povredama. A Nejmarova želja je da se vrati u Španiju. Čak i Tuhel, trener Parižana, prepoznao je igračeve namere. Čak se i Real Madrid interesovao u martu. Istina je da je i pre nego što je Nejmar potpisao za Barselonu na leto 2013. godine i on, kao i njegov otac, razmatrao prelazak u Real Madrid jednako kao i u Barsu.

Ovog leta se ponovo pominjao Real, ali je u igru ušla Barselona. I tu je problem rođen. Brazilac želi da napusti PSŽ i da se vrati u španski fudbal. Prvi čovek Parižana Naser Al Kelaifi je svestan te situacije, ali odbija da pusti vrhunsku zvezdu svoj projekta - uz Mbapea - sve dok ponuda ne budde veća od onoga koliko je on platio Nejmara Barseloni.

Istina je da danas nijedan klub ne deluje voljan da ponudi 300.000.000 evra koliko traži predsednik PSŽ-a. A čak i u slučaju da PSŽ bude zadovoljan nekom ponudom, problem bi bila plata Nejmara. On godišnje prima 34.000.000 evra, a to je cifra koja je nedostižna za Katalonce, čak i danas.

Na sve to treba dodati da brazilski napadač nije baš voljan da pristane na manji ugovor.

Potpredsednik Barselone Đordi Kardoner šokirao je javnost da izjavom da „od danas više nema slučaja Nejmar“.
Iskreno, i ne razmišljamo o njemu, kako je potvrdio naš predsednik, jer je previše komplikovano. Mi smo tu samo sporedni glumci. Svesni smo činjenice da Nejmar nije srećan u Parizu, ali to je nešto što mora da se razreši isključivo u Parizu. Nismo razgovarali s njima. Između klubova postoji veliko poštovanje, a ako jednog dana bude slučaja Nejmar, pričaćemo. Danas, u ovom trenutku, nema ništa od toga“, poručio je Kardoner pre par dana za tamošnju televizijsku stanicu TV3.

Barselona je stidljivo opipavala puls s mogućim ponudama koje bi uključivale novac i ugovore jednog ili dvojice igrača. U igri su bili Filipe Kutinjo, Usman Dembele i Ivan Rakitić, a onda je PSŽ odjednom samo stavio veto na Nejmarov povratak u Barselonu, zbog čega je i usledila ovakva izjava Đordija Kardomera.

POL POGBA

U istoj situaciji, ili u najmanju ruku veoma sličnoj, je vezista Pol Pogba. Mančester Junajted je odlučio i ne rastaje se sa svojom najvećom zvezdom. Njegov sadašnji trener, Ole Gunar Solskjer planira svoj projekat oko ovog francuskog igrača.
"Nemam sumnju da će Pogba nastaviti da igra u Mančester Junajtedu ove sezone, ostaće sa nama", rekao je Solskjer pre nekoliko dana.

Tačno pre četiri godine, kada je Pogba odabrao da potpiše za Mančester Junajted, ujedno je odbio da pređe u Real Madrid, iako sam Real nikada nije bio zapeo da ga dovede.

Bivši igrač Juventusa je odlučio da želi da nosi bele ove sezone tako da je do Reala stigla poruka od njega i njegovo menadžera da svi u Mančesteru znaju da Pogba želi da ide. To su bile reči Mina Rajole od pre mesec dana.

Ipak, prelazno rok u Engleskoj nema još mnogo vremena i ne deluje da će Crveni đavoli uspeti da dovedu pojačanje na toj poziciji, tako da deluje skoro nemoguće da će pustiti Pogbu kasnije. Iako Crveni đavoli žele Kristijana Eriksena i Bruna Fernandeša.

Engleski tim traži 200.000.000 evra za Pogbu, cena koja je zaista neverovatna. Plata samog igrača je 14.000.000 evra, a to bi Real mogao da isfinansira. Ipak, uprkos željama i trudu Zinedina Zidana da ima svog zemljaka u timu, Real je odbio da plati duplo koliko je Mančester dao za Pogbu, a čak smatraju Madriđani da je igrač izgubio na ceni.

Madriđani se nadaju da će dovesti Donija van de Beka za oko 50.000.000 evra plus bonusi koji neće biti veliki. On je daleko bliži Bernabeu od Pogbe.

Za Francuza je interesovanje pokazao i Juventus, čak je i Mauricio Sari istakao da mu se sviđa Pogba, mada je pravo pitanje ima li Juve da istrese samo 200.000.000 za otkup ovog igrača.

FILIPE KUTINJO

Malo drugačiji slučaj je sa fudbalerom Barselone. I skorašnjim osvajačem Kopa Amerika, turnira na kom je pokazao dobru igru. On je na pragu Barse, ali leđima okrenut. Đozep Marija Bartomeu i Ernesto Valverde žele da dobiju keš za igrača koji nije pružio očekivane partije u prvoj sezoni na Kamp Nou.

Dakle, klub želi da ga proda, a on ne želi da ide nigde. Katalonci bi da povrate deo ulaganja za koje se procenjuje da su oko 150.000.000 evra. Trenutno je njegova tržišna vrednost manja od 100.000.000 evra, a zapravo su i najveće interesovanje pokazali klubovi iz Engleske.

Najveći problem Kutinjovog slučaja. On je imao dve ponude iz Engleske od čega je jedna bila iz Mančester Junajteda, piše Marka, ali najskuplje pojačanje u istoriji Barselone ne želi da igra u nekom drugom engleskom timu, a da to nije Liverpul. Pominjao se za Kutinja i Totenhem, kao i Arsenal, ali... Ništa od toga za sada.

Interesovanje je došlo iz italijanskih klubova, ali deluje malo verovatno da bilo koji tim iz Serije A može da dođe sa 100.000.000 na kasu Barselone. I plus na to da zadovolji finansijske želje igrača.

Menadžer Filipe Kutinja, Kia Jorabhjan, je nekoliko puta istakao nezadovoljstvo načinom na koji se Barselona ophodi prema Kutinju.
"Moraju da kažu istinu. Ako žele da Kutinjo ode, neka to kažu", rekao je Jorabhjan.

Veliki novac koji traži Barselona, ali i sam igrač koju ima platu od 14.000.000 evra godišnje, svakako drže Kutinja u zlatnom kavezu. Mada, deluje da je njemu u tom kavezu nije tako loše, a da je Barsa ta koja se oseća manje zadovoljnom u celoj priči.

GERET BEJL

Poslednji igrač u zlatnom kavezu je Geret Bejl. Nešto slično Kutinjovom slučaju jer klub želi da ga proda, mada situacija kod Velšanina ide korak dalje. Zinedin Zidan je jasan po tom pitanju.

Prošlo je malo više od sve sedmice od konferencije za medije ma kojoj je Zizu istakao jasno da nema ništa lično protiv Bejla, ali da mora da donese odluke.

Jasno je da odnos Zidana i Bejla nije dobar i svakako je za sve najbolja opcija da Velšanin pronađe novu sredinu. Ali u tome i jeste "caka".

Iako on ima najveće šanse da napusti "kavez" pošto je imao sve završeno s Đengsuom, ali to je propalo iz više razloga. Madriđani su tražili 90.000.000 za transfer, cifru blisku onoj koju su dali Totenhemu i to je iznad njegove tržišne vrednosti.

Činjenica je da uprkos smanjenim ekonomskim potraživanjima i zbog manjka ponuda, nije došla nijedna ponuda koja je zadovoljila i igrača i klub. Samo je plata 17.000.000 evra. Postojalo je interesovanje Intera, ali...

Kada je kineski put "nestao", a ako i ne dođe engleska ponuda u poslednjem trenutku, sve govori da su jedine mogućnosti za Real Madrid da se "otarasi" Bejla - PSŽ i Bajern.

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara