Nikola Kalinić i Luka Mitrović (Foto: Starsport)
Nikola Kalinić i Luka Mitrović (Foto: Starsport)

Kupujmo domaće

Vreme čitanja: 6min | pet. 08.10.21. | 08:00

Sa samo jednim strancem u svojim redovima, Crvena zvezda je usred Tel Aviva demonstrirala moć

U četvrtak uveče u Tel Avivu je održan košarkaški seminar. Predavanje je vodio trener Dejan Radonjić, a pokazne vežbe perfektno izvodili njegovi puleni. Crvena zvezda je očitala lekciju Makabiju u njegovom domu, prosto ga ponizila i bez pomoći četvorice prvotimaca upisala prvu pobedu u Evroligi. Razloga za optimizam ima puno, a jedan od najvećih je i činjenica da su se crveno-beli iz Menora Mivtačim Arene vratili sa celim plenom u rukama predvođeni domaćim igračima. Uz pomoć samo jednog stranca.

U pobedi za pamćenje glavne uloge su mahom imali momci poreklom iz "zemlje košarke". Ponovo je ta fraza zasijala punim sjajem, jer su produkti srpske košarke u Tel Avivu očitali lekciju Ponosu Izraela. Timu satkanom od legije stranaca i tek nekoliko domaćih epizodista.

Izabrane vesti

Najavio je prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović pred sezonu 2020/21 da će se insistirati na domaćim igračima, ali se to u startu nije u potpunosti ostvarilo. Ipak, na kraju su zaista odigrali ključne uloge, pre svih Ognjen Dobrić, koji je bio jedan od najvažnijih šrafova u odbrani trona na Jadranu.

Tokom minulog leta, Zvezda je sa reči prešla na dela. Angažovana su tek tri inostrana košarkaša, Amerikanci Ostin Holins, Eron Vajt i povratnik Nejt Volters, ako u strance ne računamo crnogorskog reprezentativca Nikolu Ivanovića. Jedan od igrača koji nisu rođeni u Srbiji je otpao još tokom priprema. Vajt se teže povredio i još se čeka njegov povratak treninzima. U noći za pamćenje u Tel Avivu na parketu nije bilo ni Holinsa, koji je otputovao u Izrael sa ekipom, ali nije bio u stanju da joj pomogne zbog povrede koju je zaradio protiv Fenerbahčea. Tako je samo Volters izašao na megdan Makabiju - svom bivšem timu.

Jedini američki košarkaš u Zvezdinim redovima je bio među najistaknutijim pojedincima na parketu. O tome svedoči i izjava trenera Radonjića nakon utakmice, u kojoj je istako da je 30-godišnji plejmejker pružio jednu od najboljih partija u crveno-belom dresu, računajući i prvi mandat (sezona 2016/17). Susret je okončao sa 17 poena i četiri asistencije (indeks 19). Interesantno je da tokom boravka u Tel Avivu nije uspeo da ubeleži bolji nastup. Jasno je da je bio veoma motivisan protiv nekadašnjeg kluba u kojem, čini se, nije dobio pravu priliku da se dokaže, iako je pre i posle utakmice tvrdio suprotno.

Kako bilo, jeste učinak jedinog Zvezdinog stranca u Tel Avivu bio od velikog značaja, ali to i treba da bude uloga inostranih košarkaša. Da kvalitetom iskaču iz gomile i timu ponude nešto što domaći igrači ne mogu. Ne valja samo kada stranci, kao što je to bio slučaj u nekim prethodnim sezonama, u potpunosti okupiraju svlačionicu i domaćim igračima prepuste samo sporedne uloge.

Ni Volters nije vodio glavnu reč. Za to je bio zadužen još jedan povratnik - Nikola Kalinić. Ozbiljno je ispekao zanat u pečalbi i vratio se u klub u kojem se košarkaši afirmisao da bude lider. To dokazuje i izdanjima na terenu, pa je tako Makabiju ubacio 19 poena (najefikasniji na utakmici), a pride sakupio i po pet skokova i asistencija, te je nastavio sa praksom da iz meča u meč puni razne statističke kolone. Kao i uvek, bio je maksimalno angažovan u odbrani, diktirao tempo i preuzimao odgovornost u napadu u trenucima stagnacije. Još jednom je pokazao da pripada kremu evropske košarke i da će biti velika uzdanica Dejana Radonjića u tekućoj sezoni.

Uz Kalinića, novu sjajnu partiju pružio je i Luka Mitrović. Još protiv Budućnosti je pokazao da je stručni štab na čelu sa trenerom Radonjićem napravio pun pogodak kada ga je pozvao da ponovo obuče crveno-bele boje. Da izdanje protiv Podgoričana nije slučajnost, postalo je sasvim jasno posle utakmice u Izraelu. Ponovo je mangupskim potezima zadavao glavobolje centrima Makabija i sjajno im parirao u odbrani. Dobro je rezonovao u napadu, imao nekoliko atraktivnih solo prodora i pokazao da poseduje sjajan tajming u reketu. Sjajno se postavljao i fenomenalno čitao putanju lopte, pa je u čak 11 navrata završila u njegovim rukama. Susret je završio sa 12 poena, te je tako upisao i svoj prvi dabl-dabl u Evroligi.

Ponovo je igrao van svoje priprodne pozicije i odlično se snašao. Iako po vokaciji nije klasična petica, bez razmišljanja se prihvatio važnog zadatka i zasad ga perfektno obavlja. Koristi svoje prednosti u odnosu na protivničke centre na najbolji način. Veštinu sa loptom, košarkašku inteligenciju, pregled igre, gotovo savršen tajming... Ako ništa, kupio je vreme Crvenoj zvezdi da na miru sačeka rasplet na tržištu i pronađe pravo rešenje u želji da ojača konkurenciju u reketu. Ko god bude došao (i ako uopšte dođe, s ozbirom da je Dejan Radonjić istakao da trenutno ne postoje pregovori ni sa jednim potencijalnim pojačanjem), moraće prvo da zaseni sjajnog Mitrovića.

Dok se od Kalinića očekivalo da u svakom meču bude jedan od najboljih Zvezdinih pojedinaca i s ozbirom na sjajan početak sezone verovalo da Mitrović može da nastavi sa dobrim izdanjima, pravo otrkovenje u Tel Avivu bio je Stefan Lazarević. Iskoristio je 25-godišnji košarkaš kadrovsku situaciju na startu sezone, u prvih par mečeva pokazao da na njega može da se računa, u dvorani šestostrukog osvajača Evrolige je borbenošću, razmišljanjem, disciplinom i energijom kupio navijače i bez sumnje još ozbiljniju ulogu u nastavku tamičarske godine.

Stefan Lazarević (Foto: MN Press)Stefan Lazarević (Foto: MN Press)

Poseduje sjajne fizičke predispozicije, koje je na najbolji način iskoristio u sudaru sa prvom zvezdom Makabija Skotijem Vilbekinom, pred kojim nije ustuknuo. Pratio je iskusnog Amerikanca u stopu, hapsio ga po parketu Menora Mivtačim Arene i limitirao koliko je to bilo moguće. U finišu susreta je tokom TV prenosa osvanuo i jedan impresivan podatak. Naime, izračunato je da je Zvezda sa Lazarevićem na parketu bila ispred Makabija za 25 poena ("+/-" parametar). Taj statistički podatak se ne može videti u zvaničnim spisima sa susreta (nije deo oficijalne statistike na sajtu), ali s ozbirom da ga je Evroliga objavila u prenosu ne treba sumnjati u njegovu tačnost.

Marljivo je obavljao svoje zadatke, a u napadu se aktivirao kada je bilo potrebno, svestan da je njegov posao pre svega odbrana. Tako je recimo posle jednog ofanzivnog skoka iz jako teške pozicije pronašao put do dna mrežice. Uhvatio je loptu u skoku, izbacio je u letu i upisao dva poena. Ukupno ih je ubeležio šest, ali je pogodio sve šuteve koje je uzeo. Sakupio je i tri skoka, dve asistencije i četiri ukradene lopte - još jedan podatak kroz koji se oslikava njegova sjajna igra u defanzivi. Proveo je nešto manje od 23 minuta na parketu i ubeležio indeks korisnosti 13. Za mladog igrača u čije kvalitete je jedan deo javnosti takođe sumnjao, nastup koji bi mogao da bude prekretnica u karijeri.

Vredan doprinos dali su i ostali srpski košarkaši. Pre svih Ognjen Dobrić, koji polako pronalazi ritam posle povrede. Njemu će ubrzo biti poverena važna uloga u ofanzivi, a sa osam poena protiv Makabija i pogođenom trojkom u prelominim trenucima susreta pokazao je da je na pravom putu.

Gro Zvezdinog toma od ovog leta čine srpski igrači, a njihove sjajne partije su poslastica za navijače. Pravo je uživanje gledati crveno-bele na domaći pogon, kako usred Tel Aviva u dominantnom maniru obaraju na pleća evropskog velikana. Nije Crvena zvezda uspevala prethodnih sezona da pronađe pravi recept za iskorak u Evroligi. Izgleda da se tajna krila u frazi "kupujmo domaće".


tagovi

KK Crvena zvezdaDejan RadonjićNikola KalinićLuka MitrovićStefan LazarevićOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara