(©Starsport)
(©Starsport)

Vujošević: Krivo mi je jer nisam primetio Jokića, skauti su rekli da je debeo

Vreme čitanja: 4min | čet. 10.06.21. | 18:15

Iskusni košarkaški trener o najboljem igraču NBA lige

MVP priznanje NBA lige čiji je ovosezonski vlasnik Nikola Jokić privuklo je ogromnu pažnju košarkaške javnosti, a uspeh srpskog centra u dresu Denvera imao je zapažen odjek i u Hrvatskoj. Tek treći evropski košarkaš, posle Novickog i Adetokunba, čije će ime ostati u arhivi najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja, do zvanja najboljeg stigao je sa najniže pozicije na draftu, a nesvakidašnji put srpskog košarkaša bio je tema intervjua Duška Vujoševića za hrvatski Indeks.

Proslavljeni košarkaški stručnjak ovom prilikom govorio je o fenomenu Nikole Jokića i uspehu nedostižnom za sve prethodnike sa prostora bivše Jugoslavije.

Izabrane vesti

"Šokiran sam, ali i oduševljen što je Nikola dobio takvo priznanje. NBA liga je u poslednjih 20 godina doživela veliku transformaciju. Kako igračku tako i sistemsku. Ćosić i Dalipagić, koji su u svoje vreme bili najbolji evropski igrači, došli su u NBA kampove, ali su odustali jer je tada to bio veliki rizik. Koliko god oni bili dobri, a bili su sjajni i imali su prohodnost u NBA ligi, Amerika ih nije želela. NBA liga je na takve igrače, koji su dolazili iz nekog drugog područja, gledala sa skepsom i uz potcenjivanje. U Evropi su ti igrači bili kraljevi, a u Americi bi morali da krenu ispočetka i pitanje je bi li uopšte i dobili šansu. Sećam se kad je Dražen došao u Portland, baš sam tada bio u San Antoniju. To je bilo strašno. Znači, najbolji igrač Evrope, koji je imao četvorogodišnji ugovor sa Realom, u dresu Portlanda je na utakmici protiv San Antonija dobio tek dva minuta. Međutim, dolaskom Dražena i Divca NBA liga je počela da se menja i rekao bih da su njih dvojica, uz još nekoliko igrača, raskrčila put ostalima i ovo što se danas događa Jokiću ili Dončiću ne bi bilo moguće da nije bilo njih", istakao je Vujošević.

Strateg koji je poseban trag ostavio na klupi Partizana istakkao je da se u odnosu na period pre dve ili tri decenije košarka značajno promenila.

"Rekao bih da je uopšte pao kvalitet košarke. U Evropi su nekada mogla da igraju samo dva stranca, a bilo je znatno manje profesionalnih klubova i iz Amerike, sa univerziteta su u Evropu stizali samo oni najbolji igrači koji su bili premladi za NBA ligu ili još nisu bili spremni. Ti su igrači napravili ogroman uticaj na evropsku košarku. Doneli su dodatni kvalitet, kako igrački tako i ljudski. Danas je sve drugačije. To jednako važi i za NBA".

Osim Jokića, zapaženu ulogu na NBA sceni od košarkaša sa prostora nekadašnje Jugoslavije preuzeo je i Luka Dončić, reprezentativac Slovenije.

"Moram da budem iskren i kažem da, da mi je neko pre nekoliko godina rekao da će Dončić i Jokić biti najveće zvezde NBA lige, u čudu bih ga gledao. Nisam mogao ni da sanjam da je nešto tako moguće. Jako je teško odgonetnuti šta se dogodilo i kako je jedan mladi dečak, koji je igrao solidnu košarku u ABA ligi u dresu prosečnog kluba kao što je Mega, u tako kratko vreme postao MVP najjače lige sveta. To je uspeh za svako poštovanje, ali i dalje smatram da je potrebna ozbiljna analiza kako bismo saznali razloge takvog epiloga".

Vujošević je potom napravio paralelu između Dončića i Jokića i Dražena Petrovića i Tonija Kukoča.

"Pre svega, i Dončić i Jokić su odmah po dolasku u Ameriku imali veliku podršku svojih trenera, što nije bio slučaj sa Draženom, Tonijem i nekadašnjim evropskim zvezdama koje su dolazile u NBA. Zatim, košarka u NBA ligi se veoma promenila. Ne igra se više jaka obrana, a Jokiću odgovara taj 'small ball' stil koja širi igru i gde njegova lucidnost i košarkaška inteligencija mogu da dođu do izražaja. Pametan je igrač, ima fantastičan šut za svoju visinu i veoma dobro čita igru. Nije ni Dražen bio brz igrač, ali je takođe imao odličan kontraritam, što mu je davalo veliku prednost u odnosu na protivnike. Oduševljen sam ovim što je Nikola napravio i srećan samzbog njega, baš kao što bih bio srećan da je to postigao bilo koji igrač iz bivše Jugoslavije".

Iako se tokom karijere afirmisao kao trener koji poseban akcenat stavlja na rad i razvoj mladih igrača, tokom tri godine koliko su im bili ukršteni putevi dok je Jokić igrao za Megu, a Vujošević predvodio Partizan, iskusni strateg nije "osetio" otencijal centra.

"Mogu sad da izmišljam i petljam, ali biću iskren. Jednostavno, nisam ga video, nisam ga primetio. Znam da su mi ljudi koji su obavljali skautski posao u Partizanu rekli za njega da je debeo i da se ne isplati dovoditi ga. Sad mi je jako krivo. Taj previd samo govori o slabosti u strukturama Partizana. Dok je nama Jokić bio debeo, Miško Ražnatović ga je prepoznao i odveo u Megu. Užasno mi je žao zbog toga", zaključio je čuveni trener.


tagovi

Nikola JokićDuško VujoševićMVP NBA lige

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara