Foto: Starsport
Foto: Starsport

Kakva Zvezda, strašna Zvezda: Ponos Izraela ponižen u svom domu

Vreme čitanja: 5min | čet. 07.10.21. | 22:04

Fantastična partija Crveno-belih u Tel Avivu, briljantne role Luke Mitrovića i Nikole Kalinića, Nejt Volters pogađao, Stefan Lazarević uhapsio Skotija Vilbekina

Doktorska disertacija Dejana Radonjića i partija za pamćenje košarkaša Crvene zvezde u Tel Avivu. U dvorani u kojoj su dosad samo jednom slavili u okviru Evrolige, večeras su održali lekciju izraelskom velikanu. Ginuli za svaku loptu, terali rivala da pravi početničke greške, a onda rafalom u finišu stavili tačku. Nastup Zvezde za Evroligine seminare, možda i za istoriju. Jer malo ko može da se pohvali da je ovako dominantno srušio Ponos Izraela u svom domu. Možda jako zvuči, ali Crvena zvezda je ponizila šestostrukog osvajača Evrolige, što konačan rezultat zbog opuštanja u poslednjim minutima ne oslikava najbolje - 75:63.

Videlo se od samog starta da je Zvezda agresivnija. Po govoru tela košarkaša srpskog šampiona jasno se moglo zaključiti da su motivisaniji ušli u meč. Makabi je srljao, ispucavao se, činilo se da nema nikakvog plana u ekipi Janisa Sferopulosa. Radonjić je napravio sjajan potez odlukom da na ponajboljeg igrača domaćeg sastava od prvog minuta zalepi Stefana Lazerevića. Fizički dominantiniji bek Zvezde je tu razliku odlično iskoristio. Pretvorio se u senku američkog košarkaša i limitirao ga koliko je to bilo moguće. Ostatak ekipe je prosto leteo po terenu. Krpili su sve rupe, uspeli da neutrališu igru u tranziciji rivala, a u odbrani pozicionih napada im zadavali noćne more.

Izabrane vesti

Na drugoj strani terena je svojih pet minuta imao Nejt Volters. A ispratili su ga Nikola Kalinić i ponovo maestralni Luka Mitrović. Amerikanac je igrao veoma strpljivo i pametno. Vešto je tražio rupe u odbrani rivala i maksimalno ih koristio. Nije brzao, uvek se trudio da pronađe najbolje rešenje, često sjajnim prodorima završavao napade i pravio višak koji je pravovremenim dodavanjima itekako znao da iskoristi. U finišu je počeo i da pogađa sa distance. Kalinić je shvatio da je na njemu da bude lider ove generacije, te se u skladu sa tim i ponaša na terenu. Bio je tu da povuče kad zagusti u napadu, a u odbrani je po pravilu bio na visini zadatka. A Mitrović? Igra kao preporođen. Dokazao je da partija protiv Budućnosti nije slučajnost. Posle 19 poena protiv Podgoričana, večeras je kupio skokove kao da je bio sam pod obručima (11), pogađao kada je trebalo.

Sa 19 poena je najefikasniji u redovima srpskog šampiona bio Kalinić. Dva manje dodao je Volters, dok je Mitrović uz 12 poena ubeležio dabl-dabl sa 12 poena i 11 uhvaćenih lopti. Vilbekin je sa druge strane isporučio svoje, pogdio šest trojki iz 10 pokušaja i tako došao do 18 poena, ali je generalno njegov uticaj na rezultat bio minoran. Ispratio ga je Matijas Lesor sa 16 poena na debiju, ali je većinu dao kada je sve bilo gotovo.

MAKABI TEL AVIV - CRVENA ZVEZDA 63:75

/10:20, 17:15, 10:19, 26:21/

Makabi: Vilbekin 18, Evans, Kalojaro 9, Vilijams 6, Kamerun, Rejnolds 2, Sorkin 2, DiBartolomeo 2, Blejzer 3, Naneli 5, Lesor 16, Ziv

Crvena zvezda: Gušić, Lazarević 6, Volters 17, Uskoković, Davidovac 2, Mitrović 12 (11sk), Kalinić 19, Dobrić 8, Holins, Simonović 6, Ivanović 4, Kuzmić 1

Da bi epilog mogao da bude ovakav naslutilo se posle serije Zvezde od 10:0 u uvodnih četiri i po minuta. Domaći igrači su srljali, uzimali teške šuteve, dok je Zvezda smirenim napadima, ali i poenima posle ukradenih lopti lagano dizala prednost. Igrači Makabija su maltene na svakih par napada gubili lopte, što je često dovodilo do laganih poena. A meč samo što je počeo.

Ipak, dalekometnom paljbom je Makabi uspeo da dođe do vazduha, prišao na šest poena zaostatka i u tim trenucima pogled na rezultat nikako nije oslikavao situaciju na terenu. Postavila je Zvezda stvari na svoje mesto, vezala četiri poena i prvi kvartal okončala sa dvostruko više poena od rivala.

Od ključnog značaja je bilo da se u drugoj deonici odbije nalet rivala. Uspeli su puleni Dejana Radonjića i u tome. Bilo je daleko više problema nego u prvoj deonici, ali su se Crveno-beli prilagodili, odbranili i zadržali više nego komfornih osam poena prednosti pred veliki odmor.

Na početku trećeg kvartala se činilo da bi Zvezdi moglo da se ponovi pomračenje iz susreta sa ekipom Budućnosti. Loša realizacija, dok je sa druge strane domaćin uspevao nešto da pogodi. Odbrana je ipak čuvala prednost, a onda je proradio i napad. Ponovo je Mitrović sa par ofanzivnih skokova odradio ključan posao, a onda su se nadovezali i ostali. Trener domaće ekipe Sferopulos je polako ostajao bez rešenja, pa je na teren slao i Romana Sorkina u nadi da će uspeti nešto da promeni. Nije uspeo.

Već u ranoj fazi četvrte deonice Zvezda je posle trojki Voltersa, Kalinića i Dobrića stekla prednost koja je zbog svega prethodno prikazanog bila nedostižna. Lazarević je nastavio da uhodi Vilbekina, ostali se nisu snalazili. Tek u finišu je povukao debitant Lesor, mada se čini da su mu u par navrata i sudije gledale kroz prste, jer je utisak da je pravio korake u pokušaju da dođe do što bolje pozicije pod košem bivšeg tima. Tako je i postao drugi strelac ekipe, ali to je Makabiju slaba uteha. Na kraju je samo uspeo da upristoji poraz, ali svako ko je gledao utakmicu će bez problema konstatovati: Zvezda je sjajnom odbranom i pametnom igrom na protivničkoj polovini održala čas košarke velikanu iz Tel Aviva.

Čuveni transparent "Ko ste sad pa vi?" više neće stajati na tribinama Menora Mivtačim Arene kada Zvezda bude gostovala.

EVROLIGA, 2. KOLO

Četvrtak

Žalgiris - Zenit 64:70

/Strelnijeks 14 - Lojd 19/

Panatinaikos - Fenerbahče 91:87

/Nedović 20 - Veseli 18/

Makabi - Crvena zvezda 63:75

/Vilbekin 18 - Kalinić 19/

Bajern - Barselona U TOKU

Petak

18.00: (1,60) Uniks (14,5) Monako (2,55)

19.30: (1,60) Efes (14,5) CSKA Moskva (2,55)

20.00: (2,15) Alba (14,5) Asvel (1,80)

20.00: (2,15) Olimpijakos (14,5) Real Madrid (1,80)

20.30: (2,55) Baskonija (14,5) Olimpija Milano (1,60)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Makabi Tel AvivDejan RadonjićEvroligaLuka MitrovićStefan LazarevićSkoti VilbekinNikola KalinićNejt Volters

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara