NBA Ol star - Spektakl u Atlanti, hoće li Džejmsov "džoker" iz rukava biti prevaga?

Vreme čitanja: 6min | ned. 07.03.21. | 14:24

Jubilarno 70. izdanje utakmice najvećih košarkaških zvezda na planeti održaće se u Atlanti u dosad neviđenom formatu

Bilo je bojazni da zbog pandemije virusa korona Ol-star utakmica neće biti ni odigrana. Ipak, prvi čovek NBA Adam Silver je bio rešen da ne prekida tradiciju, pa će Stejt Farm Arena u Atlanti ugostiti sam krem svetske košarke u borbi za prestiž. Susret je možda revijalnog karaktera, ali najvećim zvezdama je u krvi želja za nadmetanjem, pa nema sumnje da nas očekuje pravi spektakl (02.00). Kapiteni Lebron Džejms i Kevin Durent su sastavili paklene ekipe, a Srbija će i ovoga puta imati svog predstavnika u Nikoli Jokiću.

Popularnog Džokera je u svoj "špil" uvrstio as Los Anđeles Lejkersa. Džejms se na draftu odlučio za mešavinu najboljeg što Sjedinjene Američke Države i Evropa mogu da ponude. Posle prošlogodišnjeg predvodnika protivničke ekipe i najkorisnijeg igrača lige za sezonu 2019/20 Janisa Adetokunba, dodao je u petorku jednog od najboljih šutera svih vremena Stefa Karija, slovenačku senzaciju Luku Dončića i za kraj ostavio "kartu koju u nekim igrama ne možete da iskoristite". Jokić igra sezonu za pamćenje. Jedan je od glavnih kandidata za MVP titulu, u proseku beleži 27 poena, 11 skokova i 8,6 asistencija po meču, iz dana u dan novim rekordima puni stupce američke štampe. Tim Lebron će u Atlanti predstavljati i Džejlen Braun (Boston), Pol Džordž (LA Klipers), Rudi Gober (Juta), Demijen Lilard (Portland), Kris Pol (Finiks), Domantas Sabonis (Indijana) i Ben Simons (Filadelfija). Na klupi će sedeti trener Jute Džez Kvin Snajder.

Izabrane vesti

Kevin Durent će zbog povrede biti sprečen da navuče opremu i izađe na parket, ali je kao igrač sa najviše glasova na Istoku dobio ulogu kapitena i priliku da sastavi ekipu koja će na crtu izaći Džejmsovoj elitnoj jedinici. Prvi pik košarkaša Bruklina bio je njegov saigrač Kajri Irving, a potom su paklenu petorku kompletirali Džoel Embid (Filadelfija), prošlogodišnji MVP Ol star utakmice Kavaj Lenard (LA Klipers), Džejson Tejtum (Boston) i najbolji strelac lige u ovom trenutku Bredli Bil (Vašington). As Vizardsa je upravo krilnog košarkaša zamenio u startnoj petorci koju je iznedrila istočna konferencija. Sa klupe u Timu Durent će priliku čekati i treći član velike trojke iz Berklejs centra Džejms Harden, zatim Zajon Vilijamson (Nju Orleans), Zek Lavin (Čikago), Džulijus Rendl (Njujork), Nikola Vučević (Orlando) i Donovan Mičel (Juta). Na spisku je bio i Devin Buker iz Finiksa, ali je i sjajnog šutera Sansa povreda odvojila od susreta "svih zvezda", pa je kao zamena uskočio Majk Konli iz lidera zapadne konferencije - Jute. Ulogu trenera obavljaće šef struke Filadlefija Seventisiksersa Dok Rivers.

Iako Ol star vikend po pravilima traje od petka do nedelje i pored glavnog događaja se održi i veliki broj drugih manifestacija, zbog situacije sa kojom se bori čitava planeta rešeno je da se vikend pretvori u jedan dan, pa će se u istoj večeri osim sudara zvezda održati i takmičenje u veštinama, brzom šutiranju trojki (00.30) i zakucavanjima.

Za titulu najveštijeg igrača boriće se Kris Pol, Robert Kovington, Džulijus Rendl, Domantas Sabonis, Nikola Vučević i Luka Dončić. Biće interesantno videti kako će se centri snaći sa nekim od najboljih driblera u ligi poput iskusnog Pola i najboljeg novajlije iz pretprošle sezone Dončića. Očekuje se i velika borba šutera, za titulu najboljeg trojkaša boriće se Kari, Konli, Tejtum, Braun, Lavin i Mičel - svi će imati obaveze i na utakmici. Jasno, bek Golden Stejta je favorit, već ima jednu titulu na takmičenju u brzom šutiranju trojki, dok će Lavin i Mičel pokušati da postanu prvi igrači koji su uspeli da osvoje takmičenje u zakucavanjima i nademtanje u šutiranju van linije za tri poena.

U poluvremenu sudara Lebronovih i Durentovih pulena će na scenu stupiti takmičenje u zakucavanjima. Za titulu "Slam Dunk" šampiona boriće se Obi Topin iz Njujorka, Enferni Simons iz Portlanda i Kasijus Stenli iz Indijane. Možda ne zvuči atraktivno kao prethodnih sezona, ali bi borba između tri mlada košarkaša mogla da iznenadi, jer je jasno da će imati veliki motiv da se dokažu.

NBA - OL STAR - SPECIJAL

Lebron Džejms je postao sinonim za Ol star utakmice, propustio je samo jednu od starta karijere i to u svojoj ruki sezoni. U narednih 17 bio je starter i po tome je neprikosnoven. Samo su Kobi Brajant (18) i Karim Abdul Džabar (19) upisali više vezanih učešća. Kris Pol je i u svojoj četvrtoj ekipi stigao do utakmice najvećih zvezda (Nju Orleans, LA Klipers, Oklahoma i Finiks). Tako nešto pošlo je za rukom samo Šekilu O Nilu i Mozesu Malounu.

Petorica košarkaša će u Atlantu upisati i svoje prve Ol star nastupe: Majk Konli, Zek Lavin, Džulijus Rendl, Džejlen Braun i Zajon Vilijamson. As Pelikansa je postao i četvrti najmlađi učesnik ovog košarkaškog spektakla posle Brajanta, Džejmsa i Medžika Džonsona, sa 20 godina i 244 dana starosti. Prvi je igrač rođen u ovom milenijumu koji je dosegao zvezde. Ništa manje se nije ni očekivalo od prvog pika sa drafta iz 2019. godine.

Koliko je porastao uticaj stranih košarkaša u NBA govori i činjenica da je čak devet internacionalaca dobilo priliku da ove godine nastupi na Ol star meču, petorica su se našla i u startnim petorkama. Od poslednjih 12 MVP titula 10 je završilo u rukama Karija, Džejmsa, Durenta, Hardena i Adetokunba, koje ćemo večeras gledati na parketu Stejt Farm Arene.

Od kako je promenjen format Ol star mečeva 2018. godine, Lebron je svake godine bio jedan od kapitena i u prethodna tri navrata njegove ekipe su slavile. Zato uloga favorita pripada četvorostrukom NBA šampionu i njegovim izabranicima. Grčki reprezentativac iz redova Milvoki Baksa, koji je na minula dva sudara zvezda bio kapiten, tvrdi da se već zna ko će u noći između nedelje i ponedeljka slaviti.

"Gotovo je. Lebron, Luka, Jokić, Stef i ja? Čoveče, to je dobra startna petorka", izjavio je Adetokunbo.

Nikola Jokić nije ima preveliku rolu na minula dva Ol star nastupa, to bi moglo da se promeni kako se našao u startnoj petorci. Ipak, utisak je da je za njega najbitnije da se dobro zabavi.

"Biće to veoma dobar tim, neću da lažem. Biće zabavno. Uživam u momentu. Veliko će zadovoljstvo biti na terenu sa tim momcima. Mnogo znači sama činjenica da delite teren sa najboljim igračima u ligi", rekao je reprezentativac Srbije.

Promena formata, koja je dovela da se igrači iz konefrencija pomešaju, donela je i novu dozu takmičarskog naboja u ovim mečevima - nešto što je možda nedostajalo zvezdanim sudarima najboljih košarkaša na planeti. Do poslednjih minuta smo uglavnim gledali raspucavanje i nadmetanje u atraktivnim potezima,ali se u finišu vodilo računa o svakom posedu. Poslednji kvartal se igra bez vremenskog ograničenja, pa će utakmica umesto zvukom sirene biti okončana provlačenjem lopte kroz obruč. Timovi će u odlučujućem periodu imati za zadatak da dođu do određenog broja poena, koji će biti utvrđen na sledeći način: na ukupan broj poena ekipe koja je za tri deonice stekla prednost (recimo 100), dodaće se broj 24, kao omaž Kobiju Brajantu (cilj obe ekipe biće da prve stignu do 124 poena). Jedno je jasno, spektakl je zagarantovan.



NBA OL STAR

Ponedeljak

02.00: (2,55) Tim Durent (14,5) Tim Lebron (1,60)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Nikola JokićLebron DžejmsKevin DurantNBA Ol star utakmicaOl starJanis Adetokunbo

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara