Dejan Radonjić i Nikola Kalinić 2015. godine (©Star Sport)
Dejan Radonjić i Nikola Kalinić 2015. godine (©Star Sport)

Okuplja se staro društvo: Radonjić sa Kalinićem i Mitrovićem pokazao Zvezdino usmerenje

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.07.21. | 08:28

Trofejni stručnjak u svojim redovima želi proverene snage, a pre svega domaće igrače

Nešto više od nedelju dana sve je mirovalo na Malom Kalemegdanu posle ozvaničenja novog ugovora sa Ognjenom Dobrićem, a onda se začula eksplozija kakvu niko nije očekivao - Crvena zvezda je potpisala dvogodišnju saradnju s Nikolom Kalinićem koji se posle šest sezona vraća na mesto uspeha.

Nedelja, 03.00: (1,60) Finiks (13,0) Milvoki (2,60)

Izabrane vesti

Potpuno iznenađenje za košarkašku javnost u Srbiji jer je vrhuška Crvene zvezde uradila veliki posao kako bi sačuvala pregovore daleko od svih i u miru dogovorila nesumnjivo najveće pojačanje dosadašnjeg prelaznog roka! Dok se sada u navijačkim krugovima na relaciji dva najveća srpska kluba vodi polemika oko finansijskih detalja ovog aranžmana - koja je krenula od spekulacije španskih medija da Kaliniću sleduje godišnja plata od 1.200.000 evra - Crvena zvezda je putem društvenih mreža poručila da je srpski reprezentativac "odbio nekoliko značajno unosnijih ponuda pojedinih klubova iz Evrolige i regiona", potkrepljujući ovu tvrdnju njegovom željom da se vrati na mesto sa kojeg je počeo njegov uzlet ka najboljim krilima Starog kontinenta.

Nije tajna da je portfolio Nikole Kalinića bio na dnevnom redu španskih velikana Real Madrida i Barselone, te da se pogotovo španski prvak poslednjih dana intenzivno zanimao za zdravlje odličnog srpskog košarkaša. Njegova odluka da izabere Crvenu zvezdu pre najjačih evropskih klubova dobrim delom zasluga je Dejana Radonjića, bez čijeg poziva ne bi bilo ni osnova da se krene u realizaciju najvećeg Zvezdinog posla ovog leta. Uz, naravno, veliku podršku vrha kluba koji je ideju o Kalinićevom povratku posle šest godina sproveo u delo pravovremenom reakcijom.

Transfer srpskog reprezentativca posle statistički najbolje sezone u Evroligi sa 10,4 poena na 33,3 odsto za tri, 3,4 skoka, 3,2 asistencije i jedne ukradene lopte pokazuje jasnu želju i usmerenje stručnog štaba po pitanju daljeg formiranja tima. Sam Kalinić je primer da je ipak moguće, realno i izvodljivo da se igrač njegove klase vrati u Srbiju u najboljim godinama i odličnoj formi, što može da bude podstrek za druge u budućnosti.

S Lukom Mitrovićem i Nikolom Kalinićem trener Radonjić počeo je da okuplja igrače od poverenja. Verne vojnike, sa ozbiljnim iskustvom dobijanja najtežih utakmica i momke koji dobro znaju težinu crveno-belog dresa. A to će u godini kada večiti rival sa Željkom Obradovićem na kormilu cilja najveće domete biti posebno važno.

Kalinić i Mitrović su, uostalom, samo deo poduže liste igrača koji su pod komandom najtrofejnijeg stručnjaka u klupskoj istoriji ostvarili značajan napredak u karijerama. Mitrovića su dve teške povrede kolena onemogućile da ostvari više, dok je Kaliniću posle savršenog reprezentativnog debija na Mundobasketu 2014. jedna sezona u Crvenoj zvezdi bila dovoljna da napravi sledeći iskorak i za obeštećenje od oko 1.000.000 evra pređe u Fenerbahče kod Željka na dalje kaljenje.

Kalinić, Mitrović i Blažič sa trenerom Radonjićem (©MN Press)Kalinić, Mitrović i Blažič sa trenerom Radonjićem (©MN Press)

Kalinićev potpis predstavlja i odličan zamajac za još jednog člana trofejne generacije iz sezone 2014/15, Stefana Jovića da svoja jedra usmeri ka Crvenoj zvezdi. I sam srpski reprezentativac je u razgovoru za grčke medije govorio o tome da ga je Crvena zvezda zvala, da su pričali o obnavljanju saradnje, ali da u tom momentu nije bilo zvanične ponude. Bilo je to pre bezmalo mesec dana. On je tada bio fokusiran na reprezentativne obaveze i da se Srbija plasira na Olimpijske igre. To se nije dogodilo, a Jović se pritom na utakmici protiv Filipina povredio. Doživeo je rupturu mišića koja je od tog momenta zahtevala pauzu između pet i sedam nedelja. Jović je takođe bio na radaru Panatinaikosa, ali su se od njegove povrede priče o daljoj budućnosti utišale.

Niko u ovom trenutku ne tvrdi da je Stefan Jović sledeće pojačanje Crvene zvezde, ali je i te kako zamislivo da rođeni Nišlija krene stopama Mitrovića i Kalinića sa kojima je klubu doneo prvu od tri dosadašnje triple krune. Jović je i dalje slobodan igrač posle rastanka sa Himkijem.

Naposletku je tip plejmejkera kakav savršeno pristaje dobro poznatom sistemu Dejana Radonjića gde sve polazi od kvalitetne odbrane i igre u tranziciji, uz čestu upotrebu centara kroz saradnju sa kreatorima. Da li će Stefan Jović zaista pojačati Crvenu zvezdu ostaje pitanje za stručni štab i klupski vrh, jer jedini znaju kakvi su dalji planovi.

Zamisao Crvene zvezde je da u novu sezonu uđe sa manjim brojem stranaca nego što je to bio slučaj prethodnih godina. I to je nešto o čemu se baš vodi računa.

U dosadašnjem prelaznom roku već je doveden kvalitetan plejmejker u liku Nikole Ivanovića. Radonjić je s njim već radio u Budućnosti, poznaje njegove kvalitete i radne navike, a crnogorski plejmejker je imao samo reči hvale za svog šefa i taj period njihove saradnje. Opet, sa odlascima Lengstona Hola i Korija Voldena u rasponu od samo nekoliko dana logična je potreba da u dugoj sezoni rotacija ima još jednog vrsnog organizatora igre s iskustvom.

Pored Ivanovića, Mitrovića i Kaliniča Zvezda je angažovala još Erona Vajta i Stefana Lazarevića, dok je produžetkom ugovora Ognjenu Dobriću rešeno pitanje njegove dalje budućnosti s obzirom da su se oko njega "motali" Olimpijakos i Barselona.

Sada svi čekaju da više šta će biti dalje. Jer posle Kalinićevog potpisa apetiti zvezdaške javnosti postaće još veći.


tagovi

Nikola KalinićDejan RadonjićLuka MitrovićKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara