Lengston Hol (Foto: aba-liga.com/Crvena zvezda mts)
Lengston Hol (Foto: aba-liga.com/Crvena zvezda mts)

Splićani u dobrom raspoloženju čekaju Zvezdu

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.03.21. | 09:56

Crveno-beli posle devet godina u Dalmaciji

Košarkaši Splita i Crvene zvezde odmeriće snage po drugi put u sezoni, ovoga puta u dvorani "Gripe" u Dalmaciji (21.00). Prvi duel pripao je srpskom šampionu, koji je na svom parketu upisao pobedu, ali daleko teže nego što se očekivalo (78:76). Ekipa Dejana Radonjića susret 20. kola ABA lige čeka na šestoj poziciji na tabeli (13-2), u seriji je od četiri vezana trijumfa, dok je sastav iz Dalmacije deveti (6-13), u minulom kolu je prekinuo niz neuspeha pobedom nad Cibonom.

Posle gotovo 20 dana pauze Zvezda se vraća obavezama u regionalnom šampionatu. U međuvremenu je desetkovana odigrala pet mečeva u Evroligi i pretrpela isto toliko poraza, poslednji od Olimpijakosa u Pireju (79:94). Dobra vest je da su minute u Dvorani mira i prijateljstva dobili Lengston Hol i Lendri Noko, a na sajtu kluba je potvrđeno da će Amerikanac i Kamerunac biti na spisku igrača i za predstojeće gostovanje.

Izabrane vesti

Splićani su sa druge strane nedavno promenili trenera i to je dalo rezultate. Mladi stručnjak Mile Karakaš je preuzeo ekipu i od njegovog dolaska sastav iz Dalmacije je upisao pet trijumfa u svim takmičenjima (četiri u Hrvatskoj, jedan u ABA).

Interesantno je da će ovo biti prvo gostovanje crveno-belih u Splitu posle devet godina, kada je u sezoni 2012/13 domaćin nadigrao Zvezdu (87:81). Ove dve ekipe su se u Jadranskoj ligi susrele 15 puta, sastav iz Beograda ima 13 pobeda, a jedina dva poraza pretrpeo je na strani.

Najbolji strelac ekipe iz Dalmacije ove sezone je reprezentativac Srbije Marko Luković (16,3 poena po meču, sedmi u ABA ligi), odmah iza njega je iskusni Roko Leni Ukić, sa 13,8 poena i 5,7 asistencija po nastupu. Crvenu zvezdu predvodi Džordan Lojd, američki košarkaš je sedmi strelac lige i u proseku postiže nešto više od 16 poena.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić ističe da ga raduje postepeni povratak igrača koji su zbog virusa korona dugo bili van stroja i dodaje da njegovu ekipu čeka nezgodan protivnik.

"Ekipa Splita je pokazala da može da bude konkurentna i da pobedjuje i ekipe sa samog vrha tabele ABA lige. Posle 'duplog programa'” koji smo imali prošle nedelje u Evroligi, utakmice su uvek teške, a ne treba zaboraviti da smo mi u takvim okolnostima bili i prošle nedelje kada smo zbog korone takođe imali duplo kolo u elitnom takmičenju. Zato je potrebno da budemo na adekvatnom energetskom nivou kako bismo ostvarili ono što želimo u Splitu. Očekuje nas ekipa sa puno iskustva i zato moramo da budemo maksimalno koncentrisani. Svakako raduje postepeni povratak igrača u ekipu".

Kapiten Branko Lazić očekuje tešku utakmicu.

"Ekipa Splita je vrlo neugodan protivnik, a meč sa njima nam dolazi u periodu kada se nalazimo u vrlo teškom ritmu utakmica u Evroligi i sa problemima sa skraćenom rotacijom koje smo više puta naglasili. Zato je svakako dobro što se polako kompletiramo, iako smo svesni da niko od igrača koji se polako vraćaju u tim neće moći odmah i ekspresno da nam pomognu. Očekujem tešku utakmicu protiv zaista dobre ekipe u međuvremenu pojačane i za odličnog i iskusnog Ukića, koja ima svoj cilj, koja je znala i da pobedi favorite na svom terenu. Uostalom, najbolji 'podsetnik' da moramo da budemo na najvišem nivou u ponedeljak uveče u Splitu je prva utakmica koju smo sa Splitom odigrali u Beogradu i koju smo dobili u dramatičnoj završnici i na jednu loptu".

Šef struke Splićana Karakaš veruje da njegova ekipa može da iznenadi favorita.

"Zvezda je evroligaška ekipa, tako je i sastavljena i ne zna se odakle preti veća opasnost. Mi se otpočetka moramo postaviti čvrsto, da ne pokažemo respekt prema njima već moramo imati dozu poštovanja koju zaslužuju, ali moramo verovati u sebe da možemo napraviti iznenađenje".

Marko Luković je u Beogradu sredinom novembra imao svoje veče, ubacio je Zvezdi u prvom susretu 25 poena.

"Očekuje nas teška utakmica sa Zvezdom i jako smo motivisani, jer igramo protiv najbolje ekipe u ligi. Mi smo u dobrom ritmu nakon pet pobeda zaredom, ali i dosta umorni zbog teškog rasporeda i pet utakmica u devet dana. U ekipi je dobra atmosfera, tražićemo šansu kroz timsku igru. Znamo da je Zvezda dosta kvalitetnija od nas, ali ne ulazimo sa belom zastavom u tu utakmicu. Kao i do sada borićemo se do poslednje sekunde i daćemo sve od sebe".


ABA LIGA – 20. KOLO

Subota:

FMP – Igokea 82:87

/Hends 21 – Grej 19/

Borac – Cedevita Olimpija 82:95

/Džons 26 - Peri 21/

Partizan – Cibona 87:90 (80:80)

/Trifunović 20 - Prkačin, Nakić 23/

Budućnost - Zadar 98:75

/Edžam 16 - Mavra 17/

Nedelja:

Krka - Mega 76:71

/Milovanović 16 - Petrušev 31/

Ponedeljak:

21.00: (5,00) Split (19,0) Crvena zvezda (1,20)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

FK Crvena zvezdaSplitDejan RadonjićBranko LazićMarko Luković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara