Screenshot: euroleague.net
Screenshot: euroleague.net

STATISTIKA: Indeks korisnosti "uvećao" pobedu Zvezde

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.10.21. | 23:06

Krajnji rezultat nije najbolje dao realnu sliku

Kakva partija Crvene zvezde u Tel Avivu. Maestralna! Odbrana gotovo da nije popustila punih 40 minuta, a i napad je profunkcionisao. Za to zasluge idu na račun Nejta Voltersa i Nikole Kalinića, najefikasnijih pojedinaca i najboljih asistenata Crveno-belih u Menora Mivtačim Areni. Imala je Zvezda kontrolu od početka do kraja, pa krajnji rezultat i nije najbolje oslikao njenu dominaciju. Ona se ipak jasno vidi kroz timski indeks korisnosti.

Kalinić je upisao najveću brojku u kolonu za poena - brojao je do 19. Pogodio polovinu šuteva za dva (5/10) i tri (1/2) i bio besprekoran sa linije penala (6/6). Naravno, punio je i ostale statističke kolone. Na to nas je navikao. Sakupio je po pet skokova i asistencija (najviše) i jednu ukradenu loptu, uz četiri iznuđena faula. Sa indeksom 22 dobio i zvanje MVP-a utakmice drugog kola Evrolige u Tel Avivu.

Izabrane vesti

Volters ga je ispratio sa samo dva poena manje. Konačno je namestio ruku i krenuo da sipa sa distance. Od četiri upućena šuta van linije za tri poena, tri su pronašla put do dna mrežice. Nije brzao na protivničkoj polovini, vešto je pronalazio rešenja u napadu, pa je upisao i četiri asistencije. Dao je i vredan doprinos u odbrani, što se oslikava kroz dve ukradene lopte. Sakupio je 19 indeksnih poena.

Jednako koristan bio je i Luka Mitrović. Makar prema statistici. Ipak, punio je Zvezdin "lažni centar" druge statističke kolone. Uz 12 poena, dodao je čak 11 skokova (tri u napadu) i upisao prvi dabl-dabl u Evroligi.

Svojih pet minuta je u Tel Avivu imao i Stefan Lazarević. Postojala je određena bojazan da bi mogao da propusti meč u Izraelu posle nezgodnog pada u finišu utakmice sa ekipom Budućnosti. Na sreću, samo se ugrovao, a onda je uhapsio Skotija Vilbekina i to u sopstvenoj kući. Bio je zaista neumoran, pratio je Amerikanca svuda po parketu, ali je pomagao i u drugim stvarima. Na kraju je pogodio sva tri šuta koja je uputio ka protivničkom košu (za dva poena), uhvatio tri skoka (jedan u napadu), upisao dve asistencije i ukrao četiri lopte (najviše). Sve to za indeks 13.

Zvezda je za dva skupa šutirala sasvim dobrih 21/36, za tri podnošljivih 7/20, dok je na liniju penala izlazila u 17 navrata i pogodila 12 bacanja (70,6 odsto). Imala je kontrolu skoka (32:25), po šest asistencija (17) i ukradenih lopti više od rivala (11). Izgubila je 12 lopti, ali je odbrana to uspešno zakrpila.

Kada se pogleda indeks korisnosti, nijedan Zvezdin igrač nije bio u minusu. Napisali smo da je Kalinić prednjačio sa 22, a skupa su Crveno-beli sakupili 89 indeksnih poena. Upravo tu se vidi prava razlika. Pošto je Makabi imao trojicu igrača u minusu (Jiftah Ziv, Džon DiBartolomeo i Kinan Evans) i skupa indeks 58.


tagovi

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara