Lojd i Volden (©MN Press)
Lojd i Volden (©MN Press)

Važnost mentalne snage pred gostovanje sezone

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.03.21. | 08:29

Zbog svega što pobeda u Morači potencijalno donosi, te koliko je evoluiralo rivalstvo dva kluba poslednjih godina, značaj utakmice je gotovo nemerljiv

Neponovljivi boskerski as Muhamed Ali jednom prilikom je rekao:

Izabrane vesti

“Šampion se ne pravi u teretani. Šampion se rađa iz nečeg što se nalazi duboko u tebi – želje, snova i vizije. Važno je imati kvalitet i snagu volje, ali volja mora da bude jača od kvaliteta“.

Atina je sinoć videla Crvenu zvezdu čija je snaga volje bila u ravni s realnim kvalitetom. Trijumf nad Panatinaikosom s rezultatskog aspekta nema izbliza toliki značaj koliko bi eho istog mogao da se oseti sutra uveče u Podgorici. Niko se posle gostovanja Budućnosti u Morači neće sećati Zvezdinih pet uzastopnih pobeda ako se ponedeljak ne dočeka sa šestom. Neće, jer derbi protiv Budućnosti iz ugla Crvene zvezde može slobodno da se okarakeriše kao gostovanje sezone!

----------------------

Ako imaš nalog na sajtu mozzartbet.com, proveri ga svakog ponedeljka jer možda te čeka sjajno bonus iznenađenje! Ne zaboravi, ponedeljak postaje tvoj srećan dan uz Happy Monday Bonus.

----------------------

Poraz bi mogao delimično da udalji tim Dejana Radonjića od prvog mesta pošto je Budućnost slavila i u prvom okršaju sezone i na konto boljeg međusobnog skora imala bi prednost na vrhu tabele uz izjednačen skor. Crvenoj zvezdi u preostalih šest utakmica ostaju dva okršaja protiv Cedevite Olimpije, plus u Beograd stiže Igokea uz susret sa FMP, a zatim se ide na gostovanja davljenicima Zadru i Krki. Budućnost takođe ima težak posao, iako tri od pet kola igra na domaćem parketu. U goste dolaze Cedevita Olimpija, Mega i Igokea, a ide se na noge Mornaru i uvek nezgodnoj Krki, na mesto gde su mnogi padali na pleća. Osim toga, Crvenu zvezdu u međuvremenu čeka završnica ligaškog dela Evrolige, a Budućnost četvrtfinalna serija protiv Monaka...

Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Zbog svega što pobeda u Morači potencijalno donosi, a to je skoro pa garantovano prvo mesto na tabeli i prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa, te koliko je evoluiralo rivalstvo dva kluba poslednjih godina, značaj utakmice je gotovo nemerljiv. Za tako nešto potrebna je ogromna mentalna snaga, kakva se formira u mečevima kakav je bio jučerašnji u Atini. Bez Dejana Davidovca, uz raniji izlazak Duopa Rita i posle petnaest primljenih koševa zaredom!

Nije lako izaći na kraj s takvim stvarima, pogotovo kada se Crvena zvezda sada već mesecima bori s virusom korona, povredama i drugim zdravstvenim problemima, krizom rezultata, smenom trenera i nedostatkom jasnog usmerenja.

Rezultatski se nije mnogo toga promenilo od smene Saše Obradovića i povratka Dejana Radonjića. Ali psihološki ovaj tim izgleda jače nego što je to ikada bio u prvom delu sezone. Male stvari dovele su do toga da Crvena zvezda pokaže mentalnu snagu veću od trenutnog kvaliteta. To se najbolje videlo na završnici Kupa Radivoja Koraća, kada je najtrofejniji trener u istoriji Crvene zvezde testirao limite i doneo prvi trofej u sezoni uprkos svim očekivanjima.

S verom u pojedince i adekvatnom taktičkom adaptacijom došlo se do četvrtog evropskog brejka, prvog posle dva meseca. I u njemu su dodatno porasli Džordan Lojd i Kori Volden. Ne samo zbog toga što su ponovo izneli teret pobede, već što su pokazali stabilnost kakva je Zvezdi apsolutno neophodna u Podgorici. S tim što će stručnom štabu biti važno da još neke elemente iz Atine ponovi u predstojećem derbiju. Pre svega dobre sekvence centara, jer su Ognjen Kuzmić i Lendri Noko prvi put ove sezone izgledali dostojno Zvezdinog dresa u isto vreme. Njihove dobre rotacije dovele su do toga da se u Atini postigne više od 40 poena iz reketa, mada će za Budućnost od izuzetne važnosti biti da se nameste nišanske sprave kao odgovor na šuterski kvalitet domaćina. Tu bi važne role mogli da imaju Ognjen Dobrić i Marko Simonović čiji su hici iz senke dali važan impuls pobedi. Uz hladnokrvnost kapitena Branka Lazića u presudnim momentima.

Ono što Zvezda ne sme da ponovi iz Atine jesu višeminutni padovi bez upućenog šuta ka košu protivnika. Rupa od preko pet minuta u trećoj četvrtini sa osam potrošenih napada posledica je nedostatka rotacije u organizaciji igre, jer je Lengston Hol sve češće neupotrebljiv. U Podgorici je Zvezdi potrebno da izvuče nešto pozitivno iz Hola, jer će to dati mogućnost Voldenu da se više bavi realizacijom. Očigledno je da se Hol još nalazi u međuprostoru između optimalne forme i oporavka od virusa korona jer od svih koji su imali problem kovidom - izuzimajući Kina Koloma - američkom pleju povratak u ritam najteže pada. Volden i Lojd, pa onda Rit i Noko, uspeli su da prebrode krizu.

Momenat u kojem dolazi meč protiv Budućnosti nije dobar za Zvezdu, domaćin ima više prostora za odmor i pripremu, ali u ovakvim situacijama pokazuje se šampionski potencijal.



tagovi

KK Crvena zvezdaDžordan LojdKori VoldenMarko SimonovićOgnjen DobrićOgnjen KuzmićLendri Noko

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara