Luka Mitrović (Foto: aba-liga.com/Dragana Stjepanovic)
Luka Mitrović (Foto: aba-liga.com/Dragana Stjepanovic)

Zvezdina čelična odbrana pokrila napadačke nedostatke, Mitrović oborio Budućnost u derbiju

Vreme čitanja: 7min | pon. 04.10.21. | 22:53

Podgoričani pali posle velike borbe u dvorani Aleksandar Nikolić i sjajne partije Luke Mitrovića

Nije bilo lepo, ali pobeda se piše. Kontrolisala je Zvezda stanje na terenu tokom uvodnih 20 minuta. Sa nekoliko raspoloženih pojedinaca pronalazila rešenja u napadu i blistala u odbrani. Ali je sve to prosula u trećoj četvrtrini, tokom koje se u listu strelaca upisao samo Luka Mitrović. Ipak, granitnom odbranom je uspela da ostane u meču, a onda u odlučujućem kvartalu postavila stvari na svoje mesto. Odbrana je nastavila da bude glavni adut, a napad je konačno počeo da funkcioniše. Crvena zvezda i Budućnost su u 52. derbiju Jadrana odigrali kao da je još jedan trofej na talonu. Tako je to uvek kada crveno-beli i plavi ukrste koplja. Posle borbe do poslednje kapi znoja, pobeda je ostala u Beogradu - 71:63 (19:14, 18:15, 8:18, 26:16).

Ušla je Zvezda u meč sa novim kadrovskim problemom, van stroja se našao Amerikanac Ostin Holins. Tako se na stolici pokraj klupe pridružio Branku Laziću i Eronu Vajtu. Majk Cirbes je i ovaj meč propustio zbog virusa korona, još uvek je u izolaciji. Ipak, dobra vest je da su se u pogon vratili Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić. Poslednjem će trebati još vremena da pronađe željeni ritam, ali je Davidovac večeras pokazao koliko je nedostajao crveno-belima na startu sezone.

Izabrane vesti

Iako je kadrovski bila ponovo prilično oslabljena, uspela je da izađe na kraj sa izuzetno takmičarski nastrojenim sastavom iz Podgorice. Ponovo je Aleksandar Džikić skrojio ekipu po svom ukusu, tako da ne ustukne ni pred jednim rivalom. Nije se uplašila ni Crvene zvezde, uspela da joj stane na put u trećem kvartalu, ali nije imala snage za finalni udarac. Svela je domaćina na samo osam poena u trećoj deonici i to nije bilo dovoljno.

Mučila se Zvezda u napadu, ali je imala fantastičnog Luku Mitrovića u svojim redovima. Sve je radio bivši kapiten crveno-belih. Minijaturama dovodio do ludila čuvare, trčao kontre, zidao u odbrani i uspešno stao na put daleko snažnijem centru Podgoričana Viliju Ridu. U trećem kvartalu je bio jedini Zvezdin strelac i sa osam poena joj dao veštačko disanje, a onda dobru igru preneo i u poslednji period, kada su domaći košarkaši ponovo uhvatili uzde, preuzeli kontrolu nad utakmicom i na kraju je rutinski priveli kraju. Blistala je odbrana. Tokom punih 40 minuta. Dobro je Dejan Radonjić pročitao protivnika i sjajno motivisao svoje pulene, koji su ostavili i poslednji atom snage na terenu. Zaista se stekao utisak kao da su igrali za pehar.

Budućnost je uspela da spreči Zvezdinu igru u tranziciji, ali nije imala rešenja za granitnu odbranu. Nije ni računala da će Luka Mitrović odigrati, možda i utakmicu karijere. Za nešto manje od 20 minuta na parketu, ubacio je 19 poena, uhvatio sedam skokova, iznudio tri faula, ukrao dve lopte i ubeležio jednu asistenciju. Sve to za indeks 23. Ali daleko je veći bio njegov doprinos od brojki. Vratio je Zvezdu u život kada je bila u velikoj krizi i tako poneo najveće zasluge za veliki trijumf već na startu sezone. Ogroman na polju samopouzdanja, zbog loše kadrovske situacije koja je zadesila klub na samom početku.

Zvezda je bolje otvorila meč. Strpljivo tražila rešenja u napadu i čvrstom odbranom limitirala rivala. Ipak, gosti su se iz teških situacija izvlačili iznuđivanjem prekšraja, pa su već u prvom kvartalu u pet navrata izašli na liniju penala (pogodili tri bacanja). Ognjenu Kuzmiću su prijali nešto smireniji napadi, dobijao je uglavnom bitku sa Vilijem Ridom pod protivničkim košem i već u prvih 10 minuta ubacio sedam poena, uz po dva ofanzivna i defanzivna skoka. Da nije bilo jednog promašenog zicera, bilo bi to gotovo savršeno poluvreme Zvezdinog centra. Na prvi odmor domaćin je otišao sa pet poena viška, iako je Kobs imao priliku da to smanji sa zvukom sirene, ali je promašio otvoren šut sa poludistance - 19:14 pred prvu pauzu.

Drugi kvartal počeo je serijom grešaka i promašaja na obe strane. Posle lepog poteza Luka Mitrovića i poena u uvodnih 60 sekundi, dvojki Silija i Micova na drugoj strani, usledilo je višeminutno zatišje - period bez poena na obe strane. Dobar potez je sredinom deonice napravio trener Radonjić, kada je u igru uveo mladog Aleksu Uskokovića, koji se odmah po ulasku upisao u listu strelaca i prekinuo post crveno-belih. Odbrana je nastavila da zadaje noćne more rivalu, a trojka Dejana Davidovca na 5:22 do kraja deonice razgalila je domaću publiku u dvorani Aleksandar Nikolić - plus osam u korist šampiona Jadrana.

Posle sjajnog prodora Voltersa i mangupske asistencije za Kuzmića, Zvezda stiže i do dvocifrene prednosti. Napravila je seriju 7:0, a rivala ostavila bez poena preko četiri minuta. Odgovorila je Budućnost sa četiri vezana poena, a Radonjić se našao u problemu kada je Nikola Kalinić zaradio treći faul. Posle nešto više od 15 minuta košarke.

Ipak, reagovala je klupa Crvene zvezde pravovremeno, pozvala tajm-aut iz kojeg je Mitrović vezao četiri poena i vratio domaćinu 10 poena prednosti na dva minuta do velikog odmora. Budućnost u poslednjim sekundama dolazi do jednocifrenog zaostatka. Najpre Sili uspeva da iznudi faul u prodoru, pogađa prvo bacanja, drugo maši, ali gosti posle ofanzivnog skoka dolaze do lakih poena. Rid zakucavanjem označava kraj prvog dela igre - 37:29.

Drugo poluvreme Zvezda je počela u petorci Ivanović, Lazarević, Dobrić, Davidovac i Kuzmić. Tokom uvodna dva minuta nije uspevala da pronađe put do protivničkog koša, a Budućnost je sa pet vezanih poena, zaostatak svela na samo tri. Post se produžio na tri minuta, ali je odbrana održavala prednost. Ipak, Sili se razigrao, pa je preciznim šutem sa poludistance smanjio deficit gostiju na samo pola koša, a Dejana Radonjića naterao da pozove tajm-aut. Zvezdini problemi u napadu su se nastavili, a Sili je produžio gde je stao pre tajm-auta. Novom dvojkom preokreće rezultat. Budućnost je povela prvi put još od uvodnih minuta prve deonice. A Zvezda više od četiri minuta nije uspela da se upiše u drugom poluvremenu. Tek na ulasku u šesti minut, posle ukradene lopte i sjajne asistencije Voltersa, domaćin upisuje prve poene preko Mitrovića, koji potom posle solo akcije i popularnog "zidanja" vraća prednost crveno-belima. Postao je tako prvi dvocifren Zvezdin igrač na večerašnjem susretu (10 poena).

Ipak, nastavili su se problemi u napadu, a Budućnost je posle trojke Micova iz ugla stigla do novog vođstva. Na satu je ostalo još nešto manje od tri minuta do kraja treće deonice. Očajno izdanje crveno-belih u napadu, ništa im nije polazilo za rukom po povratku sa odmora. Svima, osim Mitroviću. Bivši kapiten crveno-belih je igrao sjajnu odbranu na Ridu, kontrolisao skok pod oba obruča i ostajao smiren pri izlascima na liniju penala. Do kraja deonice je vratio Zvezdu u život i izrastao u najefikasnijeg pojedinca na susretu (14 poena). Imao je Ivanović priliku u smiraj kvartala da poravna rezultat, bio je brži od sirene, ali ne i dovoljno precizan. Gosti su na poslednju pauzu otišli sa suficitom od dva poena (47:45). Svih osam poena za domaćina je u košmarnoj trećoj deonici ubacio Mitrović.

Gde je stao u trećoj, nastavio je u odlučujućoj. Poenima uz faul, a potom i pogođenim bacanjem, Mitrović vraća prednost Zvezdi. Kalinić trojkom diže čitavu dvoranu na noge, a potom Volters donosi crveno-belima i sedam poena viška. Zapalio je Amerikanac tribine i zadao bolan udarac rivalu. Iako je na satu ostalo preko sedam i po minuta. Ali Zvezda je dobila prekopotrebnu energiju i krenula po trijumf. Serijom 13:0 posle nešto više od četiri minuta igre, vratila je dvocifrenu prednost i praktično otklonila sve dileme o pitanju pobednika. Gosti su prve poene ubacili na 5:24 do kraja susreta. Uspeli su Radonjićevi puleni da zadrže komfornu prednost, u finišu je navijače posle pada zabrinuo Stefan Lazarević, ali je uz podršku sa tribina ustao i odšetao do klupe. Dobrić je sa linije penala na 1:21 do kraja stavio tačku, a Kalinić trojkom samo ulepšao trijumf.

CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST 71:63

Crvena zvezda: Gušić, Lazarević 2, Volters 3 (7as), Uskoković 3, Davidovac 9, Mitrović 19 (7sk), Kalinić 13 (6sk), Dobrić 9, Simonović, Ivanović, Kuzmić 13 (6sk), Popović.

Budućnost: Kobs 6, Atić 2, Šehović, Micov 11, Barović, Sili 19 (3as), Z. Nikolić 1, Jagodić Kuridža 4 (5sk), Drobnjak 2, Vajli, Popović 3, Rid 15 (7sk).

ABA LIGA - DRUGO KOLO

Četvrtak

Split - Partizan 59:69

/Perković 17 - Ledej 15/

Petak

Studentski centar - Zadar 94:78

/Magi 20 - Karter 19/

FMP - Igokea 89:81

/Nerandžić 18 - Voler 14/

Subota

Krka - Mornar 89:80

/Stipčević 33 - Mihailović 21/

Nedelja

Borac - Cedevita Olimpija 76:85

/Lopez 12 - Pulen 23/

Ponedeljak

Cibona - Mega 89:84 (78:78)

/ Rivers 24 - Simanić 21/

Crvena zvezda - Budućnost 71:63

/Mitrović 19 - Sili 19/

*kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Budućnost PodgoricaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara