Ben Bentil (Foto: Starsport)
Ben Bentil (Foto: Starsport)

Zvezdina dugačka klupa, čvrsta odbrana i strpljiv napad: Kad izgubiš pet lopti niko ne viče na treningu

Vreme čitanja: 5min | ned. 02.10.22. | 11:43

Crveno-beli trijumfalno otvorili novu sezonu, a utiske posle susreta sa MZT-om izneli novajlija Ben Bentil i Stefan Lazarević

Košarkaši Crvene zvezde su pobedom nad MZT-om iz Skoplja otvorili novu sezonu. Pred svojim navijačima u dvorani Aleksandar Nikolić slavili su 87:67 i na najbolji mogući način krenuli u odbranu regionalnog trona. Ekipa Vladimira Jovanovića je kroz čvrstu odbranu i strpljiv napad gradila prednost, držala konce igre u svojim rukama, pa je već sredinom treće četvrtine otklonila sve dileme o pitanju pobednika.

Biće potrebno još vremena da mladi srpski stručnjak sprovede sve svoje zamisli u delo, ali posle ubedljivog trijumfa na premijeri utisci su svakako pozitivni. Odlična raspodela minutaže, ali i poena, kao i činjenica da su crveno-beli u samo nekoliko navrata prodali posed na startu takmičarske godine, samo su pokazatelj da je u pripremnom periodu odrađen dobar posao i da su napravljeni čvrsti temelji za ostvarivanje najviših ambicija.

Izabrane vesti

Zvezda je u prvi meč ušla bez Filipa Petruševa, Nemanje Nedovića i Ognjena Dobrića koji imaju problema sa povredama, kao i Miroslava Raduljice koji se nedavno priključio ekipi. Ipak, trener Jovanović je koristio 11 igrača i to u gotovo jednakoj meri. Ben Bentil je proveo najmanje vremena na parketu (oko 13 minuta) zbog lakših problema sa člankom, dok je Ognjen Kuzmić presedeo susret na klupi zbog bola u stopalu.

Od košarkaša koji su nastupili samo su Hasan Martin, Nikola Ivanović i Nikola Topić proveli više od 20 minuta u igri, a svi igrači koji su kročili na parket upisali su se u listu strelaca. To ukazuje na ideju trenera Jovanovića da ravnomerno raspodeli teret, svestan da je pred njegovom ekipom izrazito gust kalendar i naporna sezona. Da pritom želi i da iskoristi svaku priliku koja mu se ukaže da dodatno uigra ekipu, jer zbog povreda i reprezentativnih obaveza nije imao kompletan sastav na raspolaganju tokom čitavih priprema.

Činjenice da su svi došli do poena i da je i mladi Topić ostavio dobar utisak ukazuju da će u sinoć otvorenoj sezoni šef struke srpskog šampiona imati veliki broj igrača u rotaciji, što je izrazito bitan kvalitet za tim koji igra na četiri fronta sa najvišim ambicijama.

"Svakom igraču to znači na individualnom planu za samopouzdanje i tako se svaki igrač oseća bitno u datim momentima, što je za ekipu odlično. Crpimo energiju jedni od drugih i kada to sve legne na svoje mesto izgleda stvarno dobro", rekao je Stefan Lazarević posle susreta.

Pokazali su crveno-beli protiv MZT-a i da imaju čelične živce. Da ne brzaju kada lopta neće u koš i da ne podležu nervozi. Strpljivo su gradili akcije, čekali trenutak da slome rivala i dočekali ga. Na kraju prvog poluvremena imali su samo dve izgubljene lopte. Po isteku 40. minuta svega pet. To dokazuje da su izvlačili maksimum iz svojih napada i uglavnom pronalazili dobra rešenja na protivničkoj polovini.

"Limitirali smo izgubljene lopte i kada je tako imate više poseda i tako dobijate utakmice. Pet izgubljenih lopti je veoma dobro i kada je tako znate da niko neće da viče na vas na narednom treningu", rekao je Ben Bentil.

Odbrana će i u sezoni pred nama nastaviti da bude Zvezdin zaštitni znak. Iako je tek odigrana tek prva utakmica, crveno-beli su pokazali da je tokom leta posvećena velika pažnja defanzivnoj strategiji. Tri primljena poena za samo sedam minuta, 22 u prvom poluvremenu, čak i u sudaru sa protivnikom koji kvalitetom i renomeom nije u rangu kluba, nesumnjivo ulivaju optimizam.

"Sve je došlo iz odbrane, na čemu treba da gradimo igru i samopouzdanje. Koliko god napad ne bude išao u nekim momentima, bitno je taj kontinutet odbrane i fizičkog dela košarke održavamo", dodaje Lazarević.

Stefan Lazarević i Stefan Marković (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)Stefan Lazarević i Stefan Marković (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)

Ističe i da je veoma bitno što je sezona otvorena na pravi način.

"Dobro je što smo otvorili sezonu pobedom, znači nam na polju samopouzudanja. Imali smo određene padove u igri, doduše manje nego u pripremnom periodu i za taj momenat uigranosti će nam biti potrebno malo vremena kako bi se te stvari svele na minimum, kako bi napredovali iz utakmice u utakmicu i nosili se sa jačim rivalima".

Zaigrao je i na poziciji krilnog centra protiv tima iz Skoplja, vodio veliku borbu sa visokim igračima MZT-a koji su na kraju sakupili šest skokova više, iako su ubedljivo poraženi (34:28).

"I tokom priprema sam igrao neke utakmice na četvorci, kao i prošle sezone. Navikavam se polako. Rotiram se između pozicija tri i četiri, šta god je u datom trenutku potrebno na terenu, nije mi to strano. Slabije smo malo gradili koš, imali smo i u tokom leta sa tim problema. Na nama je da radimo, napredujemo kroz treninge i utakmice i da gradimo fundamentalne stvari", kazao je Stefan Lazarević.

Novajlija Bentil je zadovoljan posle zvaničnog debija u crveno-belom.

"Utisci su sjajni. Otvorili smo sezonu na najbolji mogući način. Imali smo priliku da vidimo gde se nalazimo u ovom momentu, da vidimo sve u akciji. Bilo je zabavno. Spremni smo da nastavimo u ovom ritmu”.

Krilni centar iz Gane je uživao pred navijačima koje je dobro upoznao kao Zvezdin rival u Evroligi.

"Divna atmosfera. Jedva čekam da počne Evroliga. Kada god sam igrao ovde tribine su bile pune i svi su navijali protiv mene, a sada su svi uz nas, na mojoj strani. Jedva čekam punu dvoranu".

Pun je hvale i za najmlađeg člana crveno-belog tima, 17-godišnjeg Topića koji je sezonu otvorio sa šest poena i pet skokova, ali i nekim vrlo dobrim defanzivnim potezima.

"Sjajan igrač, obožavam ga. Došlo je vreme da svi vide koliko naporno radi na treninzima i koliko samopouzdanje ima. Svima je stavio do znanja da može da igra na ovom nivou".

Igra je sa ograničenom minutažom zbog lakših problema sa člankom.

"Bolje je. Osećao sam se sjajno na parketu sa momcima. Nastaviću sa tretmanima i oporavkom kako bih se što pre u potpunosti oporavio jer počela je sezona i moramo da damo sve od sebe".

Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Već u petak (7. oktobar), crveno-beli gostuju u Istanbulu ekipi Anadolu Efesa na startu Evrolige. Tri dana kasnije ih čeka okršaj sa ekipom podgoričke Budućnosti u drugom kolu ABA lige, a već 13. oktobra duel sa Panatinaikosom u novoj rundi elitnog takmičenja. Raspored je nemilosrdan.

"Radujemo se svim utakmicama. Kako se i mi spremamo za Efes, tako se i oni spremaju za nas. Mislim da je dobar period pred nama“, ističe Bentil, a Lazarević dodaje.

"Nedostaje im Šejn Larkin, ali pojačali su se Klajburnom, došao je Žižić. Kostur tima je ostao i doveli su neke fenomenalne igrače. Treba da uđemo u meč bez pritiska, damo sve od sebe i odigramo bez ikakvog respekta jer nemamo šta da izgubimo protiv aktuelnih šampiona. Da vidimo gde smo, da izvučemo pouke i idemo dalje".


tagovi

KK Crvena zvezdaVladimir JovanovićBen BentilStefan LazarevićNikola Topić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara