Da li bi Vizardsi trebalo da trejduju Džona Vola?

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.11.18. | 15:34

Pitanje koje se nametnulo gotovo niotkuda, a zapravo donekle i ima smisla...

Vest da će Karmelo Entoni napustiti Hjuston posle samo deset odigranih utakmica zasenila je druge priče u NBA lige poslednjih dana. Dobro, ne baš sve, pošto je svađa Kevina Duranta i Drejmonda Grina i dalje tema broj jedan. Zato je Entonijev odlazak najinteresantniji predmet razgovora na transfer pijaci.

Na istočnoj obali se, međutim, poslednjih dana gotovo stidljivo počelo da se šuška o tome da bi Vašington mogao da trejduje svoju prvu zvezdu - Džona Vola.

Izabrane vesti

Gotovo niotkuda se ova vest pojavila u javnosti, a iz ugla američkih košarkaških stručnjaka, donekle i ima smisla. Šta je, zapravo, istina?

Vašington je u prethodne tri utakmice uspeo da se vrati u život posle letargičnog početka sezone, zbog čega se klub trenutno nalazi na skoru 5-9. U pitanju je tim koji je na startu prošlosezonskog plej-ofa rutinski preslišan od Toronta. Tim koji je Marćina Gortata u reketu zamenio Dvajtom Hauardom, koji je doneo određenu čvrstinu ulaskom u tim (dok nije debitovao skor iznosio 1-6, otkako je zaigrao 4-3), na prelaz između krila i krilnog centra doveden je Džef Grin, a spoljnu liniju ojačao je Ostin Riverskakav god da je, ima određeno iskustvo iza sebe –. Dakle, roster se nije drastično menjao.

S obzirom da sezona nije otvorena na željeni način i da je rezultat ispod očekivanog, otvorila se diskusija oko trejda koji bi potencijalno mogao da bude najbolji za klub, dugoročno.

Uprkos tome što je Vol protiv Majamija imao 28 poena i devet asistencija, a Orlanda 25 koševa i 10 završnih dodavanja, već protiv Klivlenda te brojke su drastično opale – osam poena (3/10 iz igre), devet asistencija i pet skokova. I to je, ukratko, Volova ovosezonska priča. Igra s mnogo amplituda, što pokazuje da se njegova igra dosta izmenila već u 28. godini života. Čovek koji je trebalo da bude lider novih Vizardsa, postao je zapravo simbol tima koji je procvetao pre vremena. Još u sezoni 2014/15. Od tada, Vizardsi su uglavnom tim sporedne uloge. U senci Lebronovog Klivlenda, Derozanovog i Laurijevog Toronta i Stivensovog Bostona.

Tmuran početak nove kampanje zapravo je proizvod evidentnog nezadovoljstva unutar tima i loše atmosfere. A Vol se nekako uklopio u sivilo. Njegova prepoznatljiva, munjevita brzina u „coast-to-coast“ situacijama dođe i ode bez najave, zbog čega mu je i šut postao nestabilan, a to utiče i na tim.

Vizardsi su se zbog toga našli u rebusu. Narednog leta Volu će se aktivirati supermaksimalni, četvorogodišnji ugovor na 170.000.000 dolara, čime bi otišao u gornji dom igrača sa najvećim zaradama u NBA. Opet, rezultati Vašingtona i njegov izgled na terenu vode celu priču u pogrešan smer. Kada je prošle godine dogovorio novu saradnju sa Vizardsima, izgledalo je da bi zajedno s Bredlijem Bilom i Otom Porterom mogao da donese određenu sigurnost za budućnost. Umesto toga, tim iz američke prestonice počeo je da se guši u plaćanju poreza na luksuz, zbog čega bi klub mogao čak da se upusti i u neku novu avanturu. Vol bi mogao da bude zalog kojim bi mogao da se obezbedi potpis(e) krucijalne za dalju budućnost kluba.

Ukoliko se desi da Vol zaista uđe u trejd priču, realnost je da neće biti mnogo zainteresovanih strana. Američki mediji gotovo su ujedinjeni u mišljenju da Vol nije prikazao dovoljno za sve ove godine. Takođe, nije ni mnogo napredovao. I dalje je, ipak, igrač odličnih fizičkih sposobnosti, ali je problem u tome što se na taj momenat najviše i oslanja u svojoj igri. Zato je upitno da li ima zainteresovanih strana koje bi Vašingtonu mogle da ponude nešto kvalitetno zauzvrat, rešenje koje bi odmah imalo uticaj na igru. Zbog toga bi Volov potencijalni odlazak klubu mogao da donese finansijsku fleksibilnost, pa čak i olakšanje po pitanju plaćanja poreza na luksuz. Što, opet, daje neku mogućnost da se sačuva identitet kluba.

Ostaje da vidimo kojim putem će uprava krenuti.

NBA

01.00: (1,65) Filadelfija (13,00) Juta (2,50)
01.00: (1,40) Vašington (14,00) Bruklin (3,35)
01.00: (1,60) Indijana (13,00) Majami (2,60)
01.00: (1,80) Boston (12,50) Toronto (2,25)
02.00: (2,25) Minesota (12,50) Portland (1,80)
02.00: (1,22) Nju Orleans (16,00) Njujork (5,00)
02.00: (1,40) Memfis (14,00) Sakramento (3,35)
03.30: (1,10) Milvoki (25,00) Čikago (7,25)

ISTOČNA KONFERENCIJA

ZAPADNA KONFERENCIJA

Foto: Reuters


tagovi

Džon VolVašington Vizards

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara