Đorđevićev raport: Ne radimo samo za Kinu, već i za budućnost! Svima je ukazana šansa od momenta kad su ušli na spisak

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.08.19. | 14:16

Selektor nacionalnog tima govorio o dosadašnjem radu ekipe, fizičkom stanju igrača, onima koji su izašli iz teških povreda, slabljenju reprezentacije SAD i šansama drugih selekcija, kraćenju spiska i utakmicama koje slede...

Ranoranilački pohod na Kopaonik počeo je uz komentar: „Čekaće nas kiša i hladno vreme“.

Bilo je onih koji su razmišljali o svemu, pa su se u skladu s tim i opremili za put koji je trajao nešto više od četiri i po sata. Oni hrabriji krenuli su u letnjoj „garnituri“ nadajući se da će na našoj najpoznatijoj planini ipak biti sunca i vedrine.

Izabrane vesti

Baš takvi vremenski uslovi, gotovo idealni, dočekali su novinare koji su se u velikom broju okupili u predvorju hotela Grand kako bi ispratili rad srpskog nacionalnog tima i čuli izveštaj od igrača i selektora Aleksandra Đorđevića. S lepim vremenom i ekipa je bila vedra, raspoložena za razgovor o aktuelnim temama i ključnim pojedinostima posle desetodnevnog zajedničkog rada, a uoči početka pripremnih utakmica gde će se klesati forma za Svetski kup u Kini.
„Nama je drago što je interesovanje medija ovoliko. Igrači su to zaslužili. Što se nas tiče imamo određenu rutinu, znamo sistem koji nam daje rezultate, ovde smo kao kod kuće, Grand hotel nam uvek omogućuje da radimo u miru. Uslovi su fantastični, sve imamo što nam treba da dođemo do željene forme i da napadnemo jednu od medalja“, zastao je selektor Aleksandar Đorđević na trenutak i produžio:
„Jednu od dve, jer znamo da je jedna već praktično rezervisana za jednu drugu ekipu. Znamo šta nas čeka, pre svega još mnogo rada i veliki proces da dođemo do prave forme za Svetski kup“.

Selektor je zadovoljan radom svojih igrača tokom prethodnih deset dana. Najvažnije od svega je da nema novih povreda.
„Ima nekih svakodnevnih, malih problemčića, ali svi su odgovorili fizički sjajno“.

Srbija osvaja zlato u Kini - kvota 6!

Nemanja Bjelica je uz ekipu praktično od starta, ali ne trenira u timskim uslovima. Ostali su na čekanju – Bogdanović, Jokić, Marjanović i Gudurić stižu u najskorijem roku.
„Treba da nam se priključe NBA igrači, neki će doći danas, neki narednih dana. Pripreme jesu netipične pripreme, jer nije lako uskladiti formu. Svi igrači imali su zahtevne obaveze svojih liga, klubova. Napori su bili različiti“.

Jedna od glavnih tema ovih dana jesu brojni otkazi u selekciji SAD, zbog čega su mnogi počeli da razmišljaju i o sigurnoj zlatnoj medalji. Selektor, naravno, spušta loptu.
„Svima su veće šanse, s obzirom na neke otkaze u timu SAD. Mnogo reprezentacija ide na medalju, svi znaju da su Ameri pobeđeni u skorijoj istoriji... Jugoslavija, Argentina, Španija, Grčka“, rekao je Đorđević i istakao:
„Iskreno, mnogo više razmišljam o reprezentacijama poput Litvanije, Rusije i Grčkem koja će po mom mišljenju uz Adetokunba biti jako dobra. To je ta generacija iz 2014, koja je imala svih pet pobeda na Mundobasketu u grupnoj fazi, ali onda smo ih mi nadigrali. Ne zaboravimo Francusku, Španiju, Italiju, Argentinu, iz drugog plana vrebaju svoju šansu, dok Australija pokušava da se pojavi u najjačem sastavu u Kini i to će sigurno probati da iskoriste“.

Pripadnike Sedme sile interesovalo je - da li će svi igrači dobiti šansu da se dokažu u pripremnim utakmicama?
„Svakodnevno dobijaju šansu, od prvog dana, od trenutka kada su došli na spisak. Oni to shvataju, dugo smo zajedno, znaju koliko sve ovo znači njima, njihovim karijerama. U prvim utakmicama tražimo nešto za budućnost. Neće se završiti igra reprezentacije Srbije posle Mundobasketa, moramo da postavimo igračku bazu za budućnost“.

Danilović o problemima mlađih selekcija: Ima do klubova i igrača... Neki brane pojedinima da stiču iskustvo

Đorđević je zadovoljan radom i Milana Mačvana i Dejana Todorovića, koji su izašli iz teških povreda.
„Nisu propustili nijedan trening. Znamo da imaju obaveze i prema klubovima. Od prvog dana znaju zašto su ovde, ozbiljni su i jedan i drugi. Žao mi je što nije tu i Ognjen Kuzmić, jer je i za njega bilo planirano da kroz pripreme vrati formu koja mu je potrebna, jer je imao povredu u Realu i nedostajala mu je minutaža. Pozdravljamo ga svi i ovom prilikom. Koliko znam, otkako smo počeli pripreme bio je samo jedan igrač koji je propustio jedan trening i to je to“.

Sve zanima to kada će selektor kratiti spisak?
„Iskreno, prvo bih da ga proširim, jer čekamo igrače iz NBA. U Kinu će putovati 14 igrača, a onda na kraju ćemo skratiti na konačnih 12“.

Ekipa je imala priliku da bude gost heroja sa Košara, gde su igrači mogli da čuju životnu priču boraca za slobodu otadžbine.
„Bili smo gosti na toj manifestaciji, prihvatili smo poziv. Lično smatram da je bitno da momci koji nose ovu majicu da čuju sve i da saznamo istinu o tome šta se dešavalo. Imamo respekt prema ljudima koji su izgubili život i koji su se borili za svoju zemlju. Naklon, respekt i zahvalnost“.

S obzirom da je odnedavno postao novi trener Virtusa iz Bolonje, novinare je zanimalo u kojoj ulozi se Đorđević bolje oseća – kao klupski trener ili selektor?
„Toliko uživam u radu ovde, toliko smo toga prošli i čeka nas tek ove godine, uživam i trudim se da energiju čuvam za one bitne stvari. Cilj trenera je da prenese energiju i emociju, nešto što drugi ne osećaju. Jako je lepo osećati se delom ove reprezentacije“.

Na kraju selektor je govorio i o pritisku koji nosi ovaj posao, ali i sama činjenica da Srbija u Kinu putuje kao jedan od favorita za osvajanje medalje.
„Dosta toga smo prošli u životu. Niko ne može da nam stavi veću presiju od nas samih. Zato radimo svakog leta, zato smo ovde. Bez pritiska znači da nismo dovoljno dobri, a s pritiskom znači da imamo obavezu da se vratimo s medaljom. Sa 100 odsto rada, želje i volje želimo da uzmemo medalju. A, vidićemo da li ćemo je i osvojiti“.

Kompanija MOZZART je ekskluzivni Beting partner Košarkaškog saveza Srbije.

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara