Nikola Kalinić i Nemanja Nedović
Nikola Kalinić i Nemanja Nedović

Ko ako ne Kalinić i Nedović?

Vreme čitanja: 5min | pon. 01.07.19. | 18:24

Kraći spisak selektora govori nešto i o tome ko bi mogao da se nađe među 12 putnika za Kinu

Odluka selektora Aleksandra Đorđevića da kroz prvi filter na listi kandidata za Mundobasket ne “provuče“ Nikolu Kalinića i Nemanju Nedovića izazvala je snažnu reakciju i polarizovala košarkašku Srbiju.  Iako se zvanično ne mogu čuti reči selektora i dvojice košarkaša, u javnosti se uveliko spekuliše o razlozima ovakvog, radikalnog poteza.

Na odgovor ćemo verovatno morati da sačekamo do prvog okupljanja nacionalnog tima, zakazano za 18. jul, kada će se šef struke sigurno obratiti javnosti. Do tada široj košarkaškoj javnosti ostaje da nagađa. Dok se čekaju prve izjave iz stručnog štaba Srbije, možemo ipak da pokrenemo jednu drugu polemiku. Naime, posle skraćenja spisak na 18 imena, a na osnovu toga koga nema, možemo da pretpostavimo i kako će izgledati konačan spisak od 12 putnika u Fošan.

Izabrane vesti

Naravno, sve maltene polazi od izostanka Nikole Kalinića. Njegovom eliminacijom Srbija je izgubila ozbiljnog igrača na pozicijama krila i krilnog centra, gde je Kalinić u većem delu javnosti bio viđen kao prva zamena Nemanji Bjelici. Na tom mestu ga je, uostalom, Željko Obradović neretko koristio zbog leđne tehnike, fizičke snage, energije, pokretljivosti i načina razmišljanja.  Kalinić je igrač koji je čvrst u kontaktu, ne plaši se duela i uz šut na kojem je radio intenzivno tokom prošlog leta mogao je da bude i te kako upotrebljiv na poziciji četiri, gde je konkurencija realno najslabija.

Posebno zato što je izvesno da put Kine neće krenuti Milan Mačvan. Jer...
“Milan Mačvan će od prvog dana biti sa nama, na pripremama. Radiće koliko može. Moja ideja je da prođe kroz sve pripreme sa nama, do nekog 4. ili 5. avgusta, jer to će mu biti pripreme za klupsku sezonu. Bez obzira na to koliko će on fizički biti spreman, igrač koji izlazi iz jedne tako ozbiljne povrede, nažalost ne može da bude na svom nivou na Mundobasketu“, izjavio je Aleksandar Đorđević dva dana pošto je objavio širi spisak.

Ko dakle ostaje na poziciji četiri uz Bjelicu, čini se sigurnog učesnika Mundobasketa?

Stefan Birčević

Stefan Birčević recimo. On je neko ko je uvek bio veran Srbiji, ma kakve okolnosti bile. Posle Kalinićevog isključenja sa spiska, njegove šanse da se nađe u avionu za Daleki istok rastu. Mada to ne znači sa sigurnošću da će Birčević biti u timu, jer bi Kalinićevu ulogu igrača koji pokriva mesta na tri i četiri mogao da ponese i Vladimir Lučić. Jedan od najzaslužnijih za Bajernovu odbranu titule u Nemačkoj i jedan od potpisnika srebrnog pohoda u Istanbulu ima gotovo sve potrebne kvalitete da ponese taj teret. S tim da je Kalinić ipak potpuno iskristalisan igrač za taj poziv, pogotovo gledajući filozofiju Aleksandra Đorđevića i trenutne košarkaške okolnosti. Lučić se mnogo bolje snalazi kao krilo s velikim energetskim kapacitetom i čistim atletskim predispozicijama.

Svaka odluka sa sobom povlači određena pomeranja. Ako Lučić bude odrađivao zadatke i na krilnom centru, da li to znači da je Marko Simonović siguran putnik ili bi čak Dragan Milosavljević, koji u Malagi igra trojku kod Luisa Kazimira, mogao da bude to drugo krilo? Da li će možda ići obojica, ili će Đorđević možda napraviti rez pa povesti Dejana Todorovića kao zalog za budućnost? Ne treba zaboraviti da je Todorović, kao i Mačvan, neko ko se donedavno oporavljao od povrede prednjih ukrštenih ligamenata i da je tek pred kraj sezone dobio mogućnost da zaigra u dresu Mursije. Ali, imao je više vremena za individualni rad i pripreme će dočekati u boljoj poziciji od Mačvana... Sve će, na kraju, odlučiti taktička zamisao stručnog štaba, ali posle ovakvog reza mogućnosti su različite...

Nemanja Bjelica

Nemanja Bjelica svakako će biti prvi i glavni oslonac Srbije u ulozi krilnog centra. On je blago Orlova. Strašan igrač, kome je Majka priroda podarila mogućnost da na terenu bude sve što poželi. Apsolutno sve. Od plejmejkera, do centra u “small-ball“ postavi. Sezonu za nama proveo je u Sakramentu, gde je bio klasična “streč“ četvorka (širi protivničku odbranu i napada je šutem sa distance). Posle godina lutanja i muke u Minesoti, napravio je potez karijere što je prihvatio poziv Vlada Divca da se preseli u srce Kalifornije i ne zanemari NBA karijeru gde je, ispostavilo se, imao šta da kaže. Zato mu je protekla takmičarska godina bila najbolja s one strane Atlantika.

U reprezentativnoj opremi ga na velikim takmičenjima nije bilo još od Evropskog prvenstva u Nemačkoj i Francuskoj, mada jeste bio tu u septembarskim kvalifikacijama za Mundobasket. Ako ga zdravlje posluži, imaće šansu da opet postane prva violina reprezentacije i njena pokretačka snaga.

Precrtavanje Nedovića osetiće se zbog odsustva verovatno i najjačeg atletskog aspekta u srpskom timu, iskustva, kao i činjenice da može da odradi posao na obe bekovske pozicije, ali deluje da su povrede učinile svoje. Srbija u ovom trenutku ima validne zamene za njega i sve su oči sada uprte u Marka Gudurića.

Otpali Kalinić i Nedović sa Đorđevićevog spiska!

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, ostaje otvorenim pitanje u reketu, pošto u ovom trenutku zaista ne deluje da će selektor Đorđević povući potez s Mundobasketa 2014. i na takmičenje povesti četvoricu centara. Iako je na trenutnoj listi, Ognjen Kuzmić dugo nije u takmičarskom ritmu zbog brojnih povreda, a ne treba zaboraviti koliko je konkurencija na petici jaka sa glavnim igračem Denvera i četvrtim u trci za MVP nagradu u NBA (čitaj: Nikola Jokić), ofanzivno najjačim oružjem u reketu (čitaj: Boban Marjanović), jednim od najboljih centara u Evropi (čitaj: Nikola Milutinov), te najiskusnijim od svih njih i neko ko je stalnim putovanjima iz daleke Kine žrtvovao sebe kako bi pomogao Srbiji u kvalifikacijama (čitaj: Miroslav Raduljica). Mudra glava bi rekla da će uz Kuzmića otpasti još jedan centar. To je objektivno viđenje situacije s ove distance, što ne znači da se ista neće promeniti.

Prvi ciljni datum je 18. jul. Tada će, ako ne i ranije, Srbija dobiti zaključak koji čeka. Od tog dana, pa sve do 15. septembra misli isključivo moraju da budu usmerene na Peking i medalju...

Kompanija MOZZART je ekskluzivni betting partner Košarkaškog saveza Srbije.

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara