Nikola Jović (Foto: AFP)
Nikola Jović (Foto: AFP)

Pet Rajli odabrao Srbina: Jović kao 27. pik završio u Majamiju!

Vreme čitanja: 2min | pet. 24.06.22. | 04:51

Ništa od srpskog tandema u Denveru

Najavljeno je da će biti izabran u prvoj rundi drafta. Pozvan je čak i u Zelenu sobu sa još 23 igrača kojima se predviđao najbolji plasman. Na kraju je Nikolu Jovića kao 27. pika odabrao Majami Hit. Četvrti je srpski košarkaš koji će braniti boje tima sa Floride posle Miloša Babića, (1991), Predraga Danilovića (1995-1997) i Nemanje Bjelice (2021).

Postao je peti srpski igrač izabran u prvom krugu u poslednjih 15 godina. Pridružio se Bogdanu Bogdanoviću (27. mesto 2014.), Nikoli Milutinovu (26. mesto 2015.), Nemanji Nedoviću (30. mesto 2013.) i Alekseju Pokuševskom (17. mesto 2020.). Četvrtu godinu uzastopno srpski igrač je izabran na NBA draftu.

Izabrane vesti

Čeka ga bez sumnje naporan rad. Majami u NBA krugovima važi kao tim u kojem se i na treninzima ostavlja poslednja kap znoja. Takođe se smatra jednim od najstabiljnijih u najjačoj ligi sveta. U poslednjih 19 godina samo četiri puta nije igrao u plej-ofu. Leta 2020. godine je bio i u velikom finalu (poražen od Lejkersa), a predvođen Lebronom Džejmsom, Dvejnom Vejdom i Krisom Bošom je 2012. i 2013. godine osvajao šampionske titule (do trona došao i 2006. godine).

Trener Erik Spolstra je za kormilom Vreline od 2008. godine, dok u predsedničkoj fotelji kluba sedi legendarni Pet Rajli. U timu će ga sačekati zvezde poput Džimija Batlera, Bema Adebajoa, Kajla Laurija, ali i Tajlera Hiroa. S ozbirom da poput Batlera nastupa na poziciji krila, jasno je da će imati sjajnog mentora na startu NBA karijere.


Jović se sistemu Mege Mozzart pridružio 2018. godine. Vrlo brzo je postalo jasno da je poseban, a fantastičan potencijal pokazao je na juniorskom turniru Evrolige u Beogradu prošle godine, kada je sa prosekom od 29,3 poena, 10,3 skoka i 4,5 asistencije bio MVP.

U međuvremenu je debitovao i za seniroski tim u Kupu Radivoja Koraća, a naredne sezone postao glavni projekat beogradske ekipe. Beležio je 11,4 poena u Jadranskoj ligi, pa je proglašen i najboljim mladim igračem regionalnog prvenstva.

Sa 18 godine je dobio priliku i da debituje u seniorskoj reprezentaciji Srbije. Selektor Svetislav Pešić mu je ukazao poverenje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a prvi nastup upisao je u pobedi nad Slovačkom minulog februara.

Postao je 14. igrač Mege Mozzart koji je izabran na NBA draftu. Treći u prvoj rundi posle Timotija Luvavu Kabaroa (Filadelfija) i Goge Bitadzea (Indijana).



tagovi

Mega MozzartNikola JovićMajami HitPet RajliErik SpolstraDžimi Batler

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara