Petorka koja menja klimu derbija

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.03.19. | 09:03

Zato će ovaj okršaj biti drugačiji u odnosu na finale Kupa u Nišu

Bio je 17. februar, prošlo je od tada do danas, evo, dve sedmice. Pauza je prijala i jednima i drugima, a iako nije prošlo mnogo vremena možemo da konstatujemo da će ovaj  večiti derbi Crvene zvezde i Partizana biti dosta drugačiji u odnosu na finale Kupa Radivoja Koraća u Nišu. Jer, Milan Tomić i Andrea Trinkijeri bi trebalo da računaju na petoricu igrača na koje nisu mogli na jugu Srbije.

Izabrane vesti

To su Kej Si Rivers, Mohamed Faje i Majkl Odžo kod Crvene zvezde, te Rade Zagorac i Aleksej Nikolić (ako bude bio spreman) kod Parizana. Nisu igrali iz različitih razloga na Kupu, ali bi mogli da imaju važan uticaj na predstojećem derbiju u ABA ligi.

Jednačina zvana večiti derbi dobiće svoje nove činioce.

Krenimo od Zvezde. Pre svega, od Kej Si Riversa. Jedinog debitanta na meču. Rivers je u Zvezdu stigao 12. februara, tako da je do danas imao sasvim dovoljno vremena da se uigra i upozna sa timom i trenerom. Problem za Amerikanca je to što nije igrao do sada nijedan zvaničan duel za Zvezdu pa će mu derbi biti ujedno i debi.

Kej Si Rivers može da igra na tri pozicije (primarne dva i tri), a veliko iskustvo sticao je igrajući košarku poslednjih deset godina u brojnim velikim klubovima (Beneton, Lokomotiva, Himki, Real dva puta, Panatinaikos, Bajern) sa kojima je osvajao i trofeje na najvišem nivou. Rivers ima 31 godinu, a bio je i šampion Evrolige 2015. godine. To dovoljno govori o njegovim kvalitetima.

Zvezda se najviše nada da će Rivers doneti novu crtu u tim, a to je individualno građenje pozicije za šut. I da će pogađati u velikoj meri. Nema boljeg načina da dobro startuje nego utakmicom protiv Partizana.
Od potpisa sve ide prilično brzo, treniramo dobro, svi su me prihvatili odlično i vidim da su svi motivisani da pobeđuju. Dobra sredina i tim za mene, nije bilo puno problema sa navikavanjem, svi su pozitivni, vrlo otvoreni i odlično sam prihvaćen. Došao sam u Beograd u dobroj formi, osećam se odlično, i fizički i psihički, osećam se najbolje u poslednjih nekoliko godina i očekujem najbolje za sve nas", rekao je Rivers.

Ako je Rivers nepoznanica, onda to Faje i Odžo svakako nisu. Zvezda će u odnosu na poslednji meč protiv Partizana dobiti na fizikalijama ispod koša, odnosno na atleticizmu. Faje ima dugačke ruke i dobar skok, dok o snazi Odža ne treba pričati. Biće velika opasnost za centre crno-belih. Odžo je u proseku do sada davao osam poena i imao šest skokova, dok je Faje ubacivao sedam poena po utakmici imao pet skokova po utakmici za 20 minuta na parketu.

Pređimo sada na Partizan. Za razliku od prošlog derbija, crno-beli će moći da računaju na Zagorca i Nikolića. S tim što treba istaći da je Nikolić u civilu ispratio trening pred utakmicu pa nije sigurno da li će moći da pomogne saigračima.

Zanimljivo, ova dvojica igrača nisu igrala protiv Budućnosti, a ni kasnije na Kupu, a Partizan je i bez njih uspeo da dobije sve mečeve. Kakogod, radi se o dva važna igrača za rotaciju crno-belih i zato će Trinkijeriju biti lakše da pravi raspored minutaže.

Zagorac je pred početak sezone predviđan kao nosilac igre, međutim Rade je upao u seriju povreda, imao ih je četiri do sada i zato nije uspeo da pruži sve ono što se od njega očekivalo. Ali Nikolić se najviše pokazao defanzivno, mada je pred povredu uspevao da poveže pogođene šuteve i time pokaže da može da doprinese i u napadu. On je izvrnuo skočni zglob na treningu pred Budućnost, igrao je na nekim trening utakmicama u međuvremenu, pa je možda sada u pitanju neki novi problem.
"Nismo svi zdravi, ali bićemo", rekao je Trinkijeri na treningu pred derbi na kom Nikolić nije bio u opremi.

Zagorac je ove sezone u proseku davao 10 poena i imao je četiri skoka, dok je Nikolić davao sedam poena i imao 2,4 asistencije u ABA ligi.

Zapravo, tu se prila ne završava. Jer, još dvojica igrača bi mogla da imaju veći uticaj nego što je to bio u Nišu. Prvo, Branko Lazić je bolje oporavljen i sada bi mogao maksimalno da pomogne svojoj ekipi protiv Partizana.

Sa druge strane, Ognjen Jaramaz je posle prvih mečeva za crno-bele imao malo više vremena da se navikne na zahteve trenera Trinkijerija, imao je vremena da vežba i trenira sa ekipom i mogao bi da pruži još bolju igru. Njegov prvi meč u dresu Partizana u ABA ligi. I šansa da nadomesti neigranje Nikolića, ako Slovenac ne bude spreman.

Na kraju, dodajmo još jedan podatak koji bi mogao da ima veliki uticaj. Domaći teren Crvene zvezde. Naime, u Kupu se igralo pred navijačima oba tima, a sada će Zvezda imati veliku prednost, najavljuju se pune tribine i nema sumnje da će igrači Milana Tomića imati vetar u leđa i prednost iz te perspektive.

Kada se sve pomenuto stavi u blender i izmiksuje, dobijaju se šanse oba tima da dobiju večerašnji obračun.

ABA LIGA - 20. KOLO

Subota

Igokea - Mornar 81:60
/Vilijams 16 - Rebić 17/

Krka - Cedevita 82:71
/Mavra 35 - Pulen 17/

Nedelja
18.00: (1,45) Crvena zvezda (15,0) Partizan (3,05)
20.00: (1,45) Cibona (15,0) Mega (3,05)

Ponedeljak
18.00: (1,80) FMP (14,5) Olimpija (2,15)
21.00: (1,10) Budućnost (23,0) Zadar (7,50)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

Mohamed FajeMajkl OdžoRade ZagoracAleksej NikolićKej Si Rivers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara