Posle 78 vezanih pobeda – pali su Ameri! Mils zapalio mrežicu i maštu 52.079 ljudi

Vreme čitanja: 4min | sub. 24.08.19. | 08:35

Bumersi savladali SAD po prvi put u istoriji međusobnih okršaja

Moralo je i to jednom da se dogodi! U bogatoj istoriji sudara zemalja sa dva kontinenta koja razdvaja Tihi okean, Bumersi su celoj planeti poslali gromoglasan urlik: „I mi ćemo da se pitamo za medalju u Kini“! U jubilarnom tridesetom okršaju Australije i SAD, domaćin je na krcatom Marvel stadionu u Melburnu slavio i zapalio maštu 52.079 ljudi na tribinama ovog fudbalskog zdanja, specijalno adaptiranog za ovaj košarki sudar! Australija – SAD 98:94 (23:26, 25:23, 30:27, 20:18).

Ameri su pali prvi put posle 78 uzastopnih pobeda u svim utakmicama! Tačnije, posle tačno 13 godina! A čak 76 recki došlo je u zlatnoj eri trenera Majka Šiševskog. Kakva noć za Bumerse! Iako je u pripremni meč, svima je bilo jasno koliko je Australiji znači ovaj trijumf, jer sada nakrcani samopouzdanjem putuju u Kinu po medalju. Sve zasluge za pobedu idu na račun jednog čoveka - Petija Milsa! Iskusni plejmejker San Antonija bio je poput uragana u završna tri minuta susreta, kada je sam nanizao deset odlučujućih poena i prelomio otpor Amera! Kada su se ostalima vezale ruke, Mils je preuzeo odgovornost i sasuo pravu kišu poena pravo kroz obruč američkog koša. Na kraju je imao ukupno 30 poena (10/22 iz igre, 4/10 za tri). 

Izabrane vesti

Ne bi bilo pravedno ako bi sve zasluge pokupio samo Mils. I trojica preostalih NBA igrača pokazali su koliko su važne karike u australijskom košarkaškom lancu. Endrju Bogut je komandovao reketima kao u zenitu karijere i bio je prava noćna mora za američke centre, kojima je u dobrom delu utakmice zatvorio prilaze košu. Bogut je meč završio s 16 poena i devet skokova, a kada njega nije biklo na parketu bez greške ga je odmenio Aron Bejns s 13 poena i četiri uhvaćene lopte. Svojom ulogom može da bude zadovoljan i bivši centar Partizana Džok Lendejl, pošto je za 17 minuta na parketu imao osam poena, a sedam puta bio je najviši u skoku. Džo Ingls se dosta mučio sa šutem spolja, ali je pogodio onda kada je Australiji bilo najvažnije! Posle tri uzastopna promašaja sa distance, Jutin iskusni šuter poceopao je mrežicu na tri i po minuta pre kraja i zaostatak od dva poena pretvorio u minimalno vođstvo Bumersa. Tako je, uostalom, omogućio Petiju Milsu da se usija i eksplodira na parketu, kako bi omogućio istorijski trijumf i pad neverovatnog američkog, pobedničkog niza.

Greg Popovič će posle utakmice imati o čemu da priča sa svojim igračima. Osim toga što nisu znali kako da probiju tesnu odbranu Australije i nađu lake poene, branioci olimpijskog i svetskog zlata delovali su jako loše i kod obavljanja defanzivnih zadataka. Nikome nije jasno kako je i zašto Peti Mils dobio „livadu“ u završnici meča i kako niko nije mogao da ga zaustavi. Izgledalo je kao da je Mils potpuno slobodan i da niko nema želju da proba da ga zaustavi. Ugledne američke kolege tvrde da će Greg Popovič imati ozbiljnih problema da od ove selekcije napravi tim – koji diše kao jedan i igra za isti cilj.

Australija nijednog trenutka nije dozvoljavala Amerima da se rezultatski odlepe. Najveće vođstvo gostiju iznosilo je deset poena (68:58) na pet minuta pre kraja treće četvrtine posle ofanzive koju su predvodili neuhvatljivi Kemba Voker i razigrani Harison Barns. Ali, činilo se da ništa ne može da spreči Bumerse da odnesu veliki trijumf! I opet je Peti Mils bio ta, pokretačka snaga ekipe koja je do odlaska na poslednji mali odmor uspela da okrene rezultat i povede sa 78:76! Australija je onda krenula u svojevrsni marš napred i Amerima napravila bućkuriš koji će im poslužiti kao opomena pred Svetski kup...

Voker je bio najefikasniji kod SAD sa 22 poena, dok je dva manje upisao Barns. Dvocifren kod Amera bio je još samo Donovan Mičel s 12 poena, dok Kajl Kuzma nije igrao zbog upaljenog levog skočnog zgloba. Povredu glave u poslednjoj deonici doživeo je Derik Vajt, ali se u ovom trenutku ne zna ozbiljnog udarca koji je je zadobio kada se sapleo i „gađao“ parket... Naravno, treba uzeti u obzir da je ovo i dalje pripremna utakmica, a da je Greg Popovič i dalje u fazi istraživanja efektivnih petorki koje će praviti razliku. Niko, opet, ne može da zabrani ostatku planete da sada još više sanja o tom sudaru na Mundobasketu kada će Amerikancima zaista pasti skalp...


SAD – AUSTRALIJA 94:98
/26:23, 23:25, 27:30, 18:20/

Dvorana: Marvel stadion, Melburn;
Sudije: Majkl Ejlen, Kris Rid, Džon Čepmen.

SAD: Barns 20 (6sk), Smart 7, Midlton 4, Mičel 12, Tarner 4, Braun 8, Kuzma -, Lopez -, Plamli 1, Tejtum 5, Voker 22, Vajt 8, Heris 3.

Australija: Lendejl 8 (7), Bejns 13, Ingls 15, Delavedova 2, Mils 30 (10/22 iz igre), Gulding 5, Sobi -, Glajdon -, Krik 2, Kej 7, Bogut 16, Berlou -.


Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara