Raduljica: Bilo bi lepo da igramo s Amerima u finalu i da ih ovoga puta pobedimo

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.08.19. | 13:48

“Evroliga? Želja mi je da igram na Fajnal foru Evrolige. Ne samo da ga osvojim, nego da budem tamo i da vidim šta se dešava. Sa timom koji napada Fajnal for i koji se bori za vrh - zašto da ne"

Svetsko prvenstvo nam se približava, Mundobasket je sve bliži, a Srbija će ga otvoriti utakmicom protiv Angole. Miroslav Raduljica je jedan od kandidata da igra za Orlove na tom turniru, a za sajt Eurohups je dao intervju u kome je govorio o Mundobasketu, ali i razvoju svoje karijere.

Takođe, istakao je da bi voleo da Srbija opet igra protiv SAD-a u finalu, ali da ovoga puta izađe kao bolja.

Izabrane vesti

Raduljica se prisetio svog odlaska u NBA ligu 2013. godine.
"Bilo je to interesantno iskustvo za mene, ali sam možda imao teži put tamo. Mislio sam na početku da će biti lakše, jer sam već govorio Engleksi i imao priliku da radim sa američkim igračima. Otišao sam tamo i to je bio možda najveći kulturološki šok kji sam ima, iako sam pre toga igrao u nekoliko zemalja. Imam i dalje dosta prijatelja tamo. Kao igrač nisam imao mnogo prilike da igram, ali je to najveći nivo do kog kao igrač možeš da stigneš. Uvek kažem da bih se vratio u tu ligu. Imam samo dobra iskustva iz Amerike".

KVOTA DA SRBIJA OSVAJA MUNDOBASKET JE - 6,00

Kako bi uporedio NBA sa Evropom?
"Odrasli smo u košarkaškim zemljama i tako smo učeni. Od malena idemo samo na pobedu, ali sport ima totalno drugačiju strukturu. Ne kažem da je to bolje ili lošije. Tamo pobeda nije toliko vižna, već se na to gleda kao na deo sporta. Nema mnogo tuge niti previše radovanja. Imaš 82 utakmica i moraš da budeš spreman za sledeću. Ovde je sve dramatičnije i kao dete želiš da budeš bolji od tvojih prijatelja na svakom treningu. Volim oba pristupa. U SAD-u je više u pitanju snaga, šutiranje i trčanje, a u Evropi je sve više taktički orijentisano. Sviđa mi se i jedno i drugo".

Poznato je da je Miroslav Raduljica veliki ljubitelj motora Harli Dejvidson, a Milvoki je njihov dom.
"Bilo je neverovatno biti tamo gde je Harli izmišljen. Išao sam često u fabriku, muzej i generalno sam gledao motore. Tamo ljudi žive za to i svuda ih možeš videti. Kao i način ponašanja, odevanja. To mi je sve bilo blisko. Pored hladnog vremena, bilo je zanimljivo živeti tamo".

Za povratak u NBA Raduljica je otvoren. A u Evroligu?
"Naravno. Želja mi je da igram na Fajnal foru Evrolige. Ne samo da ga osvojim, nego da budem tamo i da vidim šta se dešava. Sa timom koji napada Fajnal for i koji se bori za vrh - zašto da ne".

Kakva su očekivanja od predstojećeg Mundobasketa koji se održava baš u Kini gde Raduljica igra?
"Znamo koliko moramo da radimo da bismo došli tamo gde želimo da budemo. Navijači samo vide konačan cilj, što nije pogrešno. Mi smo iz zemlje koja uvek cilja najviše, tako da se tako i spremamo. Uvek kažem da imamo sjajan tim sa momcima koji nadolaze".

Putovanja na utakmice kvalifikacija mu nisu lako pala...
"Morao sam da dolazim četiri puta i to je bilo iscrpljujuće i za mene kao igrača, ali i zbog toga što sam putovao oko 18 sati i jako mi je drago što je sve gotovo. Bilo je sjajno doći kući tokom sezone. Srećan sam što će se igrati u Kini zato što ću moći da pomognem saigračima. Ne samo u košarkaškom smislu, već i sa mojim životnim iskustvom tamo".

Četvorka centara Srbije deluje opasno po svakog protivnika, tu su Jokić, Marjanović, Raduljica i Milutinov...
"Veoma smo visoki i imamo dobre igrače na svakoj poziciji. Kao tim smo visoki. Možeš da napraviš različite kombinacije koje mogu da budu izazov za protivnika".

Srbija je igrala protiv SAD-a u finalu Olimpijskih igara 2016. kao i dve godine pre toga u finalu Svetskog prvenstva u Španiji. Da li su ti porazi dodatna motivacija za Orlove?
"Uvek. Bio sam u Los Anđelesu i radio neke pripreme tamo. Dok sam bio u teretani video sam na TV-u mečeve sa SP 2014. Pitao sam da puste finale. Dok sam gledao, pomislio sam da bi bilo lepo da igramo s njima u finalu i da ih ovoga puta pobedimo. To je motivacija za sve da rade, da budu u reprezentaciji... Ima nešto veće od igranja na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama za zlato protiv SAD-a. Sa Svetskim prvenstvom u mislima, to je motivacija za nas, to je sigurno".

FOTO: FIBA


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara