Sedam dana za čišćenje nereda

Vreme čitanja: 5min | ned. 24.03.19. | 10:39

Statistika dobra, utisak dobar, ali... Zvezda je bila bolja

Ako je prošli derbi bio jedan od najlošijih, onda je sinoćnji sudar Crvene zvezde i Partizana bio jedan od najboljih poslednjih godina. Drama, neizvesnost, na kraju krajeva - 207 poena. Crvena zvezda je na papiru i objektivno bolji tim, skup kvalitetnijih pojedinaca, juče je uspela da pobedi, ali utisak je da može još bolje da igra. Partizan je bio na gornjoj granici mogućnosti i nije uspeo do brejka. Sada mu preostaje sedam dana da počisti nered.

Ova prva utakmica je bila šansa za crno-bele. Pritisak je bio veći na Zvezdi, to se videlo na njenim igračima. Pritisak moranja da se pobedi pred svojim navijačima. Crno-beli su bili rasterećeniji, bio je u pravu Trinkijeri u najavi utakmice. Stvarno su dobro delovali njegovi puleni. Kada su ovakve utakmice u pitanju uvek je sreća veliki faktor, jedan dobar ili loš potez rešavaju pitanje pobednika.

Izabrane vesti

VANJA MARINKOVIĆ O MOTIVACIJI

Juče je to bio loš potez Đorđa Gagića (indeks korisnosti minus sedam) kada je napravio nesportsku ličnu grešku nad Bilijem Beronom  i dodatno pogurao Zvezdinog ponajboljeg igrača ove sezone.  Ako tražimo krivicu onda je ona najviše na njemu, ali i na Markusu Pejdžu (indeks korisnosti - minus dva) koji igra veći deo sezone prilično tanko.  Najavio je protiv Zadra u toku sezone da se probudio, ali to je bio samo kratak bljesak. Sinoć nije pružio ono što se očekivalo od njega. Tu je i prilično bleda partija Ognjena Jaramaza (indeks korisnosti nula), te nedovoljno dobra igra Alija Nikolića. Nije ni Aleks Renfro blistao u odbrani, a o slobodnim bacanjima Nikole Jankovića je sve do sada rečeno.

Nije sve bilo crno, naravno,  naprotiv, ne bi u suprotnom Partizan dao preko 100 poena najvećem rivalu i to u gostima. Navijače Partizana može da raduje kako je odigrao Rade Zagorac, konačno je proradio i nagovestio šta od njega može da se očekuje. Vanja Marinković  je odigrao jedan od boljih mečeva u karijeri, dok je sasvim dobar bio i Stefan Janković, iznad ovogodišnjeg nivoa. Novica Veličković - ne treba trošiti reči hvale, mada je mogao neke napade racionalnije da završava. Međutim, njegov značaj za tim je daleko veći od brojki u statistici. Odlični Lendejl je već konstanta. Pa je tu bilo i vođstvo od preko 10 razlike koje je malo ko mogao da očekuje posle 11 datih poena u prvoj četvrtini...

Sve to zajedno je - vrlo dobro, ali ne i dovoljno za Zvezdu. Ne onakvu od sinoć, raspoloženu za paljbu i sa dosta raspoloženih igrača. Kada crveno-beli dođu u situaciju da ih iz „bule“ vade Čović, Dobrić i Davidovac, onda znaju da su na dobrom putu. Tomić ima široku lepezu izbora.

Šta sada za Partizan? Kakve su mu šanse?

Pre svega da se vidi situacijama sa povredama. Novica je napustio Pionir šepajući, skočni zglob je u pitanju. Biće pod znakom pitanja za revanš, danas će se obaviti dodatni pregledi. Lendejlu je zavijena ruka pri kraju utakmice, ne deluje da je ozbiljniji problem u pitanju. Crno-beli su sinoć nastupili kompletni, pa bi, osim Novice za koga ćemo tek videti šta i kako, svi trebalo da budu spremni i za drugi meč u seriji.

Možda i najbolji odgovor na pitanja postavljena iznad (šta i kako dalje?) sinoć je dao Rade Zagorac.
Nama ostaje sedam dana da, pre svega, stavimo akcenat na odbranu jedan na jedan, koja nas je najviše ranjavala. Tako da, imamo dosta posla, mnogo nereda da se počisti. Sledeću utakmicu dočekujemo sa optimizmom i motivacijom“, rekao je Zagorac.

Rezultat derbija u povredama – 1:1

Analizirao je meč u kom je Zvezda povela s 1:0.
Odlična utakmica, za gledaoce verovatno više nego za aktere. Derbi je posebna stvar, pogotovo kada je ovoliki ulog i ovolika važnost. Važnost i pritisak dosta oblikuju, i igrački i ljudski. Dve ekipe podjednakog kvaliteta, sitni detalji će uvek odlučivati pobednika. Ovog puta je to bila Zvezda, ja im čestitam na tome, pogotovo pred domaćim igračima“.

Partizan će imati prednost domaćeg terena u narednom obračunu.
Mislim da su obe ekipe dosta dobro psihološki pripremljene, kako na utakmice pred svojim navijačima, tako i na one pred tuđim. Ovakav teret i ovakvo navijanje problem su ekipama koje se ne suočavaju previše često sa time. Očekuje nas još jedna naporna i napeta utakmica, u kojoj psihološki deo može da prevagne“.

Istakao je Zagorac „nered“, a on se pre svega odnosi na odbranu. Tu je Partizan zatajio. I to pre svega u odbrani jedan na jedan. To su svi od trenera do igrača istakli posle utakmice. Previše  lako su Beron i Rivers (on najviše u prvih 20 minuta) naskakali i pogađali s poludistance, a Čović probijao prvi red odbrane svojim prodorima. Morali su crno-beli tu bolje, ali mogu da budu zadovoljni kako su branili Odža koji je u onom derbiju na kraju ligaškog dela napravio veliki problem crno-belima.

Situacija je jasna, Partizan mora da dobije naredne dve utakmice kako bi se plasirao u finale, a jedan od najboljih igrača Parnog valjka ove sezone, Lendejl, kaže da je njegova ekipa videla da može da igra sa Zvezdom i da im to daje samopouzdanje.
Mogli smo da dobijemo ovaj meč. Napravili smo velike greške. Iako smo izgubili, mislim da smo prikupili dovoljno samopouzdanja jer vidimo da možemo da ih dobijemo sledeći put i mislim da sigurno hoćemo. Sledeći put treba da budemo bolji u odbrani i da im ne dozvolimo lake poene. Mislim da već znamo u kojim segmentima moramo da se popravimo za sledeći meč. Sedam dana je dovoljno da se odmorimo i da spremi dočekamo sledeći okršaj“, rekao je Lendejl posle utakmice.

Dodatno samopouzdanje crno-beli mogu da crpe iz činjenice da sledeći duel igraju pred svojim navijačima, da su već sada uradili veliki posao i drastično napredovali, da „nemaju više šta da izgube“. Sigurno će im biti lakše da igraju pred svojim navijačima. Ukoliko izjednače, ponovo će pritisak, poput ping-pong loptice, preći na Zvezdin deo stola. I biće još veći nego sinoć.

Nered kod Partizana postoji, ali nije veliki. Sigurno da jeTrinkijeri bio ljut na pomenute propuste, pre svega u odbrani, ali generalno, kada je ostao sam sa sobom, teško da je mogao mnogo toga da zameri svojim igračima. Verovatno je  preispitivao i neke svoje odluke, pre svega izmene u završnici, ali... Zna i on da Partizan teško u ovom momentu može mnogo bolje.

To kažu i brojke.

Partizan je bolje šutirao slobodna  bacanja od Zvezde (72% naspram 70% Zvezde), bolje je šutirao trojke (13/30, 43,3%, crveno-beli su gađali 35,5%),  a  najveća  razlika je bila u šutu za za dva  poena (57,9% naspram 73% crveno-belih). Imao je Partizan isti broj skokova kao i protivnik, imao je sedam više asistencija od Zvezde, a po broju izgubljenih lopti su ljuti rivali bili izjednačeni. Dao je Partizan više poena iz grešaka protivnika, dao je više poena iz reketa, dao je više poena od Zvezde iz drugih šansi, na poluvremenu je imao mnogo veći  broj ubačenih poena od igrača koji su ušli sa klupe, ali se u nastavku to drastično promenilo i zato je Zvezda, ponajviše, dobila duel i povela s 1:0 u seriji.

(Foto MN Press)


tagovi

Đorđe GagićAndrea TrinkijeriRade ZagoracVanja Marinković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara