Nikola Milenković
Nikola Milenković

Baby boom u Firenci i Blekijev gol karijere: U Evropu sa najmlađim timom Serije A

Vreme čitanja: 5min | pon. 27.08.18. | 15:53

“Sve vreme sam hteo da ostanem, da učim, jer nema bolje sredine za mladog igrača od Fjorentine“, kaže srpski reprezentativac posle premijernog gola u Kalču

Baby boom! Prasak najmlađeg tima Serije A. Kao matori zaigrali su bubuljičavi dečaci u dresu Fjorentine, razneli u paramparčad Kjevo (6:1), u gradu renesanse najavili preporod slavnog kluba, a prvi je iz topa u Firenci, kao da je želeo da označi start nove sezone, opalio – Srbin.

I to kako. Golčinom Nikole Milenkovića upalio se fitilj radost na stadionu „Artemio Franki“, goreo sve do kraja utakmice, taman da pokaže da je Viola formirala ekipu vrednu gledanja, jer ako je suditi na osnovu prvenstene premijere – gostovanje Sampdoriji odloženo zbog tragedije u Đenovi – polet, energija i borbenost biće zaštitni znak sastava Stefana Piolija.

Izabrane vesti

A popularni Bleki jedan od njegovih aduta. Ne samo u odbrani.
Dobro sam odigrao iza lopte, dobio duel, našao se u situaciji da pucam i šta sam drugo mogao nego da pogodim. Nisam ni verovao gde je lopta završila. Dok sam skapirao šta sam uradio, već su mi prilazili da mi čestitaju na jednom od lepših golova u karijeri. Posvećujem ga porodici, bez nje ništa ovo ne bi imalo smisla“, smeška se srpski reprezentativac u raportu za MOZZART Sport.

Projektil sa 20-ak metara predstavlja Milenkovićev prvenac u Italiji. Istovremeno, premijerni gol van kazenog prostora u karijeri. Prethodno je četiri dao za Partizan iz peterca (Vojvodini, Radu, Voždovcu i Crvenoj zvezdi).
Definitivno, najlepši dosad. Pitaju me odakle inspiracija, a ja kažem da je to skopčano sa činjenicom da sam ovoga puta igrao desnog beka. Zadatak fudbalera na toj poziciji je da ide visoko na protivnički kraj terena, otuda i ja pred tuđim kaznenim prostorom, a kad mi se lopta odbila nisam imao kud osim da udarim iz sve snage, pa šta bude. Ispalo je odlično“.

I za srpsku stenu i za Fjorentinu, jer je sezona velikih očekivanja otvorena na najlepši mogući način.
Zadovoljni su trener i ljudi iz kluba i timskom i mojom igrom. Naravno da gol znači svakom fudbaleru, međutim, kad si deo odbrane, bitno je i ono što se dešava u polju, kako čitaš igru, kako se postavljaš, šta radiš u defanzivi. Dobro je to izgledalo na premijeri. Uvek je važno otvoriti prvenstvo pobedom, međutim, iako smo dali šest golova, tri boda vrede kao i svaka druga, pa maksimalna koncentracija mora da bude na sledećem susretu sa Udinezeom“.

Poseban šmek „loto rezultatu“ Fjorentine daje podatak da je u pitanju zvanično najmlađi tim Serije A. U sezonu je ušao sa prosekom 22 godine i osam meseci, a osim Milenkovića strelci protiv Kjeva bili su njegovi ispisnici iz „klase 1997“, Žerson (pozajmljen iz Rome) i Federiko Kijeza (sin Enrika Kijeze), pa Đovani Simeone (1995, tata Dijego bio u loži) i Marko Benasi (1994, odbačen iz Torina).
Svaka čast našoj upravi na rezu koji je napravila. Potrebno je imati pre svega ideju, a onda i petlju da se upusti čovek u ovo što su uradili predsednik i direktor. Pokazali su veliku hrabrost i veru u ovaj projekat. Svi znamo koliko je Serija A zahtevna, mnogi klubovi su se opredelili za iskustvo, a mi za mladost. Ako se igra sa dosta žara, vere i poleta, mogu velike stvari da se naprave. Cilj je da se dokopamo Evrope, baš je malo falilo lane da se u nju plasiramo i bez obzira što imamo najmlađi tim u ligi, mentalni sklop osoba i igračke karakteristike fudbalera nagoveštavaju uzbudljivu sezonu. Verujem, uspešnu“.

Iza nekadašnjeg prvotimca Partizana je godina privikavanja na Kalčo i leto velikog uzleta na reprezentativnom planu, prekomanda iz mlade u A selekiju, bum na Mundijalu, posledično tome i rast cene ne tržištu. Pominjale su se cifre od 35.000.000 do 40.000.000 evra, koliko je spreman bio da iskešira Atletiko Madrid, govorkalo se da ga je Juventus stavio na listu potenijalnih pojačanja za leto 2019, međutim, ni Fjorentina, ni sam Bleki nisu zapinjali za transfer.
Dosta se pričalo, čitao sam i ja razne informacije, međutim, verujte mi, glavom sam sve vreme bio u Fjorentini. Čim sam se vratio sa odmora želeo sam što pre da uđem u sistem rada i da se priključim ekipi. Sve vreme sam želeo da ostanem, transfer nijednog trenutka nisam pominjao, iz prostog razloga što Seriju A vidim kao idealnu za učenje, a Fjorentinu kao klub u kome mogu još da napredujem. Da učim. Makar godinu dana. Da unapredim segmente igre koje smatram da mi nedostaju. Za mladog igrača nema bolje sredine od Firence. Znam da je Dijego Simeone bio sinoć na tribinama, međutim, verujem da mu je u fokusu bio sin Đovani, a ne ha, a-ha-ha“.

U premijernoj inostranoj sezoni profilisao se kao igrač za dve pozicije, koristio ga je Stefano Pioli i na štoperskom i na mestu desnog beka.
Dosta sam napredovao, ali nije to merljiva kategorija da mogu da kažem koliko sam u procentima bolji igrač nego kad sam dolazio iz Srbije. Na polju taktike sam najviše naučio, primećujem da sam, iako mlad, zreliji igrač, potkovan u čitanju napada protivnika, brže razaznajem situacije na terenu, fizički sam ojačao... A pošto sam sebi zadajem visoke ciljeve, želim u ovoj sezoni da napredujem što je moguće krupnim koracima“, veruje u sebe Nikola Milenković.

Bude li tako, odvešće ga put od Firence. Bilo do Torina, bilo do Madrida ili na neku treću destinaciju.

KRSTAJIĆEVE REČI PODRŠKA, A NE OPTEREĆENJE

Ivan Tomić ga je pronašao, Marko Nikolić izveo na put, Stefano Pioli oblikovao, a Mladen Krstajić dao Nikoli Milenkoviću šansu da nesumnjiv potencijal dokaže u dres A reprezentacije Srbije. Čak ga je poredio sa Nemanjom Vidićem, a posle Mundijala govorio da Bleki, zajedno sa bundesligačkim tandemom, Matija Nastasić - Miloš Veljković može da bude oslonac za naredna dva, tri takmičarska ciklusa.
Nama trojici selektorove reči nikako ne bi trebalo da budu opterećenje. Pre ih dožiljavam kao podršku i ohrabrenje, da igramo fudbal najbolje što znamo. Pred nama je novo takmičenje, Liga nacija, bitne su utakmice sa Litvanijom i Rumunijom, daćemo se od sebe da se spremimo na najbolji mogući način, pokušaćemo da obradujemo naš narod“, poručuje iz Firence 21-godišnji defanzivac.

O TOMOVIĆU I ASTORIJU...

Ovacije Nikoli Milenkoviću za spektakularan pogodak, a naklon do poda Nenadu Tomoviću. Štoper Kjeva je, takođe, bio strelac na „Artemio Frankiju“, gol je posvetio preminulom Davideu Astoriju, s kojim je pred kraj boraka u Firenci delio svlačionicu Ljubičastih.
Pokazao je Nenad kakav je čovek. A i naša publika da ceni prave vrednosti. Lepo ste napisali vi iz MOZZART-a, neće mu ovo Firenca nikad zaboraviti. Kao što ni mi nikad nećemo zaboraviti našeg kapitena, pa pred svaku utakmicu njegov dres stoji na mestu gde je sedeo, da nad podseća kakav je igrač i čovek bio i za koga se borimo svaki put kad istrčimo na teren“, drhti glas Blekiju dok govori o Astoriju, preminulom početkom marta od posledica srčanog udara.

USKORO I VLAHOVIĆ

Uveren je Milenković da će ubrzo i drugi Srbin u ljubičastom dresu kročiti na pozorniu Kalča.
Odlično se snašao Dušan Vlahović, brzo se prelagodio ekipi, zahtevima fudbala i života u Italiji. Nadam se da će uskoro i naš špic dobiti šansu da pokaže šta zna, poseduje ogroman potencijal i kvalitet“.

(FOTO: Star Sport, Action Images)


tagovi

Nikola Milenković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara