FINALE MUNDIJALA: Moćni i(li) neuništivi?

Vreme čitanja: 5min | ned. 15.07.18. | 10:51

Timu Zlatka Dalića možda bi odgovaralo da ne uđe u nadigravanje s Francuzima, već da se opredeli na pozicionu igru. Bude li trke, teško da Domagoj Vida i Dejan Lovren mogu da stignu Mbapea i Grizmana...

Opak neki čovek Lilijan Tiram.

Tim rečima je Božo Sušec pre ravno 20 godina opisao preokret Francuske u polufinalu Mundijala (2:1), zamerivši desnom beku Parme što je postigao prva i jedina dva gola u reprezentativnom dresu baš za „poništavanje“ vođstva Hrvatske i put Trikolora na megdan Brazilcima u kome je zablistao Zinedin Zidan.

Izabrane vesti

Danas će na Lužnjikiju (17.00) u novom međusobnom sudaru obe selekcije imati priliku da upišu istoriju: Francuzi da postanu drugi put prvaci sveta ili da se dogodi ono u šta je malo ko verovao pre početka turnira, da Vatreni nadmaše i sebe i očekivanja javnosti i osvoje Mundijal.

Ako takav status uopšte postoji u finalnim okršajima, blagim favoritom se može smatrati tim Didijea Dešana. Reč je o ekipi koja drži balans i bez obzira na to što se verovalo da joj je napad glavna snaga, mečevi u Rusiji pokazali su da imaju adute i u defanzivnom delu tima. Štoperi Rafael Varan i Samuel Umtiti utabali su stazu ka pobedama u četvrtfinalu i polufinalu, na prvoj stepenici nokaut faze sjajan utisak ostavio desni bek Benžaman Pavar, njegov parnjak s leve strane Lukas Ernandes drži konstantu ceo turnir, a golman Igo Loris je s nekoliko vanserijiskih parada održavao tim u životu, posebno protiv Urugvaja i Belgije.

ŽIRUOVI PROMAŠAJI I DEŠANOVE NOĆNE MORE

Još kad se tome doda fenomenalna uloga Engola Kantea na sredini terena, postaje jasno da napad Trikolora – to njihovo najmoćnije oružje – mora pre ili kasnije da rani protivnika. Antoan Grimzan i Kilijan Mbape sa po tri gola pozicionirali su se kao udarni štihovi, međutim, veliki posao kako saigračima u ofanzivi, tako i u defanzivnom prekidu pravi Olivije Žiru. Taj učinak je na prvi pogled nevidljiv i nije u skladu s njegovim osnovnim zadacima, jer napadač Čelsija za 425 minuta provedenih na terenu ne da nije dao gol, nego nije šutnuo u njegov okvir. Francuzi se nadaju da bi mogao da proradi kad im bude najpotrebnije. U Moskvi.

Trikolori su već ispunili zahteve nacije. Došli su u poziciju da se bore za Zlatni globus, što se, imajući u vidu potencijal fudbalera i činjenicu da su van spiska ostala još dva, možda i tri tima, od njih očekivalo. Apetiti su na vrhuncu. Razumljivo. Sad se svi nadaju peharu, mada se pitaju ima li Didije Dešan dovoljno sposobnosti da se izbori s duhovima prošlosti, pošto je gubio dva finala velikih takmičenja. U Gelzenkirhenu je 2004. poražen s Monakom od Murinjovog Porta za titulu Lige šampiona, dok je pre dva leta na domaćem terenu u produžecima izgubio od Portugalije i ostao bez zlata na Evropskom prvenstvu. Opet, bio je šampion i planete i kontinenta, ali kao igrač.

MOZAK MODRIĆ, MOGU LI VIDA I LOVREN S BRZANJCIMA?

Za razliku od Francuske, Hrvati su morali da utroše daleko više snage u Rusiji. Posle izvanrendih izdanja u grupi (sve tri pobede) igrali su produžetke na svakom susretu nokaut faze. I pokazali vrlinu nekarakterističnu za selekcije s ovdašnjeg podneblja. Vraćali su se. Okretali. Protiv Danaca odmah (za tri minuta), u sudaru s Rusima im je trebalo duplo duže (osam minuta), sa Englezima je potrajalo više od sata (63 minuta), međutim, prilično su raznovrsni i ne zavise samo od jednog igrača, pa su izjednačujuće golove davali Mario Mandžukić, Andrej Kramarić i Ivan Perišić. Ovaj poslednji je neizvestan za finale, ali se očekluje da igra.

Iza te pokretne sile u napadu deluje mozak ekipe i definitivno najbolja svetska „desetka“ u ovom času, Luka Modrić. As Reala je prevazišao psiholšku barijeru s kojom je došao na turnir, jer su mu u Hrvati zamerali da ne igra za selekciju kao za klub, ali ih je partijama u Rusiji ubedio da je lider i sad mu veruju. Njegov duel s Kanteom bi mogao da bude ključ za ishod finala, uz napomenu da i Kockasti imaju za nijansku kreativnijeg drugog igrača na sredini terena od Francuza (Rakitić - Pogba). Ko se nametne...

Timu Zlatka Dalića, prilično potcenjenog stručnjaka, možda bi odgovaralo da ne uđe u nadigravanje s Francuzima, već da se opredeli na pozicionu igru. Bude li trke, teško da Domagoj Vida i Dejan Lovren mogu da stignu Mbapea i Grizmana, ali ako Hrvati puste destruktivce da vode napade, kao što su pametno dali loptu engleskim štoperima, možda odbrana izdrži i dovede Danijela Subašića do penala. A tamo...

BORBA ZA NAJBOLJEG IGRAČA TURNIRA I NOVČANE NAGRDE

Polufinalnim porazima Belgije i Engleske ostali su, praktično, bez šansi Eden Azar i Hari Kejn da se bore za status najboljeg igrača Mundijala. Iako je na Prvenstvu sveta u Brazilu FIFA dodelila nagradu Lionelu Mesiju (a Nemačka pobedila u finalu) bilo bi previše da napravi još jedan presedan i za najboljeg proglasi nekog ko ne igra makar u finalu.

Zato su obektivni kandidati samo još Kilijan Mbape, Antoan Grizman i Luka Modrić. Na osnovu svega prikazanog dosad nijanse će odlučivati. Ili sponzori. No, to je već drugi padež. Ako ćemo fudbalski, logično je da pobednička reprezentacija izrodi i pojedinca kog će svet pamtiti.

Svoj trojici to će biti ekstra motiv. Mbapeu pogotovo jer nije bio ni rođen 1998. kad je Didije Dešan podigao Zlatni globus ili Modriću, da osveti generaciju Ćira Blaževića za onaj poraz u Sen Deniju...

Kada govorimo o novcu FIFA je za ovaj turnir probila sve granice. Šampionu sveta pripašće 38.000.000 evra, a poraženom u finalu okruglo 25.000.000. 


FRANCUSKA - HRVATSKA (17.00)

 

 

Moskva
Stadion: Lužnjiki
Kapacitet: 81.000 sedišta
Sudija: Nestor Pitana (Argentina)

Francuska (4-2-3-1): Loris - Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez - Kante, Matuidi - Embape, Grizman, Pogba - Žiru.

Hrvatska (4-3-3): Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Brozović, Modrić, Rakitić - Rebić, Mandžukić, Perišić.


STATISTIKA

Francuska
0-1    3 (50%)
0-2    4 (66,67%)
2+     3 (50%)
3+     2 (33,33%)
4+     1 (16,67%)
2+I    1 (16,67%)
2+II   2 (33,33%)
1+I&1+II    2 (33,33%)
1+I&2+II    1 (16,67%)
2+I&1+II    1 (16,67%)
2+I&2+II    1 (16,67%)
GG    2 (33,33%)
GG3+         2 (33,33%)
GGI   1 (16,67%)
GGII  2 (33,33%)
GGI&GGII 1 (16,67%)
GGIvGGII  2 (33,33%)
1PPX 3 (33,33%)
SP     3 (50%)
DP     1 (16,67%)

Hrvatska
0-1    -
0-2    4 (66,67%)
2+     6 (100%)
3+     2 (33,33%)
4+     -
2+I    2 (33,33%)
2+II   2 (33,33%)
1+I&1+II    2 (33,33%)
1+I&2+II    -
2+I&1+II    -
2+I&2+II    -
GG    4 (66,67%)
GG3+         1 (16,67%)
GGI   2 (33,33%)
GGII  1 (16,67%)
GGI&GGII -
GGIvGGII  3 (33,33%)
1PPX 4 (66,67%)
SP     2 (33,33%)
DP     1 (16,67%)

Foto: Action Images


tagovi

Rusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara