Zvanično: Ponovo promenjen sistem takmičenja u Superligi

Vreme čitanja: 2min | čet. 13.06.19. | 16:26

Ukinuta podela bodova

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije danas nije doneo samo odluku o smeni selektora, odnosno sporazumnom razlazu sa Mladenom Krstajićem, već i o promenama u sistemu takmičenja Superlige. Suština je - nema više podele bodova! 

Dakle, plej-of i plej-aut ostaju, ali klubovi će u doigravanje ući sa istim bodovnim saldom koji su obezbedili u prvih 30 kola.

Izabrane vesti

Sistem sa podelom bodova trajao je svega četiri sezone. U tom periodu Crvena zvezda je uzela tri titule šampiona, a Partizan jednu. Zanimljivo je da su večeiti rivali bili glavni zagovornici ukidanja tog sistema, samo u različitim periodima - crno-beli kada se uvodio, a crveno-beli posle prve sezone u kojoj su superiorno osvojili titulu, pa kasnije kroz plej-of morali da je overavaju, odnosno da je ponovo osvoje, kako su često govorili. 

Kako se nezvanično može čuti, Zvezdan Terzić i ljudi iz Ljutice Bogdana agitovali su prethodnih meseci da se podela pod hitno ukine. Koliko je to imalo uticaja na konačnu odluku nije poznato... 

Sistem s podelom bodova definitivno je uneo neizvesnost u domaći šampionat, međutim mnogi navijači i stručnjaci često su postavljali pitanje koliko je pošteno nekome oduzimati nešto što je zaradio.  

Zanimljivo u celoj priči jeste to što Odbor za hitna pitanja ima ingerencije da ovako nešto uradi i promene implementira već od prve naredne sezone, ali preporuka UEFA glasi da se takve stvari ne rade dok se ne najave godinu dana ranije. To bi značilo da je ova odluka trebalo da bude donesena još prošlog leta, kako bi mogla da se primenjuje od iduće sezone. 

Do određenih promena došlo je i što se tiče baraža. Do sada je samo jedan klub iz elite išao u doigravanje, sledeće godine idu 13. i 14. na tabeli i oni će se za opstanak boriti sa trećim i četvrtim iz Prve lige Srbije. 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara