Jane Ahonen (©Reuters)
Jane Ahonen (©Reuters)

Jane Ahonen u epizodi: Kako je osam treznih godina propalo za noć

Vreme čitanja: 2min | uto. 25.01.22. | 03:58

Finac ne krije da se lečio od alkohola

Za ski skakače je postalo kao uobičajena pratnja da tokom karijere, a mnogi i posle nje, postanu teški alkoholičari. Jedan od najvećih svih vremena, Mati Nikenen, nije uspeo da se izvuče iz zagrljaja čašice.

A, njegovim stopama je išao još jedan legendarni Finac – Jane Ahonen. Jedan od najboljih ski skakača u istoriji otkrio je u intervjuu za tv kanal YLE da je tokom karijere bio alkoholičar.

Izabrane vesti

Prestao sam da pijem 2013. godine. I to sam, svojom voljom. Osetio sam da me više ništa ne vuče ka alkoholu“, pričao je Jane.

Da bi onda posrnuo kada je mislio da to više ne može da se desi.

Prošlog proleća sam izašao sa društvom, popili smo nekoliko piva. Mislio sam da sam zreliji nego ranije, da to sad ne može da mi napravi problem. Ali, odjednom sam se našao ponovo tamo gde sam bio 2013. Ništa nije bilo drugačije. Iako osam godina nisam pio, pokazalo se da moja bolest nije zalečena, niti je nestala“.

I tada je legendarni ski skakač zatražio profesionalnu pomoć.

„Sada sam alkoholičar na putu ka izlečenju. Gledam da budem trezan dan za danom“.

Svet je pomalo zaboravio na Janea Ahonena, koji se u skakačku penziju povukao 2018. godine. A, onda se odjednom našao na zaletištu na šampionatu Finske i u 44. godini je osvojio treće mesto!

U poslednje četiri godine sam napravio ukupno pet skokova. Iz čiste zabave. Sreća moja pa nisam pobedio na prvenstvu“, našalio se Ahonen


tagovi

jane ahonenski skokovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara