Rukometaši Srbije (© MN Press)
Rukometaši Srbije (© MN Press)

Bio sam u blagom šoku i prazan kao balon: Ni Toni Đerona nije očekivao pobedu nad Francuzima

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.01.21. | 15:14

Petar Đorđić o sjajnom početku kvalifikacija za EP

Od Egipta do Zrenjanjina prošle su više od dve decenije. I desilo se. Pobedili smo rukometnu silu.

U velikom stilu počela je naša reprezentacija kvalifikacije za Prvenstvo Evrope 2022, trijumfom nad Francuskom (27:24) razgalila naciju, nagovestila bolje dane uvek popularnog, ali u poslednje vreme ne toliko uspešnog sporta.

Izabrane vesti

Posle utakmice bio sam u blagom šoku. Ne samo ja, već i većina mojih saigrača. Posle samo osam dana rada sa novim selektorom, uz nekolkio povratnika u državni tim, uspeli smo da pokažemo novo lice, stvorimo hemiju, borimo se jedni za druge bez negativnih misli. Stajali smo kao tim, borili se, iznenadili Francuze. Ni oni nisu očekivali da smo sposobni tako da odigramo. Pokazali smo lice kakvo bi trebalo stalno, od Zrenjanina nadalje“, primetno je zadovoljstvo u glasu Petra Đorđića, reprezentativca Srbije.

Zasluge za obaranje Galskih petlova u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu pripisuju se najviše novom selektoru Toniju Đeroni. Prema rečima levog beka Benfike upravo je Španac doneo kvalitativnu promenu u stilu igre.

Španska škola je slična. Lazar Kukić radi sa španskim trenerima nekoliko godina, ja sam radio sa Manolom Kadenasom u Brestu, Rezendeom, sada Čemom Rodrigezom. Prija mi. Volim da igram sa pivotmenom, odgovara mi brza lopta, dosta ukrštanja. U tom sistemu se malo tehničkih grešaka pravi pod uslovom da si disciplinovan. Na kraju krajeva, zbog toga smo i pobedili. Disciplina je najbitnija, u tom sistemu se niko ne izdvaja, uglavnom igraju svi, to se videlo kod nas. Svako je doprineo, nebitno da li krila, pivotmeni ili bekovi. Pokazali smo da smo tim, možemo da ispratimo sve što je planirano. Izgledalo je kao da smo duže zajedno. Očekujem da još učvrstimo sistem“.

Petar Đorđić protiv Francuske (© Star sport)Petar Đorđić protiv Francuske (© Star sport)

Prema Đorđićevim rečima, ni sam Toni Đerona nije očekivao pobedu nad reprezentacijom koju smo poslednji put savladali još 1999. na Prvenstvu sveta u Egiptu, dok smo se još zvali Jugoslavija (26:23).

„Bio je selektor presrećan, ni on nije očekivao. Španci su takvi, ne raduju se preterano. Ponosan je bio na nas i igrače. Sada svi imamo u glavi da možemo dosta kad se dobro spremimo, taktički analiziramo sebe i rivala svakog dana, kada se svaki igrač sprema individualno. To daje rezultate.

Đorđić se posle dve godine i tri meseca vratio u najjaču selekciju i videlo se koliko je motivisan da konačno napravi nešto veliko.

Posle utakmice sam bio prazan kao balon. To su emocije za koje ne znaš ni da ih imaš u sebi. Klub je klub, ali reprezentacija je nešto posebno. Za državu se igra srcem, drago mi je da sve funkcioniše, da imamo atmosferu, da se radi, da je svako pun želje, da se vidi koncept. Čovek, kada god dođe u reprezentaciju, nada se najboljem. Inače ne bi ni dolazio. Čak i da nismo pobedili, a da smo videli da možemo da se držimo, samo zbog tog pristupa, energije i vajba, mnogo bismo dobili. A kamoli da pobediš Francusku. Ovo je udžbenik za svakog igrača kako bi trebalo da se igra. Po meni su Francuzi i dalje individualno najbolji na svetu“, dodao je Đorđić pred revanš u Krejetu, u subotu od 19 časova.


tagovi

Toni ĐeronaRukometna reprezentacija Srbijekvalifikacije za EP u rukometuRukomet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara