Slavlje Turkinja (Reuters)
Slavlje Turkinja (Reuters)

Grmi u grupi smrti: Debakl olimpijskog šampiona kakav se ne pamti!

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.07.21. | 11:18

Turkinje šokantno lako pregazile Kinu, Žu Ting odigrala verovatno najgori meč u karijeri

Miriše na sjajan odbojkaški turnir u Tokiju. Juče je Iran na muškom turniru napravio senzaciju protiv Poljske koja je jedan od dva favorita za zlato, a danas smo videli i šokantan meč na ženskom turniru.

Aktuelni olimpijski šampion Kina koja je u finalu pre pet godina savladala Srbiju a slovila je za možda i prvog favorita ovog olimpijskog turnira, pregažena je na startu grupne faze. Turska je deklasirala Kinu 3:0 (25:21, 25:14, 25:14). Sama pobeda je veliko iznenađenje, a ovako ubedljiva se može nazvati senzacijom.

Izabrane vesti

Istina, nije ovo onaj isti tim Kine od pre pet godina, neke dobre igračice su se povukle, ali tu su i dalje prva zvezda i po nekima najbolja odbojkašpica sveta Žu Ting, zatim sjajni srednjak Đuan, pa napadač Žang, korektor Gong... Ozbiljan tim.

Sa druge strane, zna se da Turska ima dobru reprezentaciju, da za nju igraju neke odlične odbojkašice i da su aktuelne evropske vicešampionke. Ali je malo ko mogao da očekuje ovakvu rapsodiju protiv moćne Kine jer je ipak ozbiljna razlika u takmičenjima na svetskom i evropskom nivou. Turska do sada nije ubrajana u red favorita već mogućih iznenađenja ali izgleda da ih je Đovani Guideti pripremio za najveće domete.

Već posle prvog kola deluje da će biti pakleno u „grupi smrti“ gde su pored Kine i Turske još Italija, SAD, Rusija i autsajder Argentina. A to je grupa sa kojom se Srbija ukršta u četvrtfinalu i vrlo je bitno ko će biti taj prvi rival u nokaut fazi.

Turska je od početka nametnula svoj ritam i potpuno neutralisala brzi stil Kineskinja. Blok i prijem su funkcionisali sjajno, dok je napad bio maksimalno agresivan i po cenu greške. Sa druge strane, mora se istaći da Kina odavno nije odigrala lošiju utakmicu.

Držale su se olimpijske šampionke do 6:6 u prvom setu a onda je krenula turska oluja i za tili čas je evropski vicešampion poveo 13:7. Do kraja Turkinje nisu ispuštale prednost. Maestralno je igrom drigiovala Džansu Ozbaj, zaobilazila kineske blokove, a u napadu je blistala mladi korketor Ebrar Karakurt koja je direktno osvojila sedam poena. Ubitačna je bila i primač Hande Baladin. Pokazalo se da je agresivan napad jedino rešenje protiv Kine i da se ne sme čekati greška.

Ako je prvi set nekima možda zaličio na prolaznu slabost Kine i igru Turske iznad mogućnosti, onda su naredna dva bili za nevericu. Turska je drugi set otvorila sa 8:0! I nastavila da gazi do kraja. Kako su igrale Kineskinje, najbolje govori to što je Žu Ting u prva dva seta osvojila samo jedan poen i imala mizernih 10 odsto efikasnosti u napadu. Verovatno najgora utakmica u njenoj blistavoj karijeri...

Na drugoj strani je mlada Ebrar Karakurt nastavila da bombarduje i posle prva dva seta imala čak 15 osvojenih poena uz sjajnih 60 procenata u napadu!

Nui debakl u drugom setu nije razmrdao Kinu. Turska je nastavila da gazi i u trećem. Povela je 5:1, pa 12:5, 17:9 i sve je bilo gotovo...

Ebrar Karakurt je osvojila 18 poena u pobedničkom timu, Eda Erdem 13, Zehra Guneš 11, Hande Baladin 10... Apsolutno savršena utakmica Turkinja i njihovog trenera Guidetija. Na drugoj strani je Žang osvojila 13 poena, a Žu Ting samo četiri.

U drugom kolu obe ekipe čekaju novi derbiji. Turska ide na svetskog vicešampiona i još jednog kandidata za zlato Italiju, dok Kineskinje moraju da se vade protiv snažnih Amerikanki. Biće ovo paklena grupa i sjajan turnir...

GRUPA A

Srbija - Dominikanska Republika 3:0 (25:18, 25:12, 25:20)

12.40: Japan - Kenija

14.45: Brazil - Južna Koreja

GRUPA B

Rusija - Italija 0:3 (23:25, 19:25, 14:25)

SAD - Argentina 3:0 (25:20, 25:19, 25:20)

Kina - Turska 0:3 (21:15, 14:25, 14:25)



tagovi

tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara