Odbojkašice Kine (Reuters)
Odbojkašice Kine (Reuters)

Ispala je Kina! Debakl olimpijskog šampiona koji niko nije mogao da zamisli

Vreme čitanja: 2min | sub. 31.07.21. | 09:32

Ovo i nije loša vest za srpske odbojkašice

Olimpijski šampion iz Rija i jedan od najveći favorita za zlato u Tokiju na turniru za odbojkašice, eliminisan je u grupnoj fazi! Ovo je najveća senzacija u svim kolektivnim sportovima dosadašnjeg dela  Olimpijskih igara.

Iako Kina ima još dva meča u grupi sa Italijom i Argentinom, čak ni sa maksimalnim pobedama ne može dalje. Turska je danas maksimalnim rezultatom 3:0 (25:23, 25:20,25:18) savladala  Argentinu i posle pobede Ruskinja nad Amerikankama je sve jasno. Italija, Rusija, SAD i Turska idu u četvrtfinale, Kina i Argentina su eliminisane.

Izabrane vesti

Očekivalo se da u ovoj „grupi smrti“ bude zanimljivo i neizvesno ali niko ni u najluđim snovima nije mogao zamsiliti da će favorizovana Kina biti ta koja će platiti ceh.

Ipak, već posle prvog kola i senzacionalnog poraza od Turske je bilo jasno da nešto ne štima. Potom je usledio i debakl od Amerikanki, pa tesan poraz od Ruskinja i zahvaljujući još nekim rezultatima u ostalim utakmicama, Kina je dva meča pre kraja grupne faze izgubila i teoretske šanse za plasman u nokaut fazu. Prva zvezda Žu Ting je odigrala verovatno najgori turnir u karijeri mada je kasnije stiglo i pojašanjenje od selektorske Li Ping koja je priznala da nekada najbolja odbojkašica sveta ceo turnir igra sa ozbiljnom povredom zbog koje jedva može da ispruži ruku u bloku.

Ali opet... Kina nije samo Žu, Kina je odbojkaška sila sa još nekoliko sjajanih igračica i očekivalo se da makar prođe grupu. Ključnu šansu je propustila u onom meču sa Ruskinjama kada je imala 2:1 i meč loptu u četvrtom setu ali je doživela poraz. Ostala je Kineskinjama tanka nada da će pobediti oba svoja meča do kraja i da će Turska da kiksne protiv austajdera Argentine ali se to nije desilo. Preostala dva meča za Kinu neće imati rezultatski značaj.

Ispadanje Kine je svakako lepa vest i za naše odbojkašice koje su već obezbedile palsman u četvrtfinale i bore se za prvo mesto u grupi. Kineskinje našoj selekciji nikada nisu „ležale“ što se videlo i u finalu prošlih Igara. Srbija sada čeka raspelt u borbi za prvo mesto u svojoj grupi, ali da se napravi redosled u „grupi smrti“. Kako stvari stoje, male su šanse da će naše devojke u četvrtfinalu na Italiju.

GRUPA B – 4. kolo

SAD – Rusija 0:3 (20:25, 12:25, 19:25)

Argentina – Turska 0:3 (23:25, 20:25, 18:25)

14.45: Kina - Italija



tagovi

tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara