Matic Suholežnik (©Reuters)
Matic Suholežnik (©Reuters)

Makedonija pala u malom balkanskom derbiju, Slovenci nadmudrili Lazarova na premijeri

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.01.22. | 19:54

Dolenec i golman Bažnik skrojili poraz "crveno-žutima"

Kreni, stani, kreni, stani... Ovako se mogu opisati igra i oscilacije podmlađene Makedonije u duelu protiv Slovenije, koji je bio prvi za balkanske selekcije na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj. Slavili su Slovenci 27:25 na debiju Kirila Lazarova kao selektora na Evropskom prvenstvu. Namučili su Makedonci favorita, bili su blizu da naprave podvig, ali u finišu premijernog susreta su pali i nisu uspeli da naprave iznenađenje, kao što su to učinili protiv Danske u kvalifikacijama.

U odsustvu glavnog igrača Kirila Lazarova koji istovremeno obavlja i selektorsku funkciju (povredio se pre meča sa Slovenijom), Makedonija je startovala sa Martinom Velkovskim na poziciji desnog beka, dok je na srednjem beku bio mladi rukometaš Igor Đorgijev. Slovenci predvođeni selektorom Ljubomirom Vranješom krenuli su prilično konfuzno, Makedonija je to kaznila i sa tri uzastopna gola rezultatski krenula dobro (0:3). Ali onda je došla kriza u taboru „crveno-žutih”, pa su serijom od šest golova Slovenci u 12. minutu u balkanskom derbiju došli do 6:3.

Izabrane vesti

Bio je to znak Lazarovu da reaguje, koji je povukao prvi potez. U igru je uveo Filipa Kuzmanovskog i Makedonija je dobila na snazi i šutu, uhvatila je priključak i razlika je pala na „minus jedan“. U seriji Makedonaca blistao je i golman Martin Tomovski koji je za dvadesetak minuta dosao do šest odbrana. Usledila je rezultatska klackalica, a nakon što je Makedonija propustila dve prilike da ponovo povede zahvaljujući intervencijama golmanaJožeta Bažnika plus je i Cvetan Kuzmanoski dobio dva minuta isključenja – Slovenija je dala tri uzastopna gola i na poluvreme otišla sa tri gola prednosti (13:10).

Drugi deo počeo je cepelinom Makedonije, a razlika je konstantno bila dva do tri gola na konto Slovenaca, sve do 40. minuta kada je posle kontre Filip Kuzmanovski spakovao gol balkanskom rivalu i približio „crveno-žute“ na gol zaostatka. Makedonija je imala i šansu za izjednačenje, ali je golman Jože Baznik zaustavio Stoleta Stoilova, a na suprutnoj strani Cehte je realizovao priliku i odbio nalet čete Kirila Lazarova.

Makedonija je osam minuta bila bez gola. Slovenci su maksimalno iskoristili tu „crnu rupu” i za nešto više od deset minuta obezbedili su tri gola prednosti (21:18). Slovenačku seriju prekinuo je Filip Kuzmanovski, ali razliku su napravile tehničke greške – Makedonija je posle 50 minuta igre imala jedanaest, naspram samo četiri rivala.

Sedam minuta pre kraja, Makedonija je priredila malu dramu nakon što je ponovo prišla na gol zaostatka, ali je Slovenija stegnula odbranu. Maestralno je branio Bažnik, „spustio je roletnu“ i pogurao Sloveniju do trijumfa. Dva brza gola dovela su Sloveniju u komfornu poziciju i bila su vredna pobede.

Iako je Martin Tomovski, golman Makedonije imao 14 odbrana, to nije bilo dovoljno da njegova selekcija izbegne poraz. Listu strelaca kod Makedonaca predvodio je Cvetan Kuzmanoski sa osam golova, s sledio ga je Filip Kuzmanovski sa pet. Kod Slovenaca je Bažnik zabeležio 10 odbrana, a najefikasniji je bio Dolenec sa pet golova.

Naredni meč Makedonija igra 15. januara protiv selekcije Crne Gore (18.00), dok Sloveniju istog dana čeka derbi meč sa glavnim favoritom za tron - Danskom (20.30).

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE - 1. KOLO

GRUPA A

Četvrtak

Slovenija - Makedonija 27:25

20.30: (1,85) Danska (hendikep -11,5) Crna Gora (1,85)

PIŠE: Martin Tanaskovski


tagovi

EHFEvropsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija MakedonijeRukometna reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara