(Reuters)
(Reuters)

Morska sirena iz SAD Kejti Ledecki doplivala do Kristin Oto, Rajana Lohtija i istorije

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.07.21. | 07:03

Amerikanka osvojila šesto zlato u karijeri i postala prva olimpijska šampionka na 1.500 metara

Kejti Ledecki, najuspešnija sportistkinja na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, doputovala je u Tokio sa željom da odbrani čak četiri zlata, a možda uzme i još koje pride.

Međutim, Igre nisu baš započele kako je očekivala. Većinu bi medalja srebrnog sjaja zadovoljila, ali ne i Kejti koja je pre dva dana u trci na 400 metara slobodnim stilom izgubila od Arijern Titmus. Nova zvezda australijskog i svetskog plivanja je danas, na upola kraćoj distanci još ubedljivije porazila Amerikanku, koja je bila tek peta. I tada bi većina i to ogromna odustala od premijernog finala na Olimpijskim igrama na 1.500 metara koje je bilo sat vremena kasnije.

Izabrane vesti

Ali ne i Ledecki. Legendarna plivačica je otišla u kabinu osušila kosu, presvukla kostim, smireno uskočila u bazen i maestralno otplivala do istorije kao prva olimpijska šampionka u toj disciplini, osvojivši šestu zlatnu medalju u karijeri, čime se na večnoj listi izjednačila takođe sa ikonama plivanja, sunarodnicom Emi van Dajken, (istočnom) Nemicom Kristin Oto i Amerikancem Rajanom Lohtijem.

Ujedno Ledecki se po broju medalja (6-2-0) približila za sada neprikosnovenoj Dženi Tompson (8-3-1) koja se pela na podijum na čak četvoro Olimpijskih igara, u Barseloni 1992, Atlanti 1996, Sidneju 2000. i Atini 2004. godine.

Ali, pošto će plivati na 800 metara i najverovatnije će biti član štafete u trci 4x200 metara, Kejti bi već u Tokiju mogla da uđe u najprestižniji krug plivača koji su osvojili dvocifren broj olimpčijskih medalja (Majkl Felps 23-3-2, Mark Špic 9-1-1, Met Bjondi 8-2-1, Rajan Lohti 6-3-3, Geri Hol 5-3-2), kao i da stigne Tompsonovu po broju zlata (8). A s obzirom na to da su joj tek 24 godine, ne bi bilo iznenađenje da je u Parizu (2024. godine) prepliva u ukupnom skoru odličja.



tagovi

Kejti LedeckiMajkl FelpsplivanjeRajan Lohti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara