Slavlje na prethodnom SP (©FIVB)
Slavlje na prethodnom SP (©FIVB)

Neka strepe rivali, krune su i dalje naše! Srbija brani svetski tron, prete Amerika, Italija i Brazil

Vreme čitanja: 8min | pet. 23.09.22. | 08:14

Prvi veliki ispit za Danijelea Santarelija na klupi naše reprezentacije, start Svetskog prvenstva zakazan za nedelju od 20 časova protiv Kanade

Osećaj koji se probudio kod svih ljubitelja odbojke u Srbiji posle velikog finala 2018. i dalje se pamti. Može li nešto slično da se doživi ponovo?

Srpkinje su tada u Japanu pokorile svet, dokazale da na terenu plešu najlepši ples i donele naciji prvo svetsko zlato. U odnosu na taj tim ovog puta neće biti Maje Ognjenović, Silvije Popović, Milene Rašić, Stefane Veljković i Tijane Malešević. Nije više tu ni selektor Zoran Terzić. Srbiju sada vodi Italijan Danijele Santareli. Ekipa je podmlađena, ali i dalje izuzetno jaka.

Izabrane vesti

Naše odbojkašice već četiri godine nose zlatne krune na glavama i neće ih skinuti sve dok rivali ne pokažu da ima neko bolji. Protivnici su naoštreni da ih skinu s trona, ali Tijana Bošković i drugarice se neće dati tako lako. Devojke koje od 2015. na svakom velikom takmičenju stoje na postolju, imaju samo jedan cilj - da nastave niz medalja. Znaju koliko vrede, kako da se nose sa pritiskom i igraju velike mečeve. Znaju da dok je u sastavu sjajna Tijana Bošković odličje je uvek realan domet.

Neće biti jednostavno doći još jednom do najsjajnije medalje, ali ako se od nekog očekuje da ostavi sve što može na terenu, onda je to ženska odbojkaška selekcija Srbije. Za vrat će im disati Italija, Amerika, Brazil... U završnici će sve utakmice sigurno biti na vrhunskom nivou, ali put do toga je prilično dugačak i naporan.

Svetsko prvenstvo počinje večeras utakmicom Poljska - Hrvatska, a završava se finalnim obračunom 15. oktobra u Apeldornu. Naša reprezentacija startuje u nedelju u Arnemu protiv Kanade od 20 časova.

SASTAV SRBIJE NA SVETSKOM PRVENSTVU

Dizači: Bojana Drča, Slađana Mirković.

Korektori: Tijana Bošković, Ana Bjelica.

Primači servisa: Brankica Mihajlović, Bojana Milenković, Bianka Buša, Katarina Lazović, Sara Lozo.

Libera: Teodora Pušić, Aleksandra Jegdić.

Srednji blokeri: Jovana Stevanović, Mina Popović, Maja Aleksić.

Prvenstvo će trajati 23 dana - biće ukupno odigrano 100 utakmica. U prvoj fazi 60, u drugoj 32 i još osam u eliminacionim mečevima i okršajima za medalju. Ekipe koje budu igrale finale ili za bronzu imaće čak 12 duela.

Na listi učesnika su 24 reprezentacije, podeljene u četiri grupe. Po četiri tima iz svake će izboriti plasman u narednu fazu. Drugi deo podrazumeva dve grupe od po osam ekipa - u grupi E će se spojiti po četiri najbolja tima iz A i D, a u grupi F selekcije iz B i C. Bodovi osvojeni protiv rivala koji su prošli dalje će se preneti, a igraće se samo da preostala četiri protivnika. Posle toga će u četvrtfinalu da se sastanu F1 - F4, F2 - F3... To bi značilo da sa rivalima sa kojima ste već odmerili snage, igrate za ulazak u polufinale. Isti slučaj je i u narednom meču gde će na crtu izaći pobednici duela F1 - F4 i F2 - F3.

Srpkinje već sada znaju da do finala ne mogu da igraju protiv Italije, Brazila, Kine... Na našoj strani kostura Amerika je najveća prepreka, pa je polufinale Srbija - SAD već viđeno. Sigurno da će pretiti i Turkinje, a i još nekoliko reprezentacija iz senke.

Danijele Santareli je januaru stigao na klupu Srbije, na upražnjeno mesto posle odlaska čoveka koji je osvojio za 20 godina 20 medalja. Znao je Italijan da mu neće biti lako, ali je izazov prihvatio bez dvoumljenja. Trener koji se dokazao na klupskoj sceni vodeći moćni Koneljano, želi da ostavi trag i kao selektor nekog nacionalnog tima. Posle epizode u Hrvatskoj, došao je u Srbiju gde je ostvarenje velikih snova sigurno mnogo realnije.

Prvi test položio je sa visokom ocenom. U Ligi nacija je osvojena prva medalja, i to bez Tijana Bošković, koja je dobila zasluženi predah. Posle bronze u prvom ovogodišnjem takmičenju i odličnih partija, jasno je da Srbija može mnogo i na glavnoj smotri, s obzirom na to da će biti pojačana igračicom od čije se levice plaše svi na svetu.

GRUPA A (Holandija, Italija, Portoriko, Belgija, Kenija, Kamerun)

U grupi A je jedan od glavnih favorita za najviši plasman - selekcija Italije. Paola Egonu, Mirjam Sila, Kristina Kirikela, Monika De Đenaro... Veoma moćan sastav ima Italija, koja je prošle godine osvojila Evropsko prvenstvo, a ovo leto otvorila sa zlatom u Ligi nacija. Na prethodnom SP odigrale su veliko finale sa Srbijom i napustile teren pognutih glava. Poslednje svetsko zlato osvojile su 2002. godine, tako da post traje čak dve decenije... Muškarci su nedavno prekinuli još dužu pauzu kada su se popeli na tron u Katovicama, a devojke imaju želju da urade isto.

U pripremnom periodu su pobedile našu selekciju i pokazale izuzetnu dominaciju. Naravno, taj rezultat ne mora ništa da znači, jer je prijateljski duel u pitanju. Ali, svakako da se od njih mnogo očekuje i na takmičenju u Poljskoj i Holandiji. Zbog neverovatne forme u kojoj igraju već godinu dana, činjenica da su se našle u drugom delu kostura zvuči veoma dobro.

Mečevi grupe A će se sve vreme igrati u Arnemu, a selekcije koje prođu dalje otići će u Roterdam. Posle toga će na završnicu u Apeldorn. Samo timovi iz ove i iz grupe D će putovati po Holandiji i neće ići u Poljsku, za razliku od ekipa iz B i C kojima će putovanja biti znatno napornija.

Italiji bi najveći konkurent za prvu poziciju mogla da bude Holandija, koja će imati šest igračica koje prvi put igraju na SP. Do trećeg mesta najrealnije mogla Belgija nošena sjajnom Brit Herbots.

Paola Egonu (FIVB)Paola Egonu (FIVB)

Evropske selekcije su bar na papiru u ovom trenutku veliki favoriti protiv preostala tri tima - Portorika, Kenija i Kameruna. Za svakog od njih će biti uspeh prolazak u drugu fazu i koji god osvojen bod protiv jačih rivala...

GRUPA B (Turska, Hrvatska, Poljska, Dominikanska Republika, Tajland, Južna Koreja)

Turskoj se daju najveće šanse da zauzme prvu poziciju u grupi B. Ekipa Đovanija Gvidetija poslednjih godina igra važnu ulogu na evropskoj sceni, ima tri medalje na poslednja tri EP, ali na SP još nije ostavila značajniji trag.

Tim predvodi kapiten Eda Erdem, tu su Ebrar Karakurt, Džansu Ozbaj, Hande Baladin, Zehra Guneš... Sa najjačim sastavom su igrali Ligu nacija, gde su na domaćem terenu završili na četvrtoj poziciji. Iza Srbije, Brazila i Italije. Igrale su prošle nedelje i pripremnu utakmicu sa Srbijom, koja nije izašla u najjačem rosteru. Pobeda je pripala Turkinjama.

Poljakinje će sigurno pokušati što bolje da se pokažu na domaćem terenu. U sastavu između ostalog imaju igračicu iza koja je sjajna sezona u dresu Monce - korektora Magdalenu Stišjak, kao i odličnog dizača Joanu Vološ (Koneljano). Nedavno su u Napulju igrale sa Santarelijevim timom i izgubile su prijateljski susret.

Ovo je grupa sa kojom se Srbija u drugoj fazi spaja. To bi značilo da naš selektor ima mogućnost da se sastane sa timom koji je vodio - Hrvatskom.

Tajland, Domikanska Republika i Koreja su se predstavili ove godine u Ligi nacija. Ostali su daleko od vrha... Ali, svaka od te tri selekcije ima šanse da prođe dalje. Ova grupa je možda i najizjednačenija na SP.

GRUPA C (Bugarska, Srbija, Nemačka, SAD, Kanada, Kazahstan)

Najzanimljiviji okršaj u ovoj grupi odigraće se kad na teren izađu Srbija i Amerika. To su reprezentacije kojima se prognoziraju prva dva mesta u ovoj grupi, a mnogi ih očekuju u polufinalu u ovom delu kostura.

Selektor Srbije će na raspolaganju imati dizače Bojanu Drču i Slađanu Mirković, korektore Tijanu Bošković i Anu Bjelicu, primače servisa Brankicu Mihajlović, Bianku Bušu, Bojanu Milenković, Katarinu Lazović i Saru Lozo, libera Teodoru Pušić i Aleksandru Jegdić, kao i srednje blokere Maju Aleksić, Minu Popović i Jovanu Stevanović.

SRBIJA ŠAMPION SVETA - KVOTA 5,0

Amerikanke više ne mogu da se oslone na Džordan Larson i Mišel Bartš-Hekli, koje su se oprostile od reprezentacije. Sad su tu Kelsi Robinson, Džordan Tompson, Džordin Poulter... Stižu na Svetsko prvenstvo kao vodeće na FIVB listi i kao aktuelne olimpijske šampionke, ali sigurno da su slabije nego što je to bio slučaj na turniru u Tokiju, kada su igrale bez greške. Ove godine su u Ligi nacija ispale u četvrtfinalu i to posle poraza od Srbije.

Nemačka, Bugarska i Kanada bi mogle da se bore za dva preostala mesta, dok se najmanje šanse za prolaz daju Kazahstanu.

Srbija je bila šampion na prethodnom prvenstvu, a Amerika pre osam godina. Pre toga je dve vezane titule uzela Rusija, koja sada nema mogućnost da bude među učesnicama. Ostale ekipe u ovoj grupi nisu osvajale medalje na svetskih šampionatima.

GRUPA D (Češka, Japan, Kina, Brazil, Argentina, Kolumbija)

U grupi D će najgledanija utakmica sigurno biti duel Brazila i Kine. Karioke jure prvo svetsko zlato, što zvuči neverovatno, s obzirom na to kakvu odbojkašku tradiciju imaju. Osvajale su do sada tri srebra i jednu bronzu. Predvodi ih devojka koja iza sebe ima neverovatnu sezonu u dresu Vaikfbanka - Gabi Gimaraeš. Osvojila je pet trofeja sa klubom, a proglašena je i za MVP Lige šampiona. Ona je glavna karika, ali ima veliku podršku ostalih saigračica.

Brazil je u ovoj grupi favorit za prvu poziciju, a i generalno jedan od najvećih kandidata za medalju. Najteži posao trebalo bi da ima protiv Kine, iako azijski tim neće moći da računa na prvu zvezdu Džu Ting, zbog povrede. Kineskinje su do sada osvojile šest medalja na SP, a i ovde mogu da se umešaju u borbu za neko od odličja.

Od Japana isto može da se očekuje da obezbedi prolaz dalje, dok će za preostala mesta da se bore Češka, Argentina i Kolumbija.

Sve je spremno za početak... Naše odbojkašice brane tron, a nacija čeka prvu medalju ove godine u timskim sportovima (ako se ne računaju basketaši koji su evropski šampioni). Ovog leta praznih ruku su ostali košarkaši, vaterpolisti, odbojkaši... Čekaju se fudbaleri, odbojkašice i košarkašice. Svakako da Santarelijeve devojke imaju najveće šanse da obraduju Srbiju i vrate se sa odličjima oko vrata.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

23. septembra

18.00: (1,17) Poljska - Hrvatska (4,40)

20.00: (1,01) Holandija - Kenija (10,9)

24. septembar

13.00: (1,07) Turska - Tajland (6,80)

14.00: (1,17) Belgija - Portoriko (4,40)

15.00: (1,01) Italija - Kamerun (10,9)

18.30: (1,05) Dominikanska Republika - Južna Koreja (7,70)

19.30: (1,01) SAD - Kazahstan (10,9)

20.30: (1,03) Brazil - Češka (9,00)

25. septembar

13.00: Belgija - Kenija

14.00: (1,01) Kina - Argentina (10,9)

14.15: (1,02) Japan - Kolumbija (9,90)

16.00: Holandija - Kamerun

19.00: (1,55) Nemačka - Bugarska (2,29)

20.00: (1,03) Srbija - Kanada (9,00)

***kvote su podložne promenama




tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeŽenska odbojkaška reprezentacija SADSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2022danijele santareli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara