Odbojkaši Srbije posle plasmana u polufinale EP (©CEV)
Odbojkaši Srbije posle plasmana u polufinale EP (©CEV)

Ovo može samo plava četa: Deveto polufinale odbojkaša na EP u 21. veku

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.09.21. | 10:18

Srbija ima i najviše medalja na šampionatima Starog kontinenta - sedam, a nadohvat ruke je i osma

Možda odbojkaši naše zemlje nemaju ostvarene neke velike uspehe na olimpijskoj ili svetskoj pozornici u poslednje dve decenije, ali na onome što rade u 21. veku na evropskoj sceni svi mogu samo da im pozavide. Sinoć je četa Slobodana Kovača zakoračila u treće uzastopno polufinale na kontinentalnoj smotri, ukupno deveto od 2001. godine. Takav učinak nema nijedna druga evropska reprezentacija. To može samo plava četa.

Godinu dana posle najvećeg uspeha u istoriji naše odbojke – osvajanja zlata u Sidneju na Olimpijskim igrama, odbojkaši su došli i do najsjajnijeg odličja na EP. Te 2001. godine su u dresovima Jugoslavije sa 3:0 savladali Italiju i pokorili Stari kontinent. Naredne dva takmičenja odigrali su pod zastavom Srbije i Crne Gore - na prvom im je medalja izmakla (četvrto mesto), a na sledećem su uzeli bronzu, posle pobede protiv Španije - 3:0.

Izabrane vesti

Na prvom takmičenju od osamostaljenja Srbije stigla je nova bronzana medalja (2007), a dve godine kasnije plasman među četiri najbolja tima je izmakao za dlaku. Naši odbojkaši su 2009. završili šampionat na petoj poziciji. Naredno takmičenje je ostalo svima u najlepšem sećanju, jer su Orlovi posle spektakla u Beču završili na prvom stepeniku pobedničkog postolja. Ta 2011. je ostala upamćena po duploj kruni Srbije, pošto su tada i odbojkašice postale prvakinje u Beogradu.

Dve godine kasnije osvojeno je ponovo bronzano odličje, a onda se 2015. dogodio najveći pad. Tada su završili na sedmoj poziciji, što je najgori plasman u ovom veku. Već od sledećeg prvenstva Evrope počeo je niz koji traje i dalje. Srbija je jedina ekipa koja je igrala u polufinalima i 2017. i 2019. godine. Osvojili su bronzu u Krakovu, a onda se 2019. u Parizu popeli na tron.

Ove godine Orlovi brane šampionsku titulu i jure osmu medalju na EP u 21. veku. Srbija ima najviše odličja u poslednjih 20 godina – čak sedam (tri zlata, četiri bronze). Od osam prethodnih puta kada su ušli u polufinale, samo jednom su ostali bez medalje. A zanimljivo, svaki put kad su došli do finala, pobeđivali su. Takva tradicija, obećava i sada.

Našoj reprezentaciji u leđa gleda Rusija, koja je igrala osam puta u polufinalu i osvojila šest medalja. Ovog puta je završila takmičenje u četvrtfinalu, posle ubedljivog poraza od Poljske. Italija ima mogućnost da obezbedi sedmo polufinale, a do sada je osvajala šest medalja. Iza nje je na spisku Poljska, koja je četvrti put među četiri najbolja evropska tima. Posle se ređaju odbojkaške ekipe poput Francuske, Bugarske, Španije, Slovenije, Nemačke...

Naši odbojkaši definitivno mogu da budu ponosni na ono što su učinili sada u Poljskoj, ali i na sve što rade godinama unazad. Kontinuitet koji je ostvaren na kontinentalnoj smotri je za svaku pohvalu. Ako se baci pogled na učinak ženske reprezentacije, koja je poslednjih godina više bila u centru pažnje – Srbija je sedam puta bila u polufinalu u 21. veku. Odbojkaši su bar u tome bolji za dva.

REZULTATI ODBOJKAŠA U 21. VEKU

Srbija (Jugoslavija) – devet puta u polufinalu (sedam medalja, moguća osma ove godine)

Rusija – osam puta (šest medalja)

Italija – šest puta (može da se desi i sedmi danas, šest medalja – moguća i sedma)

Poljska – četiri puta (tri medalje, moguća četvrta)

Francuska – četiri puta (tri medalje)

Bugarska – tri puta (jedna medalja)

Španija – dva puta (jedna medalja)

Slovenija – dva puta (moguće još jedno danas, dve medalje – moguća i treća)

Nemačka - jednom (moguće još jedno danas, jedna medalja – moguća još jedna)

Češka – jednom (moguće još jedno danas, nijedna medalja – moguća prva sada)

Belgija – jednom (bez medalje)

Finska – jednom (bez medalje)



tagovi

evropsko prvenstvo za odbojkašeSlobodan Kovač

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara