Miloš Orbović (©MN Press)
Miloš Orbović (©MN Press)

Pala je silna Francuska, Grčka bi trebalo da bude rutina

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.01.21. | 11:11

Rukometaši Srbije danas u Zrenjaninu protiv Helena. Pobeda se ne dovodi u pitanje

Najbolje rukometne reprezentacije planete spremaju se za Svetsko prvensvo u Egiptu koje startuje danas i igra se narednih 18 dana. Nažalost, sadašnjost Orlova su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2022. godine. Plaćamo ceh debaklu i čak 20. mestu na prošlom šampionatu Starog konetinenta. Ipak, konačno su rukometaši obradovali naciju, najavili velike domete sa novim selektorom Tonijem Đeronom.

Pobeda u Zrenjaninu protiv rukometne supersile Francuske (27:24) i remi (26:26) u Kreteju protiv Trikolora uneli su samopouzdanje našim igračima, a danas (17.00 RTS) se zaokružava ovaj ciklus mečom protiv Grčke u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu.

Izabrane vesti

Pobeda ne bi smela da dođe u pitanje. Heleni napreduju iz godine u godinu. U prošlim kvalifikacijama su pobedili Makedoniju, klubovi su sve jači, ali razlika u kvalitetu je očigledna u našu korist. Znaju naši da se opuste po sistemu "lako ćemo", ali sistemtičan rad španskog stručnja Đerone sigurno to neće da dozvoli.

Grci debituju u gradu u Banatu u ovim kvalifikacijama. Orlovi su sa tri boda gotovo sigurni učesnici Evropskog prvenstva naredne godine. Ostali su mečevi sa Helenima i Belgijancima, selekcijama koje su daleko od evropskog vrha. Mada, u prošlim kvalifikacijama za EP Orlovi su se obrukali u Zrenjaninu kada su jedva izvuki remi protiv Belgije. Podsetimo, po dve najbolje reprezentacije iz svih osam grupa i tri trećeplasirane izboriće plasman na kontinentalni šampionat.

Očekuje se da Đerona pruži šansu svim igračima. Najbolji srpski rukometaš Petar Nenadić zbog lakše povrede nije igrao protiv Francuza, a videćemo da li će španski stručnjak da ubaci u vatru povratnika u nacionalni tim posle tri godine pauze.

Desni bek ukrajinskog Motora iz Zaporožja, Miloš Orbović, opravdao je poverenje stručnog štaba u duelima sa Francuzima i nadomestio izostanke iskusnijih levorukih bombardera, Marka Vujina i Nemanja Zelenovića. On potencira atmosferu u taboru Orlova koja je fenomenalna.

"Nisam se nadao da ćemo odigrati ovako dobro utakmice sa Francuzima. Slušali smo i pratili ono što nam je Toni rekao. Sakupili se, igrali jedan za drugog, ispalo je odlično. Rezultat protiv Francuske je neverovatan. Imali smo odličnu realizaciju, nismo gubili lopte, a odbrana je bila odlična. Meni nikada nije bilo lepše u reprezentaciji. Kao porodica smo, na terenu, van njega. Stvarno je fenomenalno. Reprezentativac sam četiri-pet godina, bio sam tu, pa me nije bilo, ali ovo je najlepši period. Generacija smo, poznajemo se od juniora, stvarno je lepo biti ovde“, rekao je Orbović.

Grčka je reprezentacija skromnih mogućnosti, ali nema opuštanja.

"Spremamo isti recept kao i protiv Francuza. Ne smemo da dozvolimo lake golove, da igramo jako odbranu i ne trošimo puno lopti. Ako nema tehničkih grešaka, ako poštujemo loptu, sa ovakvom odbranom kakvu igramo, uspeh je zagarantovan. Grci su dobra ekipa. Gledali smo ih kako su pobedili Makedonce i utakmicu sa Izraelom. Igraju brzo, dosta jedan na jedan. Ako im zatvorimo sredinu, realno je da ne bi trebalo da bude problema. Videli smo koliko možemo, u naletu smo i verujem da ćemo odraditi posao kao treba“.

Igrači govore o superlativu o selektoru.

"Sve su momci već rekli. Uživamo, treniramo dobro, analiziramo puno, gledamo dosta video-materijal. Veoma pametno radimo. Odmara nas kada smo umorni, ispoštuje nas maksimalno. Imamo puno razumevanje s njegove strane“, hvali Orbović španskog stručnjaka, nekadašnjeg selektora Tunisa.

Biće ovo prvi zvanični meč Srbije i Grčke.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE

GRUPA A

Sreda

17.00: (1,03) Srbija (20,0) Grčka (6,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeKvalifikacije za rukometno EP 2022.Miloš Orbović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara