Veljko Tankosić (©Starsport)
Veljko Tankosić (©Starsport)

Ilija Gromovnik u crveno-beloj kapici - Veljko Tankosić

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.05.21. | 17:45

Smena na vrhu: Strahinja Rašović više nije najbolji strelac Crvene zvezde u 21. veku

Sezona je za vaterpoliste Crvene zvezde završena u polufinalu plej-ofa Superlige Srbije porazom od Novog Beograda, došao je trenutak za sabiranje utisaka i odmor pošle višemesečnih napora, a u crveno-belom taboru generalno mogu biti zadovoljni učinjenim ove godine. Iako primarni cilj nije ispunjen, a to je osvajanje nacionalne titule, dojam su popravili podizanje trofeja u Kupu Srbije i igranje u polufinalu Kupa Evrope.

Posle dužeg vremena otvorene su klupske vitrine, skinuta je paučina i popunjene su tek sedmim peharom u milenijumu tehnologije. Vaterpolisti Crvene zvezde podigli su prvi trofej od sezone 2013/14, kada su osvojili duplu krunu, dok su se godinu dana ranije popeli na krov Evrope, okitili šampionskim zvanjem u Srbiji, te prigrlili trofeje u Kupu Srbije i Superkupu Evrope. Daleko manje uspešna je bila sada već sezona na izmaku od pomenutih, ali ono što sve može da raduje u Zvezdi jeste da je suša prekinuta i da je napravljen iskorak.

Izabrane vesti

Finale LŠ: (2.05) Mančester Siti (3.30) Čelsi (3.80)

Doživeo je srpski vaterpolo ekspanziju, ona nije zaobišla ni Crvenu zvezdu. Ipak, crveno-beli ove godine nisu bili sposobni da ispariraju Radničkom iz Kragujevca i Novom Beogradu u nacionalnom prvenstvu, ali im jesu otkinuli jedan trofej. Sezona u Srbiji još nije završena, a o šampionskom zvanju će odlučivati Novi Beograd protiv boljeg iz duela između Radničkog i Šapca, koji je otišao u majstoricu.

Lavina se pokrenula u srpskom vaterpolu povratkom stalnih i povremenih reprezentativaca Srbije na domaću vaterpolo scenu, a pored zvučnih imena jedno se izdvojilo i u potpunosti se afirmisalo. Veljko Tankosić je eksplodirao ove godine u Crvenoj zvezdi. Imao je izvanrednu sezonu na individualnom planu, rastao je iz godine u godinu nastupajući u crveno-beloj kapici i profilisao se u udarnu nadačku iglu Filipovićevog tima. 

Kakvu sezonu iza sebe ima Zvezdin bombarder govore i brojke. Ali, nije samo reč o jednoj sezoni. Veljko Tankosić šestu sezonu u nizu stavlja golmane na muke i trese protivničke mreže braneći crveno-bele boje, a sjajnim igrama ove sezone zlatnim slovima se upisao u Zvezdinu istoriju.

Postao je Veljko Tankosić najbolji strelac Zvezde u 21. veku. Pretekao je Strahinju Rašovića na prvom mestu najefikasnijih igrača u ovom veku golovima protiv Novog Beograda. Dugo je Strahinja Rašović bio neprikosnoven na čelu liste strelaca sa 299 golova, a sada je štafetu preuzeo Veljko Tankosić, koji je stigao do cifre od 303 gola za crveno-bele.

Finale LE: (4.70) Viljareal (3.50) Mančester junajted (1.80)

Okončao je sezonu sa 85 golova u svim takmičenjima. U Superligi Srbije postigao je 49 golova (od toga devet u plej-ofu), a trenutak koji će pamtiti jeste pogodak iz peterca u finalu Kupa Srbije protiv Radničkog iz Kragujevca kojim je crveno-belima doneo titulu. Drugi put u karijeri je Tankosić bio najbolji strelac Crvene zvezde u pojedinačnoj sezoni. Od Tankosića se uvek očekivalo da povuče u završnicama utakmica uz Gavrila Subotića, koji stigao na Dorćol kao najveće pojačanje i opravdao je očekivanja, pošto je sa 76 golova, uz Veljka Tankosića bio najučinkovitiji Zvezdin igrač, a takođe je bio i najbolji strelac kvalifikacionog turnira Regionalne vaterpolo lige u Beogradu sa 21 golom.

Sazreo je Veljko Tankosić, spreman je i za veće izazove, a ne budu li Tankosić i Subotić članovi Crvene zvezde i naredne godine, što je realna opcija, ostaje da se vidi da li će crveno-beli uspeti da nađu dostojne zamene kako bi opet bilo konkurentni za domaće trofeje, ali i na međunarodnoj sceni. Jedno je sigurno - Veljka Tankosića i Gavrila Subotića neće biti lako zadržati, a još manje nadoknaditi.



tagovi

VK Crvena zvezdaVeljko TankosićGavril Subotić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara