RIHARD FRAJTAG
RIHARD FRAJTAG

Ptice na skijama, vinite se visoko

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.11.18. | 15:33

Nemac Rihard Frajtag imao je zapažene nastupe tokom 39. sezone Svetskog kupa ,a osvajač tri prva mesta iz 2017/18, drugoplasirani na zbirnoj listi po stavljanju tačke na ‘’i’’, temelji svoje nade na prikazanom tokom protekle zime, zatim Norvežani Danijel-Andre Tande, koji brani treće mesto, s dve pobede prošle sezone i njegov sunarodnik Johan-Andre Forfang pokušaće da se kroz ‘’fjordovski rukavac’’ provuku do mesta koje svi u letećem karavanu sanjaju

Nekad su se dani po jutrima prepoznavali, pa su se i potencijalni pobednici Svetskog kupa u skijaškim skokovima mogli tražiti među dvojicom potencijalnih šampiona, a danas se ni po  večeri ne može izdvojiti duet onih na koje bi se mogli uložiti kuća i imanje, a da nokti ne završe kao nevidljive čestice i glava ne ostane ćelava.

Jučerašnje kvalifikacije u Visli (Poljska), prvom individualnom takmičenju u sezoni 2018/19. donose dodatnu neizvesnost, jer su glavni skakači iz prethodne dve-tri sezone najblaže rečeno zabeležili skromne skokove, čak je branilac titule iz prethodne sezone, apsolutni vladar snežnih visina Kamil Stoh pred domaćom publikom zaboravio korake mazurke i jedva je uspeo da izbegne saplitanje, ali se ipak našao na listi takmičara koji će se pojaviti u prvoj seriji sutra od 14.45 časova.

Izabrane vesti

MOZZART BET

Uprkos tome, devet pobeda iz prošle sezone, prva mesta na Novogodišnjoj turneji i mini ciklusima poput Raw air, Vilingemskoj petici i Planica7 2017/18, dvostrukom osvajaču najsjajnijeg odličja u generalnom plasmanu Svetskog kupa  daju status glavnog pretendenta za penjanje na tron u ukupnom poretku po završetku sezone, a činjenica da se zavesa podiže u njegovoj otadžbini može biti od presudne važnosti da mu se na Malinki nasmeši brk čuvenog Adama Mališa i pomogne u nastojanju da se približi slavnom zemjaku, koji je četiri puta bio pobednik planetarnog kupa.

Da se brkovi vrate u modu postaraće se Norvežanin Robert Johanson, iznenađujuće dobar minule sezone.

Dvadesetosmogodišnjak iz Lilehamera došao je u martu do premijerne pobede u Svetskom kupu, našao se na koti 5  u generalnom poretku ovog takmičenja,  zimus je uzeo i dve bronzane medalje na Olimpijskim igrama u pojedinačnoj konkurenciji,  pomogao je Vikinzima da se okite zlatom u Kupu nacija, tako da njegova sugrađanka Ingrid Olava polako sprema repertoar za slavlje u martu naredne godine.

U nizu mogućih osvajača krune, nalaze se imena skakača kojima bi najveći broj osvojenih bodova prvi put u karijeri doneo naslov skakačkog kralja.

Nemac Rihard Frajtag imao je zapažene nastupe tokom 39. sezone Svetskog kupa a osvajač tri prva mesta iz 2017/18, drugoplasirani na zbirnoj listi po stavljanju tačke na ‘’i’’, temelji svoje nade na prikazanom tokom protekle zime, zatim Norvežani Danijel-Andre Tande, koji brani treće mesto, s dve pobede prošle sezone i njegov sunarodnik Johan-Andre Forfang pokušaće da se kroz ‘’fjordovski rukavac’’ provuku do mesta koje svi u letećem karavanu sanjaju.

MOZZART BET

Austrijanci još uvek note za novi nebeski valcer koji bi igrao Štefan Kraft, ne tako davno dominatni skakač na svetskim zaletištima i doskočištima, a aktuelni šampion sveta, nekadašnji pobednik Svetskog kupa i Turneje Četiri skakaonice, planetarni rekorder u ski-letovima priželjkuje trijumf u bitkama pojedinaca već godinu i po dana, a dominantna nacija u istoriji ovog sporta to svakako teško podnosi.

Slovenci su posle dužeg pritiska javnosti uspeli da izdejstvuju promenu selektora, Gorana Janusa je zamenio Gorazd Bertoncelj, a ta rokada mogla bi da da zamajac  ekipi, pa Timi Zajc, Tilen Bartol, Anže Lanišek mogu dokazati potencijal, dok  braća Prevc, Peter posebno, računaju na povratak u pobedničku formu.

Odlaskom sa scene Janea Ahonena Finci su zatvorili jedno blistavo poglavlje, na drugo će pričekati kako stvari stoje duže, ali zato boje stare garde i ovoga puta brani ‘’besmrtni’’ Japanac Norijaki Kasaji, a gledaoce i takmičare nerviraće ‘’večni’’ direktor takmičenja Valter Hofer, čovek na čijoj duši leži ko zna koliko uništenih nerava zbog odluka koje je donosio.

Sve u svemu, ljubitelji letenja na skijama će uživati u 35 takmičenja, od toga sedam timskim, kao dodatak ide i Svetsko prvenstvo u Zefeldu u februaru/martu 2019, a tradicionalna turneja u danima novogodišnjeg slavlja i ostale podgrupe nametanja novijeg datuma su takođe našle mesto u kalendaru.

Piše: Dragan STOJIĆ
Foto: Reuters


tagovi

ski skokovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara