Federerovi rekordi počinju da padaju

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.07.19. | 15:14

Novak sa 261 sedmicom u istoj dekadi na vrhu ATP liste postavio novi svetski rekord

Krenulo je, krenulo! Novak Đoković zahvaljujući ostvarenim rezultatima, polako ali sigurno počinje da ruši, bukvalno kamen po kamen, pone po poen tenisko utvrđenje koju je sagradio Rodžer Federer.

Po mnogima najboji teniser svih vremena sudario se u finalu Vimbldona još jednom sa realnošću i istinom koja kaže da kada igra najbolje što zna, a Nole ne baš, jednostavno ne može da ga pobedi. Naročito kada su u pitanju najveće scene, to jest grend slemovi.

Izabrane vesti

Svestan je Švajcarac, koji u avgustu puni 38 godina, da njegovo vreme prolazi, a da je njegov rival u punoj snazi. Jedino toga nisu svesnu njegovi navijači, redom "zapadnjaci" koji i dalje maštaju da će njihov Fedeks ostati nedodirljiv u većini rekorda koji zapravo mogu da odrede ko je bolji. Ili pak ko je najbolji.

Kao što smo nedavno napisali, glavni parametri za tu priču su grend slem titule i broj sedmica provedenih na vrhu ATP liste. Tako Federer trenutno ima 20 trofeja sa četiri najveća turnira u svetu belog sporta, a Đoković četiri manje. Tačno između njih dvojice je Rafael Nadal, ali kao što je već poznato njegovih 196 sedmica na vrhu nije dovljno za priču o njavećem svih vremena, kao i podatak da je od 18 grend slem titulA čak 12 osvojio na jednom - naravno Rolan Garosu.

Početak ove sedmice, ali i nova ATP rang lista su nam donele rušenje jednog, ne baš važnog, ali inidikativnog rekorda Rodžera Federera koji je 260 sedmica bio na liderskoj poziciji tokom prethodne dekade, to jest dvehiljaditih. Sada mu je to mesto sa 261 nedeljom uzeo naš teniser, kojim pritom ima priliku da do kraja ove godine, ujedno i decenije dodatno poveća prednost. Treći na ovoj večnoj listi je Džimi Konors sa 251 sedmicom tokom sedamdesetih, osamdesetih je vladao Ivan Lendl (238), a "veselih" devedesetih Pit Sampras (276).

GREND SLEM US OPEN - MUŠKARCI

Prvi put je Đoković zaseo na kraljevsku poziciju nakon osvajanja prvog Vimbldona, 4. jula 2011. i tu je ostao sve do 9. jula naredne godine, da bi opet sa drugog došao na prvo mesto 11. maja 2012. i tu se zadržao do 30. septembra 2013. Na drugoj poziciji je bio do sedmog juna 2014. i vladao neprekidno do 31. 10. 2016 kada ga je, umornog i povređenog "skinuo" Endi Mari. Period krize i povreda ga je spustio najniže do 22. mesta, ali ga je serija uspeha prošle godine, počev od njemu znakovitog Vimbldona ponovo vratila na vrh 11. maja od kada neprikosnoveno vlada do danas. A pošto je odbranio titulu na Vimbldonu siguran je na tronu do kraja septembra, verovatno i duže, ali to će zavisiti od rezultata na američkim tvrdim terenimazavršno sa US Openom.

Što se tiče večne liste igrača koji su najduže držali prvo mesto, 9. septembra naš as će prestići Džimija Konorsa, a 23. istog meseca i Ivana Lenda, te pred njim ostaju još samo Pit Sampras (ako ostane na vrhu do 13. januara 2020) sa 286 sedmica, pa i rekordera sa 310 nedelja, Rodžera Federera (do 30. jula 2020).

Kada se sve ovo uzme u obzir ne čudi što je Novak Đoković ubedljivi favorit za osvajanje poslednjeg gremd slema u sezoni, US opena po MOZZARTU

***kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara