Najbolje dolazi posle 30.

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.02.20. | 10:58

Đoković do Olimpijskih igara u Tokiju ima veliku šansu, projektovani datum obaranja Federerovog rekorda 5. oktobar

Od danas je i zvanično najbolji na svetu! Novak Đoković vratio se tamo gde pripada, na prvu poziciju ATP liste posle pobede nad Dominikom Timom u finalu Australijan opena (3:2). Bilo je pitanje trenutka kad će Nole preskočiti Rafaela Nadala i popeti se na tron. Sudbina je htela da to bude već posle prvog grend slema u sezoni, a s obzirom na to da srpski teniser ne brani mnogo bodova u narednom periodu, teško je očekivati da će bilo ko biti i blizu toga da ga ugrozi.

Kad je Đoković izgubio treći set od Tima delovalo je da će biti teško vratiti se u meč. Ne samo zbog igre, već i zbog slabe energije. Statistika kaže da kad imate zaostatak od 1:2 u setovima u grend slem finalima imate samo 4,1% šanse da preokrenete, pošto su igrači preokrenuli takav rezultat samo dvaput u 48 situacija od 2000. Novak radi nemoguće, ono što niko drugi ne može.

Izabrane vesti

Osmi trofej na Australijan openu iz isto toliko finala pokazao je još jednom da je Đoković apsolutni vladar Melburna. Mada, ove sezone pokazao je da je glavni na celom australijskom kontinentu pošto je pre ovog turnira osvojio i ATP kup sa reprezentacijom Srbije, te tako dobio svih 13 mečeva na startu sezone. A znao je Đoković i za mnogo bolji niz, setite se samo 2011. kad je otvorio sezonu sa nestvarnom 41 uzastopnom pobedom. Sad ponovo deluje neuništivo.

Novi-stari svetski broj jedan za nešto više od dva meseca puni 33 godine, ali kako karijera odmiče, rezultati su sve bolji. Đoković je posle 28. rođendana osvojio ukupno devet grend slemova, od toga pet posle 30. godine. Titula u Melburnu bila je njegova 78. u karijeri i pomogla mu je da preskoči Džona Mekinroa i popne se na peto mesto liste igrača sa najviše trofeja. Sledeći koga Novak juri je Nadal sa 84 titule. Primera radi, u četvrtoj deceniji života Rafa je podigao pet od ukupno 19 grend slem trofeja, Rodžer četiri od 20. Pritom, Đoković je najmlađi član velike, što znači da je u prednosti da nastavži žetvu pehara u najzrelijem dobu karijere.

Deluje da Đoković u poslednjoj deceniji nema konkurenciju. Sve je počelo od tog čuvenog Vimbldona 2011. kad je objedinio prvu poziciju i grend slem pehar. Od tog trenutka Novak je proveo 276 nedelja kao najbolji teniser sveta, a koliko je to velika cifra govori podatak da je sledeći na listi Nadal sa 107. Federer je od tada 25 nedelja proveo kao prvi reket planete, 11 puta manje od Đokovića.

Upravo će Nole pojuriti Švajcarca na večnoj listi igrača sa najviše sedmica na prvoj poziciji, koji je skupio 310 nedelja. Prvo valja stići Pita Samprasa koji ima 286, deset više od Novaka, a ukoliko sve bude išlo po planu prestići će jednog od svojih idola 20. aprila ove godine. Federerov rekord preti da bude ugrožen 5. oktobra ako se Đoković do tada zadrži na poziciji broj jedan.

To je prilično realno s obzirom na to da u februaru Novak ne brani bodove (Dubaji, Indijan Vels), u martu samo 135 (Majami), dok u aprilu svega 180 (Monte Karlo, mada još nije prijavio turnir). Prvi pratilac Rafael Nadal imaće znatno teži posao pošto u martu i aprilu kombinovano brani 945 bodova. U tom periodu od većih turnira igraće se mastersi na američkom tlu, tako da će biti prilike da se razlika samo poveća.

Trenutno, Đoković ima 9.720 bodova, dok je Nadal na 9.395. Novaka 24. februara očekuje turnir u Dubaiju, gde može eventualnim trijumfom da osvoji 500 bodova. U isto vreme Rafa će igrati u Akapulku, gde brani svega 45 bodova, takođe na turniru iz kategorije 500. Pravu razliku u odnosu na Nadala srpski teniser bi trebalo da napravi na mastersu u Indijan Velsu, koji se igra od 12. marta, pošto brani svega 90 bodova, dok je Španac prošle godine igrao polufinale i zaradio 360. Posle toga sledi Majami, krajem marta: Đoković brani osminu finala i 90 bodova, a Nadal je takmičenje na Floridi prošle godine preskočio, pa će mu sada svaki rezultat ići u prilog. Vrlo je realno očekivati da Novak do 5. aprila kada se završava Majami preskoči Pita Samprasa po broju provedenih nedelja na drugoj poziciji večne liste (286), pošto je Đokoviću potrebno da osvoji Dubai, uz bar jedan od pomenuta dva mastersa.

Teško je reći kakav će scenario biti do projektovanog 5. oktobra. Većina tenisera nije prijavila turnire posle letnjeg perioda, dotad je izvesno da će juriti pehare na Rolan Garosu (lane stao u polufinalu baš protiv Dominika Tima) i Vimbldonu (savladao Rodžera Federera u epskom finalu), što znači da bi u slučaju da to ponovi imao lepe šanse da ostane prvi. Naravno, tu su i Olimpijske igre u Tokiju (jul), gde će našem asu fokus biti na osvajanju zlata. No, sve nagoveštava da bi početkom jeseni trebalo da padne i Federerov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste, za koji su mnogi mislili da dugo godina neće biti oboren. Kao i uvek – Đoković ima poslednju reč.

PIŠE: David RADANOVIĆ
(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara