Novak: Znao sam kakva će biti atmosfera, ovo mi je bio mentalno najteži meč u karijeri

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.07.19. | 22:59

Đoković o svemu posle antologijskog meča

Kao najtrofejniji teniser u istoriji, Rodžer Federee se i dalje smatra teniskim Kraljem. Ali nikada niko mu nije uzdrmao taj tron i zapretio da će mu ga preoteti kao Novak Đoković danas. Zbog mesta, zbog vremena, zbog načina na koji je to Nole uradio. Ovo je verovatno bio najbolniji poraz u Federerovoj karijeri.

Bilo je i ranije nekih fantastičnih mečeva između Đokovića i Federera, ali ovo danas je bilo nešto nikad viđeno. Najduže finale u istoriji Vimbldona, prvo posle 71 godine u kojem je šampiona morao da spašava meč lopte i po mnogima najbolje vimbldonsko finale svih vremena.

Izabrane vesti

I sve to je Novak uspeo igrajući, ne samo protiv Federera, već i kompletne engleske publike koja je iz petnih žila navijala za Švajcarca, a u nekoliko navrata prelazila granice ukusa i otvoreno negodovala protiv Srbina.

Na kraju je Đoković rasturio planiranu žurku Engleza i Federera.
„Pokušavate da ignorišete te stvari i isključite se, ali je veoma teško. Atmosfera je električna i ta buka, pogotovo u nekim odlučujućim delovima meča kada je neizvesno... Publika se tada uživi. Pomaže kada je publika na vašoj strani, daje vam motiv i energij. Kada nemate sve to morate da potražite unutar sebe. Volim da to svesno permutujem, pa kada oni viču 'Rodžer' - ja čujem 'Novak'. Znam da zvuči ludo, ali to volim da radim. Ubedio sam sebe da je tako. Time pokušavam sebe da ubedim da je to ono što izgovaraju... To je neka vrsta mentalnog treninga“, rekao je Đoković na konferenciji za medije posle meča.

Očekivao je Novak takvo ponašanje publike i bio spreman.
„Obećao sam da ću ostati smiren na terenu, jer sam znao kakva će atmosfera biti. Naravno, Rodžer je igrao dobro, ali sam ja već sve scenarije imao zamišljene u glavi, sve sam vizualizovao. Uvek pokušavam da zamislim sebe kao pobednika. Postoji neka snaga koju dobijam iz toga. To je konstantna borba sa samim sobom. Rekao sam sebi da se isključim od svega što se dešavalo okolo, i da se fokusiram na ono na terenu. Znao sam da mogu da igram bolje, ali mentalna snaga je bila ono što mi je pomoglo da preokrenem“.

Naravno, jedna od tema je bila i potera za Federerom i Nadalom na večnoj listi grend slem šampiona. Novak je prišao Špancu na dve titule zaostatka, a Švajcarcu na četiri. Od Nadala je mlađi godinu dana, a od Federera čak šest godina.
„Njih dvojica su najveći razlog zbog kojeg sam na ovom nivou. Ispisali su istoriju ovog sporta i to je ono što me motiviše. Ne gledam na to ko koliko godina ima. Rodžer me inspiriše. Sve zavisi od toga koliko ću igrati. Ne zavisi sve samo od mene, već od svega što se dešava u mom životu. Nisam samo teniser, već i otac i muž. Treba sve da izbalansiram. Ne znam hoću li uspeti da ih sustignem ikada. Čini se da sam sve bliži, ali i oni još osvajaju slemove. Činimo jedni druge boljim“, zaključio je Novak.

Finale je bilo epsko. Po mnogima, najbolje u istoriji Vimbldona. Za neke i teniskog sporta, uopšte.
„Meč je imao sve i moglo je vrlo lako da ode na njegovu stranu. Servirao je fenomenalno tokom celog meča. Imao sam dosta problema u čitanju servisa. Bio je to 'flešbek' na US open kada sam spasao dve meč lopte protiv njega. U tim trenucima morate da ne gubite veru u sebe, da ostanete fokusirani, vratite lopticu u teren. To mi danas nije baš najbolje funkcionisalo, ali u ovim najbitnijim trenucima, u sva tri taj-brejka kako stvari stoje, mislim da sam pronalazio najbolji tenis. Ovo je najverovatnije bio najzahtevniji, mentalno najzahtevniji, meč kojeg sam ikada bio deo. Fizički najzahtevniji meč sam imao sa Nadalom u Australiji, kada smo igrali skoro šest sati. Mentalno – ovo je bilo na potpuno drugom nivou, zbog svih okolnosti. Naravno, presrećan sam i prepun emocija jer sam pobedio. Bio sam na jedan udarac od poraza...“, zaključio je srpski as.

(FOTO: reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara