Teniski praznik XL

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.07.19. | 12:37

Federer protiv Nadala 40. put i to na Vimbldonu, 11 godina nakon čuvenog finala

Rodžer Federer i Rafael Nadal jedan naspram drugo govog popodneva na londonskoj travi. Klasik svetskog tenisa, njihovo 40. odmeravanje, prvo na Vimbldonu nakon 11 godina i onog čuvenog finala. Rafa je slavio do sada 24 puta, a Fedeks 15. Obojica su u izvanrednoj formi i bilo bi čudo kada ne bi odigrali makar četiri seta i makar jedan taj-brejk. Ko je bliži pobedi u ovom polufinalu zaista je teško odrediti.

"Rafa se toliko popravio poslednjih godina i sada na travi igra potpuno drugačije nego pre", smatra Švajcarac, "Dugo, dugo se nismo susreli na ovoj podlozi, još od finala 2008. Kada se samo setim da su ljudi već tada pričali da je to naša labudova pesam i da će nas godine i povrede zaustaviti. Ali, evo nas i dalje u vrhu. Lepo je što ponovo igramo jedan protiv drugog. Biće interesantno."

Izabrane vesti

Nadal je prilagodio tenis Vimbldonu, pa tako ove godine u Londonu igra mnogo kraće poene nego inače, rešavajući ih već posle 3-4 udaraca. To je, inače, poznat stil igranja Fedeksa što znači da bi ovaj meč mogao biti eksplozivan i naravno veoma interesantan. Švajcarac je, za razliku od ostalih polufinalista na pet mečeva ove godine na "Ol ingland klubu" izgubio dva set, i to prvi već u prvom kolu od malo poznatog Južnoafrikanca Lojda Herisa, što ga je uteglo i uozbiljilo tako da je bio nemilosrdan prema Britancu Džeju Klarku, Franuzu Luki Puju (27. nosilac), Italijanu Mateu Beretiniju (17), dok je Keiju Nišikoriju ipak "dao da izgubi" dostojanstveno sa 1:3.

Pored toga, Nadal zaista izvanredno servira u Londonu i zatop tako brzo rešava poene. Na putu do polufinala savladao je Japanca Juičija Sugitu, Australijanca Nika Kirjosa koji je jedini uspeo da mu otkine set, Francuza Žoa Vilfreda Congu, Portugalca Žaa Souzu i Amerikanca Sema Kverija.

"Igram protiv verovatno najbolje igrača na travi u istoriji i znam da moram da dam sve od sebe i odigram najbolje što mogu ne bihl i se probio u finale", smatra Španac, "Igrati protiv Rodžera je zaista nešto posebno. Drago mi je da smo ponovo na Centralnom terenu posle 11 godina. To mi mnogo znači, a nadam se i njemu"

Malo je takvih rivalstava u svetu sporta koji mogu da se porede sa ovim, i po kvalitetu rivala i po dužini trajanja. Zato je svaka prilika kada se oni sastanu, zaista praznik tenisa. A kada je to još na Vimbldonu, i to posle 11 sezona, nema se šta pričati. Praznik, klasik, zovite ga kako hoćete, ali nema tog ljubitelja sporta koji neće makar na kratko "baciti oko" na ekran.

Sa finala 2007.

Razlog je jasan, a to je težina koju nosi ovakvo sučeljavanje, iako meč nije za titulu, već za ulazak u finale. Fedeks ima 20, a Nadal čak 17 grend slemova i po tome su najbolji u sitoriji ispred trećeg člana "velike trojke", Novaka Đokovića koji je 15 puta podizao pehara na četiri najvažnija takmičenja belog sporta.

Igrom slučaja ovo im je tek četvrti obračun na travnatoj podlozi (sve Vimbldon), a Švajcarac vodi sa 2-1. Istina, poslednji put su se ukrstili, kao što napisasmo, pre 11 godina. Prvi put je to bilo 2006. u finalu koje je u četiri tesna seta pripalo mešteru iz Bazela. Potom godinu kasnije, isto mesto-isto odstojanje, s tim što je Fedeks bio bolji u pet setova, da bi mu se 2008. Rafa osvetio istom merom u čuvenoj borbi za titulu koja je završena u Špančevu korist po gotovo potpunom mraku rezultatom 6:4, 6:4, 6:7 (5), 6:7 (8) i 9:7.

SPECIJAL - POBEDNICI VIMBLDONA

Ostaje nada da će nam ova dva superasa prirediti sličnu predstavu, a kome će pripasti čast da se probije do borbe za titulu veliko je pitanje. Obojica zaista igraju izvanredno u protejlih 10 dana, Nadala je iz Pariza došao sa 12. krunom Rolan Garosa i prilično neopterećen izlazi na megdan. Sa druge strane, Federer sigurno žarko želi taj 21. pehar, deveti na Vimbldonu, ali pitanje je da li će imati snage da se izbori za finale, te ja zato matador sa Majorke ipak mali favorit.

Pobednik ide na boljeg iz meča između Novaka Đokovića i Roberta Bautista Aguta.

***kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara