Nedović, Davidovac, Teodosić, Avramović, Mitrović, Smailagić (©MN Press)
Nedović, Davidovac, Teodosić, Avramović, Mitrović, Smailagić (©MN Press)

Ključ su domaće snage: Zvezdu nose Teo, Nedović, Davidovac... Šta je sa Aleksom?

Vreme čitanja: 7min | pet. 17.05.24. | 09:21

Ono što Partizanu nedostaje, a Zvezdu vodi ka tituli

Priče o učinku domaćih košarkaša ne samo u večitim derbijima, već i tokom sezone, neretko su pristalice dva najveća kluba koristile da bi nabijale drugoj strani na nos, zavisno od toga kakav je momenat. Ipak, jedan od zaključaka posle uvodne dve utakmice za titulu prvaka Jadranske lige jeste da je upravo snaga srpskih košarkaša nešto što razdvaja ovogodišnje finaliste i vodi Crvenu zvezdu ka sedmoj kruni.

Retko ćete od navijača jednog ili drugog večitog rivala čuti da na nečemu zavidi drugoj strani. Neće vam ni ovo mnogo njih reći naglas, verovatno će pristalice Partizan Mozzart Beta pre sebi u bradu da izgovore kako ipak sa dozom ljubomore gledaju ka tome kako se Crvena zvezda oslanja na svoju decu, na one koji godinama čine kostur ekipe i, nije to nikakva tajna, pojedince koji sa mnogo jačim emocijama osećaju klub i težinu dresa.

Izabrane vesti

Možda domaće snaga nisu dovoljne za neki ozbiljniji rezultat u Evropi, no za regionalno takmičenje je izgleda više nego dovoljno. Uostalom, ne treba previše podsećati da je finale Kupa Radivoja Koraća rešio Miloš Teodosić, jedan od najboljih srpskih košarkaša u ovom veku. Isti je čovek u finišu drugog meča finala pozdravljen sa krcatih tribina dvorane Aleksandar Nikolić sa onim karakterističnim "Ole, ole, ole, Teo, Teo..." čime su zvezdaši još jednom pokazali veliku privrženost ka majstoru ove igre i koliko poštuju sve ono što je u ovoj sezoni uradio za tim. To je klasa kakva Partizan Mozzart Betu nedostaje u nekom srpskom košarkašu.

Tokom dosadašnjeg finala Crvena zvezda je i te kako računala na učinak naših igrača, dok je Partizan Mozzart Bet u rotaciji imao samo dvojicu njih. Ima verovatno mnogo do taktičkih zamisli, donekle verovatno i do kvaliteta, možda čak i iskustva, ali je to zasad tas na vagi koji titulu vuče ka Malom Kalemegdanu.

Dejan Davidovac je hladnokrvnom egzekucijom sa penala presudio crno-belima u prvom okršaju i sa 12 poena bez promašaja, te sedam skokova i dve asistencije bio drugi najkorisniji igrač utakmice sa indeksom korisnosti 20, odmah iza inspirisanog Jaga dos Santosa sa jednim koeficijentnim bodom više. Brazilac je ujedno bio najefikasniji sa 18 poena, s tim da su ga pratili Luka Mitrović i Miloš Teodosić sa po 14 poena. Davidovac je svoju povratničku sezonu u Zvezdi odigrao ispod očekivanja, retko se pojavljivao u ulozi protagoniste, ali je opravdao staru tezu da ima 'plej-of mod' u koji se prebaci kada vidi crno-belo i tada igra gotovo bez greške.

I kapiten Branko Lazić imao je zapaženu ulogu iz drugog plana, a njegova trojka za 69:65, potom dve bitne ukradene lopte usmerile su završnicu meča ka Zvezdinoj pobedi, iako se Parni valjak dugo borio za brejk koji bi bio zlata vredan. Kod aktuelnog šampiona Aleksa Avramović je za 15 minuta ubacio 10, a Alen Smailagić četiri poena za osam minuta. Danilo Anđušić i Uroš Trifunović još nisu osetili čar finala mada su bili na klupi za rezerve, dok su Balša Koprivica i Ognjen Jaramaz povređeni.

Meč odigran u sredu uveče obeležio je Nemanja Nedović. Eksplozivni bek, koji je nedavno stavio tačku na reprezentativnu karijeru, simultankom u prvom poluvremenu je praktično sam držao Crvenu zvezdu u životu protiv ne baš raspoloženog Partizana. Ni crveno-beli se nisu proslavili u tom periodu utakmice, ali su za razliku od večitog rivala imali jako nadahnutog šutera iz Nove Varoši. Za poluvreme je spakovao 21 poen i kasnije se nije dalje upisivao u listu strelaca, ali je dao mogućnost saigračima da u nastavku preuzmu veću odgovornost i naprave bitne stvari.

Miloš Teodosić je posle ne baš slavnog poluvremena u nastavku uspeo da se razigra i pre svega podeli nekoliko ključnih asistencija - čak četiri od svojih ukupno sedam podelio je u poslednjoj deonici - dok je Branko Lazić ponovo uradio velike stvari u odbrani i na kraju upisao 10 poena, koliko i jedan od heroja druge recke Džoel Bolomboj. Teodosić je imao jedan manje, Davidovac je dopisao sedam, dok je Mitrović zbog problema sa faulovima ostao na samo dva poena. Njegov napadački učinak uspeo je da nadoknadi Trej Tompkins sa osam poena.

Željko Obradović je i u drugoj utakmici dao Aleksi Avramoviću limitiranu minutažu. Proveo je još i manje vremena na parketu, tek deset minuta i za to vreme ubacio osam poena, od čega pet sa linije penala. Alen Smailagić je imao veću ulogu pošto Frenk Kaminski igra seriju za zaborav i pogotovo u drugom meču je izgledao kao da ga je veličina događaja, odnosno važnost serije 'pojela'. Uostalom, kao i Kevna Pantera, pa i Zeka Ledeja, Bruna Kabokla, delimično i Pi Džej Doužera...

Dok je Obradović svoje poverenje u ovoj seriji stavio u ruke trilinga Panter - Naneli - Ledej od čega je samo Naneli isporučio veliku rolu u prvoj utakmici - u drugoj imao svih devet promašaja iz igre - deluje kao da je skroz isparila vera u domaće snage. Anđušić i Trifunović su utakmice gledali sa klupe, Koprivica i Jaramaz sa strane. Verovatno bi mladi centar i sada već iskusni bek dobili šansu da su zdravi i možda bi se trenutna slika promenila, ali sve su to samo pretpostavke od kojih se ne živi.

Navijače zanima šta je sa Aleksom Avramovićem? Momak koji je postao idol nacije zbog partija u dresu Srbije prošlog leta ne igra ni blizu svoju najbolju košarku zbog čega je imao neke ishitrene poteze, a opet ne dobija mnogo šansi da pokaže više... Kroz svoju izjavu posle drugog meča nije nagovestio da je razlog smanjene minutaže povreda, već je rekao da prihvata ono što mu trener nudi i da su u pitanju "taktičke stvari". Što samo dodatno produbljuje diskusiju o tome zašto nije imao značajniju ulogu, pogotovo kada nekim njegovim saigračima nije išlo.

Imao je i u poslednje vreme nekoliko situacija kada je dobijao 'vaspitne' od Obradovića, mada to je uobičajena praksa, pogotovo kada trofejni stručnjak vidi da neko može više i bolje, a ne pokazuje na delu.

"To je sve deo taktike i nemam šta da dodam. Deo sam tima, zadovoljan sam sa svim štom imam. Bože daj, da mi pobedimo sledeću utakmicu i da igram", rekao je osvajač svetskog srebra u Manili.

Partizan Mozzart Bet nije dobio od svojih glavnih igrača, pa ni većine epizodista ni blizu onoga što se očekivalo i za šta su plaćeni, zbog čega na Malom Kalemegdanu izvire optimizam da će finale biti završeno možda već u nedelju. Nije se Partizan Mozzart Bet naročito oslanjao na domaće igrače ni u prošloj, šampionskoj sezoni, pogotovo u finalu Jadranske lige, pa ne može da se kaže da je to sada neka novost.

Ogromna razlika u odnosu na lani, osim toga što sada Crvena zvezda ima prednost domaćeg terena, je u tome što crno-beli još nisu dobili ni svoje nosioce. Neki od njih mučili su se i prošlog juna, kao gosti Crvene zvezde, ali su pravili čuda pred 20.000 svojih navijača. Džejlin Smit, jedan od retkih stranaca koji su igrali sa određenim kontinuitetom, rekao je posle utakmice u sredu da je ekipa spremna da "ispraši zadnjice rivalu" u Areni.

Zato kritike za nosioce dolaze sa dozom rezerve. Možda već u nedelju značajno poprave utisak pred svojim auditorijumom, nošeni strašnom energijom sa tribina što bi dalo šansu Partizan Mozzart Betu da se bori dalje za titulu. Ipak ostaje zapisano da nisu uradili dovoljno tokom ove dve utakmice i ta nemoć - ili nazovite to kako hoćete - pretvara se u uobičajenu sliku, što niko ne može da ospori. Zato imaju još i veću obavezu da, za početak, u nedelju pokažu daleko više i zapale vatru nade.

Možda će Partizan Mozzart Bet tokom leta da napravi zaokret u funkcionisanju na transfer pijaci. Prvi korak već se nazire sa izvesnim povratkom Vanje Marinkovića u crno-belu opremu. Možda ne bude jedini, ali svakako je potez koji većina navijača pozdravlja. Baš kao što i pristalice Crvene zvezde sa euforijom iščekuju kapitena Mege Uroša Plavšića i nadaju se Nikoli Đurišiću koji se trenutno na 'NBA Combine' u Čikagu bori za što bolju poziciju na draftu sledećeg meseca.

Trener Crvene zvezde Janis Sferopulos je u nedavnom razgovoru za BasketNews izjavio već kako planira da zadrži jezgro ovogodišnje ekipe i da vidi lidere u timu.

"Ne želimo da se brzo menjamo. Moramo da idemo sa bazom igrača koji su tu, a zatim da imamo neke dodatke koji će pomoći igračima koji su ovde da igraju još bolje. Već imamo lidere u timu, imamo velika imena u timu koji su danas lideri. Kada dođe vreme, samo treba da razmislimo kako da ih podržimo. Moja briga nije sledeća godina jer smo u pravu pre finala, a ja sam 100% fokusiran samo na taj poen. Ovo je takođe dobar period da se igrači pojave i daju sve od sebe za klub, odlučićemo kako ćemo nastaviti", rekao je Grk.

U nedelju bi moglo da se vidi ko je i od kakvog materijala satkan...

FINALE JADRANSKE LIGE

Ponedeljak:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 85:82 (1-0 u seriji)

/Jago 18 – Naneli 27/

Sreda:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 80:73 (2-0 u seriji)

/Nedović 21 - Smit 12/

Nedelja:

20.30: (1,60) Partizan Mozzart Bet (16,0) Crvena zvezda (2,80)

Utorak, 21. maj*

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Subota, 25. maj*

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

* - Ako bude potrebe.



tagovi

Partizan Mozzart BetKK PartizanKK Crvena zvezdaABA ligaFinale Jadranske ligeMiloš TeodosićNemanja NedovićDejan DavidovacLuka MitrovićBranko LazićAleksa AvramovićAlen Smailagić

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara