Povetkin obara Prajsa
Povetkin obara Prajsa

Nije Vajlder, ali levim krošeom probija zid – Povetkin prvi ozbiljan izazivač Entonija Džošue

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.09.18. | 11:46

Britanac je favorit, međutim u teškoj kategoriji ništa nije sigurno

Prošlo je godinu i po dana otkako je Entoni Džošua bacio na pod Vladimira Klička i zaseo na svetski tron. Već je i branio tu titulu – ne jednom – ali utisak je da će tek večeras pred prepunim Vemblijem morati zaista da se potrudi ne bi li zadržao pravo da se naziva šampionom. Jer večeras na Vembli udara Aleksandar Povetkin, a on levim krošeom izbija stubove iz temelja.

Ljubiteljima boksa dobro poznato ime odavno. Kao što je Džošua godinama već bio talentovana momčina koja preti da prekine Kličkovu dominaciju tako je bio i Povetkin. Ali kad je šansu i dobio oktobra 2013. godine, Kličko ga je savladao sudijskom odlukom. Čak je i govorio da nije imao previše ambicije da nokautira Povetkina kako ne bi razočarao rusku publiku.

Izabrane vesti

Treba ipak znati dve stvari. Prvo, taj je poraz jedini u 35 Povetkinovih mečeva. I drugo, taj je Kličko bi mnogo bolji od 40-godišnjaka koga je Džošua savladao. Pride, Povetkin sada ima poslednju šansu da se domogne samog vrha. I njemu je već 39 godina, a već je imao dugu pauzu zbog pozitivnih doping testova.

U međuvremenu se vratio i izborio za status “obaveznog izazivača”, iako nije tajna da su menadžeri šampiona pre bili za meč sa Tajsonom Fjurijem i pre svega Amerikancem Deonteom Vajlderom (njih dvojica će boksovati jedan protiv drugog 1. decembra u Los Anđelesu). Sa Vajlderom se dugo pregovaralo, ali kako nije bilo rukovanja oko novca – a obojica bi svakako nenormalno zaradili – Džošua je bio prinuđen na megdan sa Povetkinom.

I možda je to najgore što je moglo da mu se desi. Jer Povetkin – svojevremeno olimpijski šampion, baš kao i Džošua – mnogo je opasniji rival no što ostrvski mediji pišu. Uglavnom su ga na zapadu već precrtali, pa predviđaju rutinsku pobedu Džošue u prvih šest rundi. Podsećaju da je njihov favorit viši i da mu je raspon ruku za 18 centimetara duži. I zaista, to je Povetkinu pravilo velike probleme još kad se tukao sa Kličkom, ali sada nema dalje – poslednja prilika za momka iz Kurska, koji je u poslednjem meču brutalno nokautirao Dejvida Prajsa.

Svestan je toga i Džošua.
Strah od poraza je uvek prisutan tu. Šuger Rej Robinson, najboljih borac svih vremena, je izgubio. Šuger Rej Leonard. Gubio je i Marvin Hagler. Muhamed Ali. Majk Tajson. Ivander Holifild. Ridik Bouvi… Pa ko sam onda ja da ne mogu da izgubim?”, oprezan je problematični bokser iz Votforda koga je boks odvukao sa ulice.

Entoni Džošua

Oprezan ili bolje reći mudar. Ne bi bilo dobro poleteti u oblake pre no meč počne. Znate odavno: ko visoko leti nisko pada...
Realnost je da je teška kategorija zanimljiva baš zato što jedan udarac može da promeni tok borbe. I onda kad sam čuo za ovu mogućnost, prvo sam pomisilio da li mi to uopšte treba? Ipak sam sad komercijalan, stvara se hajp svuda oko mene. Ali Batali sve to. Ovo je prava stvar. Borim se protiv jednog od najboljih boksera na svetu. U top tri je sigurno… Ima možda i najbolji levi kroše na planeti, ali ako ja budem taj koji udara...

Džošua protiv Povetkina. Rus je brži, Džošua je mlađi, veći, jači... I po opštim procenama moraće to da završi brzo ako ne želi da uđe u problem. Od 23.00.

(FOTO: Action Images)


tagovi

boksEntoni DžošuaAleksandar Povetkin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara