AIK okupio zanimljivo društvo: Golman iz Srbije, iskusni Larson, bivši talenat Udinezea, Ejunusi...

Vreme čitanja: 3min | čet. 27.09.18. | 09:31

Tu je i bivši vezista Nice, nekadašnji napadač Verdera, Šveđanin srpskog porekla...

Šveđani nastavljaju punom parom!

Ko je pomislio da će poraz od Norčepinga uzdrmati AIK, grdno se prevario. Ekipa iz prestonice nastavila je da gazi i ostavlja rivale u prašini. Da je taj neuspeh više bio stvar lošeg dana, nego krize, dovoljno je pokazala reakcija AIK-a u odmah u sledećem kolu, pošto je pao Hamarbi.

Izabrane vesti

Ništa to nije čudno. AIK je jedan od najvećih klubova u celoj Skandinaviji, širom regije ima preko 15.000.000 navijača. Pritisak uoči ove sezone bio je ogroman, što je razumljivo jer je AIK poslednju titulu osvojio davne 2009. godine. Predugačak post za klub takvog renomea. Novinari, navijači, igrači... Svi su uoči ove sezone pričali samo o peharu. Zanimljivo, za razliku od Jurgordena i Hamarbija, AIK podržavaju pripadnici svih društvenih klasa. Fudbaleri AIK-a očigledno su veoma ozbiljno shvatili očekivanja navijača, o čemu svedoči vodeće mesto na tabeli sa 51 osvojenim bodom, uz skor od 15 pobeda, šest remija i jedan poraz. Trenutno imaju tri boda više od Norčepinga, a od Hamarbija sedam, uz utakmicu manje. Teško će stokholmski tim prokockati stečenu prednost.

Za AIK igraju neki poznati igrači. Tu je Henok Goitom (34), nekada veliki švedski talenat, a i pamtimo ga iz okršaja mladih reprezentacija Švedske i Srbije i Crne Gore. Nosio je dresove Udinezea, Almerije, Mursije, Valjadolida i Hetafea, obreo se i u San Hozeu u Sjedinjenim Američkim Državama. U prvom mandatu u AIK-u dao je 39 golova na 93 utakmice. U dosadašnjem toku sezone postigao je 11 pogodaka, treći je strelac lige, najefikasniji igrač i kapiten svoje ekipe, čovek od kojeg se najviše očekuje u AIK-u. Goitom je u brutalnoj formi. Na poslednjih osam mečeva u Alsvenskanu samo jednom nije tresao mreže.

Kad njemu ne ide, tu je Tarik Eljunusi (došao iz Olimpijakosa), stariji rođak Mohameda Eljunisija iz Sautemptona. Dosad je šest puta tresao protivničke mreže. Tu je i Enok Kofi Adu, nekadašnji vezista Nice, Nordsjilanda, Briža, Ahisara, Malmea...  Za AIK brani srpski golman Budimir Janošević, koji je u Srbiji bio član subotičkog Spartaka, Vojvodine, Jagodine, Teleoptika, Rada i Čukaričkog, a sjajnu sezonu u Bromapojkarni, sa kojom je ušao u elitni rang, naplatio je prelaskom u redove AIK-a. Tu je i Aleksander Milošević, Šveđanin srpskog porekla, kao i nekoliko Južnoamerikanaca (Čileanac Stefan Silva branio boje Palerma) te Deni Avdić, poreklom iz Bosne i Hercegovine, bivši napadač Verdera, AZ Alkmara, Brendbija i Zvolea. Sebastijan Larson je još jedno zvučno ime, nekada igrao za Arsenal, Hal, Sanderlend i Birmingem. Zanimljivo društvo, nema šta.

A na zatvaranju 23. kola Alsvenskana AIK gostuje Geteborgu. Iako je reč o velikom švedskom derbiju - između dva grada postoji veliki rivalitet -  sve osim pobede gostiju bilo bi iznenađenje. AIK se naoštrio i nema nameru da se zaustavi, a danas će imati i motiv više, jer je proteklih godina više gubio nego dobijao u Geteborgu. Ovo je sjajna prilika za popravljanje statistike. Tim iz prestonice treći je najbolji gost u ligi, Geteborg je u donjem delu tabele i nije uverljiv kod kuće. Takođe, AIK ima najbolju odbranu, dok Geteborgova nikako ne uliva poverenje, tako da, ako se dvoumite, eventualno rešenje za tiket mogu da budu i golovi.

ŠVEDSKA 1 - 23. KOLO: 

Utorak

Erebro - Sirijus 0:0

Sreda

Treleborg - Dalkurd 0:1 (0:0)
Sundsval - Jurgorden 1:1 (0:1)
Estersund - Bromapojkarna 3:1 (1:0)
Norčeping - Malme 3:1 (2:1)
Hamarbi - Elfsborg 0:1 (0:1)

Četvrtak

19.00: (3,15) Kalmar (3,25) Heken (2,20)
19.00: (5,40) Geteborg (3,70) AIK (1,60)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock, Action Images, MN Press


tagovi

Švedska 1AIKBudimir JanoševićDeni Avdić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara