U top formi: Pako Alkaser
U top formi: Pako Alkaser

Alkaserovanje - golgeterski teror koji traje

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.10.18. | 17:00

Šest golova za samo 81 minut, povratak u reprezentaciju Španije i dovoljno razloga da se na Nou Kampu zapitaju da li su se ogrešili o ovog momka

Gotovo 350 novih reči dodato je u poslednje izdanje Oksfordskog engleskog rečnika, ali se desila i jedna omaška. Prevideli su novi glagol germanizam - "alkaserovati" - što znači ući s klupe i postići dva ili tri gola. Kada se to desi obično ste "alkaserovani" i to je izraz kojim se u bundesligaškim krugovima govori o poslednjem dostignuću nove napadačke zvezde Borusije iz Dortmunda Paka Alkasera, koji je obeležio minuli fudbalski vikend u Evropi.

Dortmund je gubio sa 1:0 pred svojim Žutim zidom i na svom Vestfalenu od Augzburga, a fudbaler na pozajmici iz Barselone uzvratio je na poverenju treneru Lusijanu Favru senzacionalnim het-trikom u završnici utakmice. Njegov najlepši trenutak bio je treći pogodak za pobedu iz slobodnjaka sa preko 25 metara.

Izabrane vesti

Alkaser trenutno sedi na vrhu bundesligaške liste strelaca, iako nijednom nije bio starter za Borusiju ove sezone! Postigao je šest golova za samo 81 minut što niko nikada pre njega nije uradio i čime je ušao u istoriju nemačkog fudbala.
"Pričao sam s Pakom pre utakmice. Znam dobro šta je sve u mogućnosti da uradi kada je u top formi. Više od tri godine nije odigrao celih 90 minuta. Napravili smo dobar, vrlo dobar transfer, sa njim je sve lakše, a i on sam oseća nemački fudbal na pravi način", rekao je trener Favr posle trijumfa nad Augzburgom od 4:3.

U trenutnoj formi Alkaser bi verovatno mogao cele sezone da ulazi na teren kao rezerva i opet bi probio granicu od 30 golova koja je najčešće dovoljna za Torjägerkanone (minijaturni top koji se dodeljuje najboljem strelcu u Bundesligi).

Samo pogledajte cifre i statistiku.

U trećem kolu i trijumfu nad Ajntrahtom iz Frankfurta, na debiju, za 19 minuta na terenu upisao se u strelce. U prethodnom bundelsigaškom kolu na gostovanju u Leverkuzenu, pogodio je dva puta u poslednjih devet minuta za preokret i trijumf od 4:2. U jedinom meču kao starter pogodio je za Borusiju protiv Monaka u Ligi šampiona, pre nego što je u subotu po podne ponovo ulazeći s klupe napravio spektakl i podigao publiku na noge.

Alkaserova prva dva gola bila su reakcija iskusnog golgetera, koji je samo trebalo da sprovede loptu u mrežu posle odlične akcije. Samo 120 sekundi nakon što je zamenio Maksimilijana Filipa bocnuo je loptu na pas Džejdona Sanča. Instinkt sjajnog golgetera potvrdio je i 18 minuta kasnije posle centaršuta Portugalca Rafaela Gerera, ali ni tu nije bio gotov.

Bez obzira što je Mihael Gregorič već video kako sa saigračima nosi bod u Bavarsku ponovo je na scenu stupio Borusijin Pakmen. Nakon što je Ašraf Hakimi izborio slobodan udarac sa 25 metara, Alkaser je nonšalantno uzeo zalet i matirao golmana gostiju Lutea pred Žutim zidom bacivši navijače Milionera u potpunu ekstazu. Augzburg je stvarno bio "alkaserovan".
"Sećam se kako je na prvom treningu postigao nekoliko golova iz slobodnjaka. Samo je poslagao loptu za loptom u mrežu. Svi smo se u subotu nadali da će ponoviti to. I on je to uradio. Ušao je u igru i za 30 ili 35 minuta postigao tri gola. Šta da kažete? Ne može bolje od toga", tvrdi kapiten Borusije Marko Rojs.

Ili možda može i bolje? Alkaserovih šest golova za 81 minut u Bundesligi - uključujući tri nastupa kao rezerva - opet su ga lansirali ispred doskorašnjih saigrača i konkurenata iz Barselone Luisa Suareza (tri gola za 569 minuta) i Lionela Mesija (šest za 665 minuta) ako gledamo odnos pogodaka i vremena provedenog na terenu.

Fantastično dostignuće, posebno ako znamo i da se radi o dvojici fudbalera zbog kojih je Alkaser imao podređenu ulogu na Nou Kampu što je nateralo Barselonu da ga faktički baci u naručje Borusiji na jednogodišnju pozajmicu prošlog leta.

Alkaser, naravno, ne može biti srećniji zbog toga.
"Volim Dortmund i život u njemu. Dajem golove, igramo prelepo i oseća se harmonija u timu. To je i najvažnije, važnije od toga da li ja postižem golove ili ne. Mogu da zamislim da ostanem ovde znatno duže i više od jedne sezone. Sada idem najpre kući u Španiju da vidim svoju ćerkicu, a čeka me i reprezentacija. Ali ne brinite, vraćam se sigurno kroz dve nedelje", poručio je Pako Alkaser.

Realno, i nije postojao bolji način za nekadašnjeg napadača Valensije da dočeka oktobarsku reprezentativnu pauzu. Ne samo zbog poslednjeg het-trika već i generalne euforije koja se podigla zbog njega u svetu fudbala.

Na nekih 12 dana moći ćemo da se odmorimo i mi i Pako Alkaser, ali ne i fudbaleri Štutgarta, koje u sledećem kolu očekuje susret sa vodećim golgeterom Bundeslige. Biće to kao da moraš na ručak kod tašte. Ne ide ti se, ali moraš, bez obzira što je ovaj Pako spreman da rešeta jako.

P. S. Ako bi Pako Alkaser nastavio da rešeta u ovoj formi sezonu bi mogao da završi sa 186 datih golova...

Foto: Action Images


tagovi

Pako AlkaserLionel MesiLuis Suarez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara