Deda i Salah nisu mogli sami, Saudijci u poslednjem sekundu dobili arapski derbi

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.06.18. | 17:59

Esam El Hadari ušao u istoriju Mundijala

Egipat i Saudijska Arabija su još pre međusobnog duela u poslednjem meču grupe spakovali kofere i ispratili Ruse i Urugvajce u osminu finala. Tako je njihov mali arapski derbi bio rezultatski beznačajan za fudbalski svet, ali njima i te kako bitan s obzirom na nacionalni ponos i mentalitet. Stvar prestiža. Pobeda bi popravila utisak, poraz bi bio nedopustiv za njihove navijače, remi bi bio tanka uteha... Saudijci su na kraju imali deblje živce i posle preokreta slavili 2:1 golom u poslednjem skundu meča. 


SAUDIJSKA ARABIJA - EGIPAT 2:1
/Al Faraj 45+6pen, Al Davsari 90+4 - Salah 22/

Izabrane vesti

Stadion: Volgograd arena. Sudija: Vilmar Roldan (Kolumbija).

Saudijska Arabija (4-5-1): Al Mojsalem - Al Burajk, M. Havsavi, O. Havsavi, Jaser – Al Jasim, Otajf, Babhir (od 65. Aseri), Al Faraž, Al Davsari – Al Muvalad (od 79. Al Šehri).

Egipat (4-2-3-1): El Hadari - Fati, Gabr, Hegazi, Abdelšafi – Elneni, Hamed – Salah, El Said (od 45+7. Varda), Trezege (od 81. Kahraba) - Mosen (od 64. Sobi).


Ipak, meč u Volgogradu se ipak neće pamtiti po prvom golu Saudijaca na ovom prvenstvu, po pogotku Salaha, po pobedi u 94. minutu ili nekom dobrom fudbalu. Meč je ušao u fudbalsku istoriju zbog Esama El Hadarija. Egipatsko čudo od čoveka je ispisao stranice u mundijalskim almanasima. 

Sa 45 godina i 161 dan, egipatski golman je postao najstariji fudbaler koji je zaigrao na Mundijalima. I ne samo da je zaigrao, već je bio i igrač utakmice. Uspeo je čak i penal da odbrani! Egipatski fudbalski Faraon je oduševio planetu i spasao Egipat da ne završi bez osvojenog boda prvenstvo u Rusiji.

Početak meča nije obećavao baš nikakva uzbuđenja. U prvih dvadesetak minuta snismo imali ništa da vidimo, golmani su mogli da spavaju, a onda je konačno Salah prekinuo dosadu. Sevnula je duga lopta na Salaha u kontru, as Liverpula se uvukao između štopera, prvi stigao do lopte i sa 20 metara prebacio istrčalog golmana rivala. Dva minuta kasnije je imao još bolju šansu, situaciju „jedan na jedan“, ali se tada obrukao...

Tek posle pola sata i kusur minuta igre, Saudijci su počeli da prete. I dobili poklon s neba! Egipatski fudbaler je igrao rukom pred svojim golom i skrivio penal. Al Harbi je preuzeo odgovornost, ali je Esam Al Hadari pokazao da nije u Rusiji zbog starih zasluga i da je apsolutno zaslužio ovaj poziv. Najstariji fudbaler u istoriji Mundijala je maestralno reagovao i odbranio penal Al Muvaladu. Postavio je još jedan rekord koji će teko biti nadmašen.

Na njegovu žalost, nekoliko minuta kasnije je Saudijska Arabija dobila još jedan penal. Igrala se duboka nadoknada prvog poluvremena kada je Gabr povukao za dres Al Muvalada i skrivio novi jedanaesterac. Ovoga puta El Hadari nije mogao ništa, Al Faraž je bio siguran.

Drugo poluvreme je bilo daleko manje sadržajno. Saudijci su imali više loptu u nogama, ali nisu uspevali da upute šut na gol, El Hadarija. Salah i Trezege su pokušavali za Egipat ali nisu bili precizni u završnici, sredinom poluvremena je El Hadari još jednom zadivio planeti.

Prvo je neverovatnim refleksom skinuo šut Salmana, a potom i Muhameda posle kornera. Veteran je spasao Egipat poraza i bio njegova najsvetlija tačka! Pokušali su njegovi saigrači u poslednjih davdesetak minuta da napadnu, stegli su obruč oko gola Saudijaca, Varda je imao dobru šansu, ali se mreže nisu tresle... Čekalo se samo da Saudijci završe poslednji napad u nadoknadi vremena i da sudija Roldan dune u pištaljku za kraj meča u kojem nema pobednika, ali... Egiptu je opet pala koncentracija, Saudijci su uz mnogo sreće došli u šansu koju Al Davsari nije propustio i doneo je Zelenim sokolovima doneo pobedu. El Hadari nije mogao ništa... 

Utakmica koja se neće pamtiti po nekom zanimljivom fudbalu već isključivo po ljudskoj gromadi koja je pokazala šta sve čovek može i kada ima 45 godina.

(FOTO: Action images)


tagovi

esam el hadarireprezentacija EgiptaRusija2018Mohamed Salah

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara