"Deni Grin zakucava Lebrona Džejmsa"
"Deni Grin zakucava Lebrona Džejmsa"

Deni Grin – U ABA ligi je bio izgubljen slučaj, a sa Sparsima gazi po Majamiju i Lebronu Džejmsu!

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.06.13. | 19:45

Fenomenalni bek šuter San Antonija postao je rekorder NBA lige sa postignutih 25 trojki u finalnoj seriji, čime je prestigao živu legendu, Rej Alena, koji je sa Boston Seltiksima 2008. godine ubacio 22 komada. Uz to, jedan je od favorita da postane MVP finalne serije, u slučaju da njegov tim osvoji šampionski prsten

Deni Grin zakucava Lebrona DžejmsaKada pogledate košarkašku priču Denija Grina, jednog od najboljih igrača San Antonio Sparsa u ovom trenutku, sigurno bi mogla da se napiše jedna jako dobra biografija. Ili čak snimi i film, koji bi, verujemo, bio i te kako gledan. Ukratko, to izgleda ovako... Od NCAA šampiona, momka koji svaki meč posvećuje svom ocu (koji je pritom u zatvoru zbog umešanosti u trgovini kokainom), preko rukija koji “nosi torbe“ Lebronu Džejmsu, do otpatka Grega Popoviča u San Antoniju. Sjajne partije u Razvojnoj ligi, totalna pogubljenost u Jadranskoj... Dobijanje druge šanse, posle koje je obezbedio i mesto u startnoj postavi Mamuza i prilika da postane najkorisniji igrač finalne serije. A uz to je postao i rekorder! Neverovatno!

Pa, počnimo...

Izabrane vesti

Sada već davne 2009. godine, Deni Grin je bio “vodonoša“ Lebronu Džejmsu u Klivlendu. Među Kavalirse je stigao kao 46. pik na draftu, koji je sa Univerzitetom Severna Karolina osvojio šampionat NCAA lige, ali pored Kralja nije imao priliku da pokaže šta zna. Posle samo 20 odigranih utakmica i prosečno dva postignuta pogotka po meču, Grin je morao da spakuje kofere i sreću potraži u nekoj drugoj sredini.

Novembra 2010. godine San Antonio Sparsi ponudili su mladom bek šuteru desetodnevni ugovor da pokaže šta zna, ali je već posle šestog dana i dva odigrana meča bio precrtan sa spiska Grega Popoviča, jednog od najboljih trenera svih vremena. Grin je već tada mogao da se pokupi i ode, da napusti Teksas i više nikada ne kroči u prostorije kluba, međutim, desilo se nešto potpuno neverovatno. Nešto što je verovatno moguće samo u filmovima. Deni nije želeo tako lako da odustane. Nije se predao tako lako, jer je želeo da pokaže Popoviču da i te kako može da postane važna karika u igri Mamuza. Uzeo je telefon u ruke, pozvao jednog od najzastrašujućih trenera u istoriji NBA, i rekao mu:
“Šefe, hoću da se vratim, želim da pokaem šta znam“.

Bil Dafi, menadžer Denija Grina je pomenuti događaj objasnio na sledeći način.
“Ja sam mu rekao da, ako hoće da bude u Sparsima, mora da pozove Grega Popoviča i kaže mu to lično. Deni je okrenuo njegov broj i rekao mu sve što je imao, a za divno čudo, Greg mu je pružio drugu priliku. Mislim da se Gregu jako svidelo to što ga je igrač lično pozvao i rekao da želi da se vrati. Očigledno jako ceni nečiji trud, a drugu šansu je dobio vrlo brzo“.

Deni je novu šansu iskoristio maksimalno i sada se nalazi na odličnom putu da postane MVP finalne serije, u slučaju da Sparsi osvoje šampionsko prstenje. On je do sada uradio od svega pomalo kako bi njegov tim ostvario konačni cilj. Svojim razornim šutem rasturio je Majami, a postao je rekorder velikog finala po broju postignutih trojki. Sa 25 ubačenih šuteva van linije 7,24 i neverovatnu preciznost (25/38 - 65,8 odsto) Grin je prestigao Reja Alena, koji je 2008. godine sa Boston Seltiksima ubacio 22 komada.
“Na moju veliku radost, čini mi se da u ovom trenutku sve ide na moju ruku“, rekao je Grin posle postavljanja rekorda.

Statistika Denija Grina u finalnoj serijiJoš četiri trojke biće mu potrebne da obori rekord plej-of serije u bilo kojoj fazi tokom jedne sezone, koju takođe čuva Rej Alen (28 ubačenih trojki, 2001. godine, kao igrač Milvokija protiv Filadelfije).

Sa ukupno 90 postignutih poena u dosadašnjih pet utakmica, Grin trenutno zaostaje samo za Džejmsom i Vejdom, dok je u svom timu najbolji (Toni Parker 81 poen, Tim Dankan 78).

Sve su to brojke koje prosto ne mogu a da vas ne oduševe, a pored toga što je sjajan u napadu, Deni Grin je pokazao kako se igra odbrana, dinamična i čvrsta, prava muška... Baš ona koju je u njega “usadio“ legendarni Roj Vilijams. Ovaj 25-godišnjak je do sada bukvalno “pojeo“ Lebrona Džejmsa i Dvejna Vejda, a u pojedinim trenucima čuvena flaster odbrana ih je dovela do ludila.

Međutim, pre nego što je postao miljenik Grega Popoviča, karijera Denija Grina imala je nekoliko uspona i padova.

Za naše prostore posebno je interesantna 2011. godina, kada se dogodio čuveni lok-aut, zbog kojeg su pojedini igrači iz najjače lige sveta odlučili da vreme provedu u Evropi. Grin je potpisao ugovor sa ljubljanskom Olimpijom, posle odličnih partija u Razvojnoj ligi.

Ipak, u ABA ligi se nije proslavio. Šta više, manje-više delovao je kao izgubljen slučaj. Na devet odigranih utakmica ubacivao je prosečno po osam poena – najviše protiv Cedevite (15), dok protiv Cibone nije uspeo da se upiše u listu strelaca, iako je proveo čak 25 minuta na parketu (?!).

Usledio je brz povratak “preko bare“, kada je uspeo da obezbedi mesto u startnoj petorci Sparsa i sada se nalazi na korak od osvajanja šampionskog prstena! Neverovatno je to kojom je brzinom Deni Grin napredovao, sazreo, koliko mu je malo vremena trebalo da postane vrlo, vrlo, vrlo ozbiljan igrač... On je pronašao ekspresan put do zvezda, od potpunog promašaja Zmajčeka postao je čovek koji bi San Antoniju mogao da donese titulu!

Kako bi Sparsi osvojili titulu, Grin će morati da odigra još jednu sjajnu partiju. Navijači i svi ljubitelji američke košarke žele njegovu partiju za pamćenje!

Ako se to desi, bio bi veliki greh da ovaj momak ne bude proglašen za najkorisnijeg igrača...

(FOTO: Action Images, Via Twitter/nbastats)


tagovi

Deni GrinEvropaGreg PopovićJadranska ligaKlivlendLebron DžejmsNBA ligaplej-ofSan AntonioSlovenijaUnion Olimpija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara