"Učesnici polufinala Evrokupa"
"Učesnici polufinala Evrokupa"

Počinje bitka za Evroligu!

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.03.17. | 09:35

Kreću polufinalni mečevi Evrokupa

Učesnici polufinala Evrokupa

Oči košarkaške Evrope uprte su ka završnom raspletu u Evroligi tokom poslednjih pet kola, a dok se i dalje čekaju imena osam učesnika plej-ofa, tokom narednih sedam dana saznaćemo ko će biti finalisti Evrokupa. 

Izabrane vesti

Pozicije među četiri najbolja tima drugorazrednog kontinentalnog takmičenja zauzela su tri skorašanja evroligaša, u vidu Lokomotive, Unikahe i Valensija, te klub s prilično moćnim finansijama - Hapoel iz Jerusalima. Sistem je jednostavan - u najviše tri meča po jedan klub obezbediće svoje mesto u finalu. 

LOKOMOTIVA VS UNIKAHA - FINALE PRE FINALA

Da su dešavanja tokom dosadašnjeg toka sezona bila za nijansu drugačija, ovaj polufinalni par sastao bi se u seriji za titulu i evroligašku vizu. A bar jedan srpski borac sigurno bi se okitio slavljeničkim lovorikama. Da li Saša Obradović kao trener Lokomotive ili tandem Nemanja Nedović - Dejan Musli, sa epitetom dvojice ponajboljih igrača Unikahe... Ovako, jedan klub napraviće korak ka najvažnijem trenutku evropske sezone, dok će onaj drugi imati poslednju šansu da se kroz nacionalni šampionat domogne Evrolige. 

POGLEDAJTE OVDE KVOTE MOZZARTA ZA DUEL LOKOMOTIVA - UNIKAHA

Na prvi pogled, pred nama je duel starih poznanika iz dana u Evroligi. Ali, gledajući situaciju kroz lupu učinjenog u Evrokupu tokom sezone, biće to susret dve fantastične odbrambene ekipe, vođene izuzetnim trenerima i brojnim zvezdama na obe strane. 

Otkako je došao u Krasnodar Saša Obradović preporodio je Lokomotivu, raščisitio roster i striktno napadački orijentisanom timu probudio veliku želju za rešavanjem odbrambenih zadataka. To je dalo brz i konkretan rezultat, u vidu svega tri, nebitna poraza u Evrokupu i silovito izdanje u četvrtfinalnoj seriji protiv Zenita. 

Saša Obradović i Đoan Plaza

Unikaha je pod vođstvom Đoana Plaze i ove sezone dosta oscilirala u svim takmičenjima. Veliki uticaj imale su i brojne povrede, pre svega Nemanje Nedovića, koji je tek nedavno u potpunosti rešio problem s povredom nerava u nozi. Ali onda kada je bilo najvažnije, Unikaha je pokazala snagu i vratila se u život, iako je već jednom nogom praktično bila pred ispadanjem.

Bajern je savladan, uprkos pobedi zaostatka, a ključ uspeha leži upravo u besprekornoj odbrani. Odnosno, činjenici da je minhenski sastav sveden na svega 67, odnosno 69 poena u poslednja dva četvrtfinalna meča.

Odbrana će i u nadolazećoj seriji imati veliku ulogu. A prevashodni zadatak oba tima biće da zaustave velike skorere. Lokomotivino pokretačko gorivo je Tejlor Ročesti, osvajač trofeja Alonso Ford za najboljeg strelca Evrolige u 2015. godini. Uz značajna istupanja trilinga Kevin Džouns - Mardi Kolins - Met Džening. Na drugoj strani je najbolji strelac nemačkog prvenstva prošle sezone, Kajl Fog, potpomognut već pomenutim srpskim dvojcem.

Oba sastava dominiraju odbranom u različitim segmentima. Lokomotiva se najbolje snalazi u oba reketa i na taj način lomi protivnike. Svodi ih na najmanji broj ubačenih koševa (73), uz čak uhvaćenih 38 i dozvoljenih 28 skokova, dok se Unikaha više oslanja na brzinu svojih vodećih igrača, ali i dobru defanzivnu rotaciju. Pa kvalitet svojih šutera u ofanzivnoj polovini. 

Interesantno, Lokomotiva ove sezone ima pet trijumfa i tri poraza u okršajima s klubovima iz Španije. Dva neuspeha vezana su za duele s Valensijom, dok su trijumfi ubeleženi protiv Mursije i Fuenlabrade, uz polovičan učinak protiv prošlosezonskog finaliste, Gran Kanarije. Andalužani su ove sezone koplja ukrstili samo sa Zenitom u dva okršaja grupne faze, uz po jednu pobedu i poraz. 

VALENSIJA VS HAPOEL - ŠPANSKA TRADICIJA ILI IZRAELSKI NOVAC? 

Valensija se u ovim uslovima Evrokupa oseća kao domaća. Trostruki osvajač ovog takmičenja polufinale je igrao u čak sedam navrata, a poslednji put 2014. godine. Za Hapoel sitaucija je znatno drugačija. Tim iz Jerusalima ima evroligaške ambicije i ogromne sume novca na bankovnim računima, a u završnici Evrokupa je treći put u poslednjih 13 godina. Pretposlednje Hapoelovo učešće u polufinalu pamti se po trijumfu u okršajima protiv FMP iz Železnika na putu do titule, potom i porazu od moskovskog Dinama 2006. godine.

Valensija i Hapoel već su se sudarili dva puta ove sezone, u grupnoj fazi. I oba tima uzela su po tesan brejk, gde je padalo preko 157 koševa.

Pedro Martinez i Simone Pjaniđani

Trener Pedro Martinez posložio je dobro stvari u Valensiji, a u četvrtfinalnim okršajima protiv Himkija ekipa je zajedničkim snagama demonstrirala nove, velike kvalitete - dobar skok u napadu i mali broj izgubljenih lopti. Valensija takođe spada u red timova sa odličnom odbranom (74 koševa po meču), ni Hapoelova defanziva nije mnogo slabija (78), ali se više oslanja na veliko, ekipno iskustvo.

POGLEDAJTE OVDE KVOTE MOZZARTA ZA DUEL VALENSIJE I HAPOELA

Pre svega nekadašnje NBA zvezde Amarea Stodemajera, te organizatora Kurtisa Džerelsa i šutera Džeroma Dajsona. Ali i odbrambene mašine Tarensa Kinzija, sposobne da izmisli poene sa poludistance u svakom trenutku i da zaustavi svakog protivnika. 

Valensija nema istaknutog skorera, ali se iznad svih ističe crnogorski centar Bojan Dubljević, dok Rafa Martinez, Antoan Dio, Pjer Oriola, Fernando San Emeterio, Đoan Sastre i Vjačeslav Kravcov predstavljaju jednaku opasnost i ravnomerno podeljenih učinaka. 

Hapoel će svoju šansu tražiti kroz šut sa distance, što je odraz trenerske filozofije Italijana Simonea Pjaniđanija. Dakle, biće to sudar moćne odbrane i snažnog napadačkog arsenala. 

RASPORED POLUFINALA EVROKUPA

Utorak, prvi mečevi:

18.00 Lokomotiva Krasnodar - Unikaha Malaga
20.30 Valensija - Hapoel Jerusalim

Drugi mečevi, petak:

13.00 Hapoel Jerusalim - Valensija
20.45 Unikaha Malaga - Lokomotiva Krasnodar

Treći mečevi, 22. mart (Po potrebi):

18.00 Lokomotiva Krasnodar - Unikaha Malaga
20.30 Valensija - Hapoel Jerusalim

TEKST I GRAFIKA: Nikola Stojković (nikolaS_sN)

(FOTO: MN Press, Action Images)


tagovi

ValensijaTarens KinziSaša ObradovićNemanja NedovićKurtis DžerelsKevin DžounsHapoel JerusalimEvroligaEvrokupDejan MusliBojan DubljevićAmare Stodemajer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara