""
""

FANATIK: Na navijajte iz fotelje! Mada...

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.08.14. | 17:55

Pojedini pabovi i navijački klubovi uređeni su tako da se gosti osećaju bolje nego na stadionu

Fudbalski fanatici razmišljaju o fudbalu sedam dana nedeljno. Bez obzira da li je radni dan ili vikend, da li vaš tim igra evropsku ili domaću utakmicu, da li uopšte tog dana ima utakmice, ako ste verni navijač misli će vam biti usmerene na dešavanja u voljenom klubu. Da bi sebi olakšali život i uvek imali s kim da pričaju o omiljenoj temi, mnogi navijači imaju tačno određeno mesto na kojem mogu naći istomišljenike.

Dobro, ne uvek istomišljenike, jer ume da bude mimoilaženja u taktičkim zamislima ili kvalitetima nekog igrača, ali ljude koji navijaju za isti klub! U Srbiji to su najčešće MOZZART kladionice, dok u drugim zemljama postoje organizovani i uređeni klubovi navijača ili pabovi.

Izabrane vesti

U Beogradu, iako se mogu naći, nisu brojna sastajališta posvećena isključivo pristalicama jednog kluba. Verovatno najpopularniji bar takvog tipa je „Kafe Roma“ u Vojvode Stepe, gde već godinama mogu da se gledaju utakmice „vučice“ i komentarišu potezi Totija i ekipe. Ipak,  u „Romi“ se često mogu videti i navijači drugih klubova (izuzev naravno Lacija).

Po Srbiji, uglavnom u manjim mestima, možete naići na lokale za koje je jasno vidljivo da se u njima okupljaju navijači Crvene zvezde ili Partizana. Međutim, to nisu ovlašćeni fan-klubovi, poput onih u Grčkoj. Grci su verovatno otišli najdalje sa ovom temom, pošto se tamo u skoro svakom kraju grada mogu videti klubovi navijača Olimpijakosa, Panatinaikosa, AEK-a, Arisa, PAOK-a... U tim lokalima moguće je popiti piće, pojesti nešto, gledati utakmice, ali i kupiti navijačke rekvizite. Fan-klubovi u Grčkoj veoma su popularni, ali nažalost i često mete protivničkih navijača. Ovakva sastajališta olakšavaju posao policiji da kontroliše navijače i drži ih na oku, pa zato nisu popularna u pojedinim zemljama.

Iako joj se protive, Englezi su verovatno prvi krenuli sa ovom praksom, počevši od toga da se okupljaju u pabovima uoči mečeva svojih timova. S godinama se došlo do toga da mnogi navijači na Ostrvu danas češće gledaju utakmice iz kafane, nego što idu na stadion. Na to su uticale najviše skupe cene ulaznica, ali i pozorišna atmosfera na tribinama, rigorozna kontrola, kao i zabrana ulaska na stadion koja se u Engleskoj odavno primenjuje za problematične navijače.

Zato se ekipa okupi u lokalnom pabu i uz čips i pivo neometano navija za svoj klub. Da bi im bilo još zanimljivije, potrudila se televizija Sky Sports koja od 2010. pojedine utakmice prenosi u 3D verziji! Prvi takav prenos organizovan je za derbi između Arsenala i Mančester Junajteda i mogao je da se gleda u devet pabova širom Engleske.

Gosti su uz piće i grickalice dobili i specijalne naočare.
„Sjajan je osećaj gledati utakmicu na ovaj način. Potrebno je da se doda još nekoliko kamera oko terena i onda će biti savršeno. Možda čak i bolje nego gledanje sa tribina, jer na stadionu nikada ne znaš ko bi mogao da se nađe ispred tebe i pokvari ti doživljaj“, izjavio je Džek, jedan od „testiranih“ na trodimenzionalni prenos.

Iako po našem mišljenju TV prenos nikada neće moći da zameni uživo gledanje utakmice, činjenica je da će modernizacija fudbala i sve skuplje ulaznice oterati mnoge sa stadiona, pa je zato bolje pripremiti se na vreme.

Koje je vaše omiljeno mesto za gledanje fudbala van stadiona? Pošaljite nam fotografije i priču o njemu.

Fanatik@mozzartbet.com


tagovi

GrčkafanatikEvropameđunarodni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara